• BIST 9679.8
  • Altın 2489.242
  • Dolar 32.4272
  • Euro 34.4615
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 7 °C

Google İngiltere’de yakayı ele verdi!

Google İngiltere’de yakayı ele verdi!
Google 2011’de İngiltere’de 2.6 milyar sterlin gelir elde ettiği halde, çeşitli operasyonlarla gelirini 395 milyon sterlin gösterdi.

ABD’li internet devi Google’ın başı vergi sorunlarından kurtulmuyor. İngiltere’den geçen yıl 2.6 milyar sterlin gelir elde eden Google’ın buna karşılık sadece 6 milyon sterlin vergi ödemesi ülkede tepki yarattı.

İngiliz Daily Mail gazetesinin haberine göre Google, İngiltere’de 2011 yılı için ödemesi gereken vergi 224 milyon sterlinken vergisini 218 milyon sterlin ‘eksik’ ödedi. Gazetenin konuştuğu vergi uzmanları Google’ın İngiliz operasyonunu hizmet şirketi olarak tescil ettirdiğini, gelirini İrlanda’ya aktardığı ve buradaki düşük vergilerden yararlandığı söyledi.

Böylece İngiltere’de 2.6 milyar sterlin kazandığı halde Google İngiltere’de 2011’de 395 milyon sterlin kazandığını açıkladı. 2010 yılında da 2.1 milyar sterlin gelir elde eden şirketin ödediği vergi sadece 5 milyon sterlin oldu.

Türkiye’de açıklamıyor

Daily Mail, Google Başkanı Eric Schmidt’in geçen yıl, “İngiltere’de daha çok vergi ödeyebiliriz ama bunu istersek yaparız” dediğini aktardı. Google’ın Türkiye’den ise yıllık 200 milyon dolara yakın bir gelir elde ettiği tahmin ediliyor. Daha önceleri Google’a reklam veren Türk şirketlerine İrlanda’da kurduğu şirket üzerinden fatura kesen Google’a Türkiye’de 71 milyon liralık vergi cezası kesilmişti. Daha sonra vergi borcunu yapılandıran şirket, Türkiye’de vergi mükellefi olmuştu. Ancak Google Türkiye gelirini resmi olarak açıklamıyor.

Google oto kredisi işine girdi

Google, bu arada 40 milyar dolarlık nakitini değerlendirmek için ABD’de değişik bir yatırım ürününü tercih etti. Wall Street Journal’ın haberine göre Google, bu paranın bir kısmıyla ABD’deki otomobil kredisi ve tüketici kredi kartı ödemelerine dayalı yatırım araçlarına yöneldi. Google’ın, sabit getirili varlık olan otomobil kredisi portföyünü tercih etmesinin sebebiyse benzer yatırım ürünlerinin getirilerinin şu an rekor düşük seyretmesi. ABD 2 yıllık tahvil faizi şu an yüzde 0.30 iken, 2 yıllık otomobil kredi portföyünün getirisi yüzde 2.34’ü buluyor.

Öte yandan Google Apple’ın Safari tarayıcısını kullanan milyonlarca internet kullanıcısını gizli biçimde takip ettiği gerekçesiyle 22.5 milyon dolar ceza ödemeyi kabul etti. Bu ceza Amerikan Serbist Ticaret Komisyonu’nun bugüne kadar verdiği en büyük para cezası oldu. 

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim