• BIST 9092.43
  • Altın 2324.208
  • Dolar 32.3599
  • Euro 34.9287
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 14 °C

Gökçeadayı elektriğe kavuşturacak iki gemi çalışmalara başladı

Gökçeadayı elektriğe kavuşturacak iki gemi çalışmalara başladı
Pazartesi günü yaşanan arıza nedeniyle jeneratörlerle enerji sağlanan Gökçeada’yı elektriğe kavuşturacak 2 gemi Storm Knight ve Garganey kablo döşeme çalışmalarını sürdürüyor.

Çanakkale’nin Gökçeada İlçesine, ana karadan deniz altından geçerek adaya ulaşan elektrik kablosunun yenileme çalışmaları başladı. Pazartesi günü yaşanan arıza nedeniyle jeneratörlerle enerji sağlanan Gökçeada’yı elektriğe kavuşturacak 2 gemi Storm Knight ve Garganey kablo döşeme çalışmalarını sürdürüyor.

Çanakkale'nin Gökçeada ilçesinde, adanın enerji ihtiyacını karşılamak için 1989 yılında Kumlimanı'ndan tesis edilen 34,5 kilovat gücündeki denizaltı kablolarında meydana gelen arızanın giderilmesi için çalışma başlatıldı.

Aydıncık Koyu'ndaki Kefaloz mevkisinde başlatılan çalışma kapsamında, bölgeye gelen 40 metre uzunluğundaki uzman kablo döşeme gemisi "Garaney" ve yardımcı "Storm Knight" gemisi görev yapıyor.Yaklaşık 90 kişilik ekibin yer aldığı çalışma, deniz altındaki arızalı 2 kilometrelik kablonun yerinden çıkarılıp, adaya getirilen yeni kablonun montajlanmasıyla devam edecek. 2 kilometre uzunluğundaki kablonun değiştirilmesinin ardından ana karadan gelen elektrik akımı test edilip ölçüm yapılacak, sonrasında normal elektrik iletimi yeniden başlayacak.

"Toplam çalışma süresi 3-4 gün gibi görünüyor "

Gökçeada Kaymakamı Muhittin Gürel, kablo yenileme çalışmasının bugün itibariyle başladığını söyledi.Arızanın geçen pazartesi günü meydana geldiğini anlatan Gürel, arıza olmasına rağmen tüm ilçenin mevcut jeneratörler sayesinde elektriğe kavuşturulduğunu belirtti.Bu sorun nedeniyle adada kısa süreli bir kesinti yaşandığını hatırlatan Gürel, şunları kaydetti: "Bizim burada bütün adanın enerjisini karşılayacak jenaratörümüz var. Onlarla bütün adamız enerji alabildi, şehir merkezimiz ve köylerimizde kesinti yaşanmadı. Ana karadan denizaltı kablolarıyla enerji gelemiyor ama eneratörler enerji üretmekte. Şuanda çalışmalar deniz üstü ve deniz altında devam ediyor. Bu hafta sonuna kadar tüm onarımın ve kablo değişiminin tamamlanması bekleniyor. İşlemin tamamlanmasının ardından enerjimizi deniz altından almış olacağız. Şuanda ada içerisinde zaten bir mağduriyet söz konusu değil. Hem ilçe merkezinde hem de köylerimizde enerjimiz var, enerji almayan noktamız yok. Toplam çalışma süresi 3-4 gün gibi görünüyor. Hava durumuda çalışmalara gerçekten çok müsait."

"Hasarlı olan bölüm değiştirilecek "

Uludağ Elektrik Dağıtım A.Ş (UEDAŞ) Çanakkale Müdürü Fatih Danacı ise bölgedeki kablonun 2 kilometrelik bölümünü değiştirmek için çalışmalara başladıklarını belirtti.Hava koşulları müsait olduğu sürece çalışmanın en kısa zamanda tamamlanacağını vurgulayan Danacı, bölgeye gelen "Garganey" isimli geminin bu konuda uzman bir gemi olduğunu, personelin ise çok deneyimli isimlerden oluştuğunu bildirdi.Gemide 2 kilometre uzunluğundaki kablonun hazır durumda olduğunu anlatan Danacı, şöyle devam etti: "Çalışma kapsamında hasarlı olan bölüm değiştirilecek. Ancak şuanda Gökçeada'da bir kesinti yok. Enerji jeneratörler sayesinde sağlanmakta. Bölgede elektriği olmayan yerimiz yok. İş tamamlandığında gerekli kontrol ve testleri yapıp yeni kablo sayesinde ana kara üzerinden enerjiyi vermiş olacağız. Tabii bizim için şuanda hava koşulları çok önemli. Sadece kara değil denizdeki hava koşulları çok önemli. Geminin orada fırtınasız bir havada sabit durması gerekiyor. Çünkü yaptığımız iş çok ciddi bir iş. Denizin altından bir kablo geçirilecek ve burada bir işlem yapılacak. Bu anlamda en önemli şey bizim için hava koşulları. Çalışma ilk olarak karadan başlayacak. Buradan çıkıp denizin içine girecek, oradaki hasarlı kabloyu denizden çıkarıp yerine yeni kablomuzu montajlama yapacağız."

21 Aralık Pazartesi günü anakaradan Gökçeada’ya ulaşan enerji hattı, deniz altında meydana gelen arıza nedeniyle kopmuştu. Gökçeada’ya daha önce hazırlanan 6 jeneratörden elektrik sağlanmış, ardından da onarım için girişimler başlamıştı.

Deniz Haber Ajansı

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim