• BIST 9524.59
  • Altın 2488.992
  • Dolar 32.5513
  • Euro 34.6547
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 14 °C

Göktürk-2, Kandil ve teröre darbe vuracak

Göktürk-2, Kandil ve teröre darbe vuracak
Çin'den fırlatılan ilk yerli Uydu Göktürk ile Türkiye'nin sınırları ve Kandil görüntülenebiliyor. Dünyanın her noktasını görüntüleme kapasitesine sahip uydu, teröre büyük darbe vuracak.

 

Yeni hedef ise büyüleyici: 2023'e kadar 17 uyduyu uzaya göndermek ve fırlatma merkezi inşa etmek.
 
Güvenliğin yanı sıra yer ve doğal kaynakların bulunmasında yardımcı olacak. Ayrıca çevrenin korunması, şehir planlama, doğal afetlerin gözlemlenmesi ve yönetilmesi gibi görevler yürütecek. Türkiye yüksek çözünürlüklü isteyen ülkelere milyon dolarlar karşılığında satabilecek. Göktürk 2'den sonra sırada yeni hedefler var. Radar uydusu, 2023 kadar 17 uydunun uzaya fırlatılması ve 10 yıl içinde Türkiye'ye uydu fırlatma merkezi inşa edilmesi listenin başında.
 
Türkiye'nin ilk yerli küp uydusu 'İTÜpSAT1'i hayata geçiren projenin başında yer alan ve en başından beri Göktürk 2 projesinde izleyici olarak görev yapan İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Uzay Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Alim Rüstem Aslan Bugün'e konuştu. Prof. Dr. Aslan, milli yer gözlem uydusu Göktürk 2'nin hikayesini, Türkiye'nin uzay yolculuğu hakkında bilinmeyenleri şöyle anlattı.
 
DOĞAL KAYNAKLAR ARAŞTIRILACAK
 
Göktürk-2'nin üzerinde iki kamera var. Birini Kore'den aldık. Ötekisi Türkiye'de yapıldı. Kore'den alınan kamera 2,5 metre Türkiye'de yapılan 10 metreden daha fazla çözünürlüğe sahip. Uydunun tüm tasarımı entegrasyonu Türk bilim adamlarına ait.
 
Göktürk 2 bundan sonra istediğimiz yerlerin 2 buçuk metre çözünürlüklü kaliteli görüntüler çekip gönderecek. Bu sayede sadece Türkiye'de değil dünyada görüntüleyemeyeceğimiz yer kalmayacak. Öte yandan yer ve doğal kaynakların araştırılmasında, bulunmasında yardımcı olacak.
 
Yukarıdan çekeceği fotoğraflarda belli renkler görünecek. Daha önce hazırlanmış veri tabanı üzerinden fotoğraflar değerlendirilecek. Böylece söz konusu bölgede yer altı kaynağı olup olmadığı saptanabilecek. Tabi bu biraz teknik konu. Ayrıca çevrenin korunması, şehir planlama, doğal afetlerin gözlemlenmesi ve yönetilmesi görevlerini yürütecek.
 
MİLYON DOLARLAR CEPTE
 
Normalde 2,5 metre çözünürlüklü görüntüyü dışarıdan parayla satın alıyoruz. Sadece görüntüye değil aldığımız sisteme milyon dolarlarca para ödüyoruz. Göktürk 2 sayesinde hem yüksek çözünürlüklü bedava görüntü alabileceğiz hem isteyen ülkelerde görüntü satabileceğiz.
 
Önemli zamanlarda önemli bilgileri bizzat alacağız. Başkasının uydusuyla yapmaya kalksak her istediğin yeri vermeyebilir. Ancak bundan sonra sadece Türkiye'de değil dünyada istediğimiz noktayı çekebiliyoruz.
 
GÖRÜNTÜ SATACAĞIZ
 
Uydunun yörüngesi 685 kilometre olup yere yakın ve dairesel yörünge. Uydu dönerken kutuplardan geçiyor ve her geçişte aynı yerden geçmiyor. Dolayısıyla kutuplardan geçerek bütün dünyayı dolaşıyor. Türkiye göreceli olarak ekvatora yakın sayılıyor. Kutuplarda olsaydık her geçişte Türkiye'yi görmüş olurduk. Şimdi ise günde 2 ya da 3 geçişi Türkiye'den oluyor. Kaldı ki hep Türkiye'den geçseydi kimseye bir şey satamazdık. Sonuç olarak Göktürk 2 sayesinde hem dünyada görmediğimiz nokta kalmayacak hem görüntü satarak para kazanacağız.
 
KAZANIM PAHA BİÇİLEMEZ
 
Uydunun bize sadece görüntü kazandırmıyor. Projede yaklaşık 100 kişi çalıştı. Bu kadar yüksek hassasiyetli bir uydunun nitelikleri bil fiil yapılarak öğrenildi. Yani bir sürü insan yetişti ve alt yapı geliştirildi. Sonuç olarak ülkeye kazanımı paha biçilemez.
 
BİR NUMARA OLACAĞIZ
 
Türkiye uzay teknolojisinde çok önemli konuma ulaştı. Büyük ülkeler dışında dünyada bu yetenekte kendi uydusunu yapabilen ülke yok. Böyle giderse 10 yıl içinde uzay teknolojisinde dünyada bir numara oluruz. Önemli olan bu konuda belli yeteneğe sahip olmak ve bu yeteneği hem kendiniz için hem dünya barışı için kullanmak.
 
KONTROL HAVA KUVVETLERİN'DE
 
Görüntü gönderme ve test çalışmaları tamamlandıktan sonra Göktürk-2 uydusunun kontrolü Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na devredilecek. Bu amaçla yarından itibaren Hava Kuvvetleri'nin Ahlatlıbel'deki Uydu Yer İstasyonu'nda test çalışması başlayacak. Testlerin ardından uydu tamamen Ahlatlıbel'den kontrol edilecek. TÜBİTAK UZAY ise olası sorunlara karşı yedek veri istasyonu olarak kalacak.
 
İLK GÖRÜNTÜ İZMİR'DEN
 
TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü ile TUSAŞ iş ortaklığı ile üretilen 2,5 metre çözünürlüklü gözlem uydusu Göktürk-2, uzaydaki 6 gününü tamamladı. Yerli uydunun tüm sistemleri ve üzerindeki tüm cihazlar sorunsuz bir şekilde çalışıyor. Son olarak güneş panellerini açan uydu, kendi enerjisini karşılıyor.
Göktürk-2'den alınan ilk görüntüler, ABD, Brezilya ve Hindistan gibi ülkelerden geldi. Türkiye'den ilk görüntü ise İzmir'den alındı.
 
UÇURACAK PROJELER
 
Sırada daha büyük radarlı bir gözlem uydusu var. Hava durumu ne olursa olsun hem yeri hem yerin altını görebiliyor.
 
Göktürk-2'de olduğu gibi bunu da TUSAŞ ve TÜBİTAK yapıyor. Birkaç yıldır üzerinde çalışılıyor. Önümüzdeki yıllarda fırlatılacak duruma gelir. Türkiye'nin 2023'e kadar planlanmış 17 uydu projesi var. Aynı şekilde uydu fırlatma merkezi planı var.
 
10 yıl içinde kendi roketimizle kendi uydumuzu yörüngeye yerleştirmek mümkün olacak.
 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim