• BIST 9722.83
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 25 °C
  • Ankara 30 °C

GMO İzmir: Kazanın nedeni insan hatası

GMO İzmir: Kazanın nedeni insan hatası
Körfezde yolcu taşıyan gemilerin son derece yaşlı olduğunu belirten Gemi Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Emrah Erginer, "Bu kaza filonun yenilenmesi için kötü bir fırsat" dedi.

GMO İzmir: Kazanın nedeni insan hatası

Körfezde yolcu taşıyan gemilerin son derece yaşlı olduğunu belirten Gemi Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Emrah Erginer, "Bu kaza filonun yenilenmesi için kötü bir fırsat" dedi. Ayrıca kazada insan unsurunun en büyük neden olduğunu da belirten Erginer, "Ucuz atlatılan bir kaza, tabii ki insan unsuru burada çok önemli. Ben kaptanı suçlamıyorum, ama deniz kazalarının en büyük nedeni insan hatasıdır" dedi.

İzmir Körfezi'nde yolcu taşıyan İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı İZDENİZ şirketi gemilerinden İhsan Alyanak isimli yolcu vapurunun batmasıyla ilgili çalışmalar sürüyor. Konak İskelesi'nde batık bir vaziyette bekleyen vapurla ilgili sigorta şirketi ve belediye yetkilileri hasar tespiti yapıyor. Ayrıca gemiden sızan yakıt deniz yüzeyini kaplarken, ilgili birimler temizleme çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Meraklı vatandaşlar da Konak İskelesini adeta müze yerine çevirdi. Ellerine kamera ve fotoğraf makinaları ile iskeleye gelen çok sayıda vatandaş batık önünde hatıra fotoğrafı çektiriyor. Batığı görüntüleyen vatandaşlar, zaman zaman çalışanların da işlerine engel oluyor. Sızan yakıtı temizleyen görevliler çareyi kıyıya emniyet şeridi çekmekte buldu.

"FACİA UCUZ ALTADILDI, BU BİR UYARI"

Çalışmaları inceleyen Gemi Mühendisleri odası İzmir Şube Başkanı Emrah Erginer, faciadan dönüldüğünü belirterek, filonun acilen yenilenmesi gerektiğini belirtti. Emrah Erginer, "Ucuz atlatılan bir kaza. Burada suçlu aramak yerine bu kazayı bir uyarı olarak alıp, filoyu acilen gençleştirip yenilemeli. Deniz kazalarında insan hatası yaklaşık olarak yüzde 100'dür. Fırtına yada başka bir doğa olayı olmadığı müddetçe deniz kazalarında esas unsur insan hatasıdır. İnsan hatasının olmadığı yer yok. Mutlaka insan hatası var. Burada da sürtünerek seyir yapıldığı açıkça görülüyor. Sürtünme neticesinde vapurun kıç kısmı ile motor dairesi su almış. Bunun sonucunda da batma olayı meydana geliyor" dedi.

Olayın biraz daha açıkta meydana gelmesi durumunda çok daha büyük bir facianın yaşanacağını belirten Emrah Erginer, "İskeleye yakın bir yerde meydana gelmesi bence şans. Açıkta olsaydı bugün çok daha büyük bir faciadan söz ediyor olabilirdik. Bu bize bir uyarı. İzmir Körfezi'nde seyir yapan yolcu vapurlarının yaşı çok fazla. Ortalama yaş 40. Ancak 60 yaşında gemiler de var. Bir geminin ortala ekonomik ömrü 20'dir. Bunun dikkate alınması gerekir. 100-150 yıl seyir yapan gemiler de yok mu? Var tabii ki ancak burada insan taşınıyor. Bunun gözönünde bulundurulması gerekiyor. Kaldı ki batan İhsan Alyanak Vapuru, 60 yıllık yaşlı bir vapur. Çok bakımlı, zaten denizcilikte kurallar çok serttir. Bakımları yapılmasa seyir izni verilmezdi. Ancak metal yorgunluğu da bir gerçek. Filonun acilen yenilenmesi ve gençleştirilmesi gerekiyor. Bu kaza filonun yenilenmesi için bir fırseat sundu, kötü bir fırsat tabii" dedi.

Batık vapurun bir an önce kaldırılması gerektiğini de belirten Emrah Erginer, "Bu batık burada durdukça insanlara kötü şeyleri hatırlatıyor. Bir çok insan gelip burada fotoğraf çekiyor. İnsanların denizden soğutulmaması gerekir. Bir an önce kaldırılmalı. Denizcilik, denize karadan bakmakla olmaz. Karadan denize bakılır, bakış açısı bu olmalı" dedi.

BATAN GEMİNİN TARİHİ

İzmir'de batan İhsan Alyanak isimli gemi, 1952 yılında Hollanda'da üretilmiş. İlk olarak İstanbul Şehir hatlarında çalışan geminin ilk adı İstinye. Körfezdeki şehir hatlarının İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne devredilmesinin ardından Türkiye Denizcilik İşletmelerinden alınan İstinye isimli vapur 4 Nisan 2000 tarihinden itibaren İhsan Alyanak ismi ile seferlerini sürdürüyordu. 60 yaşındaki vapurun körfezdeki en bakımlı gemi olduğu belirtildi.

Türkiye Denizcilik İşletmeleri (TDİ) A.Ş.ne bağlı gemi ve iskelelerin özelleştirilmesi projesi kapsamında, Özelleştirme Yüksek Kurulu nun 04 Nisan 2000 tarih ve 2000/06 sayılı kararı ile TDİ'nin 'İzmir Körfez Hattı Deniz Yolu ile Şehir İçi Yolcu ve Araç Taşımacılığı' İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na devredilmişti.

www.UlasimOnline.com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim