• BIST 9679.82
  • Altın 2504.8
  • Dolar 32.582
  • Euro 34.8471
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 24 °C

GM’yi geleceğe Türk profesör hazırlıyor

GM’yi geleceğe Türk profesör hazırlıyor
Cem Saraydar isimli Türk profesör General Motors’un (GM) küresel Ar-Ge Merkezi’nde Planlama Müdürlüğü’ne atandı.

GM’yi geleceğe Türk profesör hazırlıyor

Cem Saraydar isimli Türk profesör General Motors’un (GM) küresel Ar-Ge Merkezi’nde Planlama Müdürlüğü’ne atandı.

TOYOTA’ya kaptırdığı dünyanın en büyük otomotiv şirketi ünvanını 2011 yılında geri almaya hazırlanan ve gelecekte büyümeyi yeni teknolojilerde gören Amerikan General Motors’da (GM) bu görev 40 yaşındaki Türk profesör Cem Saraydar’a emanet edildi. Dünyada otomotiv sektörünün yaşadığı yoğun rekabette Ar-Ge’ye (Araştırma-Geliştirme) bağlı yeni teknolojilerin ve inovasyonların önemi artarken Cem U. Saraydar, GM’in Michigan’daki Global Ar-Ge Merkezi’nde Planlama Müdürlüğü görevine atanarak başkandan sonra ikinci adam oldu. Saraydar, bünyesinde Buick, Cadillac, Chevrolet, GMC, Opel ve Vauxhall markalarını barındıran GM’in tüm yeni nesil modellerinde kullanılacak teknoloji ve yenilikleri geliştiriyor.

GM’ye 3 yıl önce geçti

2007 yılında GM’ye transfer olduğunu ve son 3 yıldır Ar-Ge Merkezi’nde Laboratuvar Müdürlüğü görevini yürttüğünü belirten Saraydar, yürüttüğü projelerinin temel özelliğini genelde kablosuz haberleşme teknolojilerinin otomotiv endüstrisine uygulanması şeklinde tanımladı. Saraydar, GM’de yaptıklarını şöyle sıraladı: “Bu kapsamda portföyümüzde araçtan araca ve araçtan altyapıya iletişim sistemleri, araçlarda özel kablosuz ağı ve kablosuz algılayıcı ağlar, araç navigasyon/GPS çözümleri, mobil multimedya ve yayın içerik dağıtımı, kablosuz teknolojilerin ve standartların değerlendirilmesi ve bunun gibi daha bir cok proje bulunuyor.” Geliştirdiği bu projeler sayesinde gelecekte tüm GM markalı modellerde kablosuz internet erişiminin yanısıra araçların birbiriyle iletişim sağlayacağını kaydeden Saraydar, iPod, iPad gibi cihazlarında yeni nesil modellerde kablosuz şekilde araca entegre edilerek, yine kablosuz şarj olacağını belirtti.

Başkana destek

Ar-Ge’de en önemli sorumluluklarından birinin bütçe içinde kalmak olduğunu belirten Saraydar, en son ata ndığı Planlama Müdürlüğü konumu hakkında ise şunları söyledi: “Yeni konumumda GM’nin küresel Ar-Ge Bölümü’nün Başkanına destek vermekteyim. Ar-Ge organizasyonunun taktik ve stratejik planlamasi ve bu planın zamanlı bir şekilde uygulanmasını sağlıyorum.”

Amerika’da dersler verdi 30 yayına imza attı

TARSUS Amerikan Koleji’nden mezun olan 40 yaşındaki Cem U. Saraydar, Boğaziçi Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünü bitirdikten sonra Amerika’da Rutgers University, Elektrik ve Bilgisayar Mühendisliği bölümünden master ve doktora derecelerini aldı. Doktora sonrası Lucent Technologies şirketinde ‘Performance Analysis’ bölümünde çalışan Saraydar, ardından New Jersey Institute of Technology (NJIT) ECE Bölümünde araştırma görevlisi olarak görev yaptı. NJIT’deki görevi sırasında araştırmanın yanı sıra, hem tez yönetti, hem de ECE ve Matematik bölümlerinde, lisans ve lisansüstü düzeylerinde bir çok ders verdi. Şu anda General Motors şirketi Ar-Ge’sinde müdür olarak gorev yapan Saraydar’ın ilgilendiği konular kablosuz algılama ağları ve otomotiv kablosuz ağları içeriyor. Saraydar 30’u aşan yayın ve bir düzineyi aşan patent ve patent başvurusuna imza attı.

Türk ağırlığı

Saraydar’ın dışında bir başka Amerikan otomotiv şirketi Ford Motor Company’nin üst yönetiminde de Türk yönetici bulunuyor. Murat Yalman, Ford Motor Company’de Pazarlama ve Global Ürün Stratajileri Direktörü görevini sürdürüyor. Ford’un Detroit’teki tasarım merkezinde Türk tasarımcı Murat Güler de global Ford modellerinden sonra şimdi Lincoln’ü geleceğini tasarlıyor.

Emre ÖZPEYNİRCİ-HÜRRİYET

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim