• BIST 9693.46
  • Altın 2495.355
  • Dolar 32.3811
  • Euro 34.6983
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 17 °C

GİSBİR Fitch'in kararından memnun

GİSBİR Fitch'in kararından memnun
Türkiye Gemi İnşa Sanayicileri Birliği (GİSBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kıran’ın, kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’in Türkiye’nin notunu BB+’dan BBB-‘ye yükseltmesi ile ilgili açıklama yaptı.

Türkiye Gemi İnşa Sanayicileri Birliği (GİSBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kıran’ın, kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’in Türkiye’nin notunu BB+’dan BBB-‘ye yükseltmesi ile ilgili açıklama yaptı.

“Türkiye ekonomisinin 2002 yılında başladığı yapısal dönüşüm / transformasyon süreci, bugün yeni bir aşamaya girdi ve Türkiye artık Yatırım Yapılabilir Ülke unvanını aldı. Son on yılda izlenen sürdürülebilir ekonomik büyüme odaklı, ve ancak kamu maliye dengesini de tamamen gözeten ekonomi politikalarının doğruluğu bir kere daha teyit edildi.

Türkiye’de imalat yapan her sanayici, sürdürülebilir ekonomik büyümenin önemini zaten bilmektedir. 1990’lı yılların Mehter Takımı yürüyüşü benzeriekonomik büyüme performansları bizim uluslararası rekabet gücümüzün hep sınırlı kalmasına neden olmuştu.

Kamu maliyesi dengesi ise, ilk bakışta imalat sanayini etkilemezmiş gibi gözükse bile, dönüp dolaşıp ya enflasyon, ya cari açık, ya sıcak para politikası ya da döviz kuru kaynaklı mali kriz olarak ekonomiye geri döndüğü için bizi de sanayici olarak çok yakından ilgilendirmektedir.

Fitch derecelendirme kuruluşunun özellikle kamu maliyesi dengesine ve ekonomik büyümenin sürdürülebilir bulunduğuna gönderme yapması çok önemlidir.

Tabi bu karar ile birlikte Türkiye’ye tabiri caizse “gökten para yağmasını” beklemiyoruz. Çünkü, ne yazık ki, ülkemizin hala bazı kayda değer içsel ve dışsal risk noktaları vardır. iç toplumsal barışın hala tam olarak oturmaması; ya da komşularımızda yaşanan sıcak çatışmalar, uluslararası yatırımcıyı rahatsız etme potansiyeli de taşımaktadır.

Yine de kısa dönemde ülkemizde ticari ve tüketici kredi faizlerinin gerilemesini bekliyoruz. Mali piyasalarımızın  bu kararla daha fazla rekabete açılmasını ve finansman maliyetleri üzerinde yük oluşturduğunu düşündüğümüz bazı kalemlerin tekrar gözden geçirilerek gerekli  düzenlemelerin yapılmasını bekliyoruz.

Ayrıca ekonomi yönetimimiz, bu kararın yeni bir sıcak para dalgası yaşatmasını ve TL’nin aşırı değerlenmesini önleyici önlemleri de mutlaka almalıdır. “

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim