• BIST 9079.97
  • Altın 2323.508
  • Dolar 32.3582
  • Euro 34.9461
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 15 °C

'Gören Göz' cihazı dağıtılıyor

'Gören Göz' cihazı dağıtılıyor
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Gören Göz cihazlarının bir çok hizmeti verecek ve görme engellilerin hayatını çok kolaylaştıracak bir cihaz olduğunu belirtti.

'Gören Göz' cihazı dağıtılıyor

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Gören Göz cihazlarının bir çok hizmeti verecek ve görme engellilerin hayatını çok kolaylaştıracak bir cihaz olduğunu belirtti.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Gören Göz cihazlarının radyosuyla, telefonuyla, sesli kitap özellikleriyle bir yol rehberlik cihazı olma dışında, bir çok hizmeti de verecek ve görme engellilerin hayatını çok kolaylaştıracak bir cihaz olduğunu belirtti. Yıldırım, bu cihazı kullanacak engellilere, Turkcell'in 1 yıl boyunca bedelsiz abonelik hizmeti vereceğini müjdeledi.

Bakan Yıldırım, Cer Modern'de düzenlenen Gören Göz cihazlarının dağıtım töreninde yaptığı konuşmada, görme engellilerin hayatını kolaylaştıracağına inandıkları önemli bir projeyi başlatıyor olmaktan duyduğu mutluluğu dile getirdi.

Gören Göz Projesinin uzun süreden beri üzerinde çalıştıkları bir sosyal sorumluluk projesi olduğunu belirten Bakan Yıldırım, projenin çok büyük ilgi gördüğünü ve 81 ilden vatandaşların, ''bu cihaza ne zaman sahip olacağız'' diye kendilerini aradıklarını bildirdi.

Zaman zaman projeyle ilgili umudunun azaldığını ve projenin gerçekleşmeyeceğini düşündüğünü anlatan Bakan Yıldırım, ''Hatta latifeyle arkadaşlara 'bu Gören Göz'ü acaba dünya gözüyle görebilecek miyiz?' diye de takıldığım durumlar oldu. Ama Allah'a şükür projede önemli bir noktaya geldik'' dedi.

Projede çok kolektif bir çalışma yapıldığını ifade eden Yıldırım, özellikle bu cihazı kullanacak görme engellilerin, cihazla ilgili önerilerini kendileriyle paylaştığını ve cihazın gelişmesine önemli katkılar sağladıklarını kaydetti. Üniversitelerin önemli katkısının olduğunu belirten Yıldırım, Bakanlık çalışanlarının da büyük özveriyle çalışarak projeyi bugünkü haline getirdiğini vurguladı. Projenin arkasında önemli detay çalışmalar olduğunu dile getiren Bakan Yıldırım, Gören Göz'ün daha çok bir yaşam destek cihazı olmasının ötesinde, radyosuyla, telefonuyla, sesli kitap özellikleriyle aslında bir yol rehberlik cihazı olma dışında, bir çok hizmeti de verir hale geldiğini söyledi.

''Dünyada bu özellikleri içinde barındıran en kapsamlı cihaz''

Dünyada buna benzer çalışmaların mutlaka olabileceğini, ancak yaptıkları araştırmaya göre bu amaçla yapılan böyle bir cihazın bulunmadığını ifade eden Yıldırım, bazı telefonlarda bu tür programların bulunduğunu, ancak görme engelliler için dizayn edilmiş, üretilmiş ve bu özellikleri içinde barındıran en kapsamlı cihazın bu olduğunu söyledi. Bakan Yıldırım, şöyle konuştu:

''Çözüme hayal diyenler, aslında kabusa gerçek diyenlerdir. Buna inanmayanlar oldu. Biz inancımızı asla yitirmedik, gayret ettik ve bir noktaya da geldik. Fakat ben bunu yolun başı olarak görüyorum. Bu zaman içerisinde çok daha geliştirilecek, çok daha yaygınlaştırılacaktır. Önemli olan ilk adımı atmaktır, ilk adımdan sonrası kendiliğinden gelecektir. Bizim AK Parti iktidarı olarak tek ama en önemli prensibimiz şuydu; insanı yaşat ki devlet yaşasın. Osmanlı 6 asırdan fazla bu düstur üzerine yeryüzünde hüküm sürdü, ama bugün gelişmiş batı toplumlarına baktığımızda insanı ihmal ettikleri için, insanı sadece üretim aracı olarak gördükleri için kısa sürede krizden krizlere sürükleniyorlar.

Engelliler ile ilgili politikamız sayın Başbakanımızın ifadesiyle çok açık şekilde ortaya çıktı. Engellilere yardım eksenli değil, hak eksenli bir politika izleyeceğiz demek suretiyle engelli engelsiz bütün vatandaşlarımızın bu ülkenin bir ferdi olarak her türlü haktan, her türlü imkandan yararlanması gerektiğinini altını çizmiş oldu.''

Yıldırım, engelliler ile ilgili yeni yeni projeleri hayata geçirdiklerini vurgulayarak, ''Şunu büyük bir mutluluk ve gururla sizlerle paylaşmak isterim ki, saygıdeğer hanımefendi (Emine Erdoğan) sosyal sorumluluk projelerinde hep yanımızda oldu. Sayın Başbakanımızın operasyon sonrası istirahat döneminde olmasına rağmen, verdiğiniz sözü yerine getirdiniz ve burada bulunan bütün konuklarımızı mutlu ettiniz, size bir kez daha teşekkür ediyorum'' dedi.

AK Parti hükümeti olarak ülkenin el atılmamış ''dağlarca birikmiş'' sorunlarını, ''dağ'' gibi hizmetlere dönüştürdüklerini ifade eden Yıldırım, vatandaşların hayatını kolaylaştırmak, yaşam kalitelerini yükseltmek için bir çok hizmet gerçekleştirdiklerini belirtti.

Hizmetin bunlarla sınırlı olmadığını vurgulayan Yıldırım, ''Bence daha önemli hizmet gönüllere yol yapmaktır, gönüllere girmektir. Bu ve buna benzer projelerin de artı tarafını gönüllere girmek olarak görüyorum'' dedi.

Yaklaşık 10 milyon engelli vatandaşın bulunduğunun hesap edildiğini hatırlatan Bakan Yıldırım, geriye kalan 65 milyon vatandaşın her birinin de engelli olmaya aday olduğunu, çünkü kimin ne zaman ne olacağını, başına neler gelebileceğinin bilinmediğini söyledi.

Gören Göz cihazlarının hazır olduğunu, dağıtımının peyderpey yapılacağını belirten Yıldırım, müracaatların alındığını söyledi. Bakan Yıldırım, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının bu konuda kendilerine çok büyük destek sağladığını kaydetti.

Cihazların dağıtılmasıyla beraber uygulamada aksaklıkların olabileceğini belirten Yıldırım, hiç bir şeyin mükemmel olmadığını, çıkan aksaklıkları düzelteceklerini ve sürekli iyiye ulaşmaya çalışacaklarını bildirdi.

Turkcell'den 1 yıl bedava abonelik

Cihazların kullanımıyla ilgili her türlü bilgi için çağrı merkezi oluşturulduğunu, bu merkezlerden bilgi alınabileceğini ifade eden Yıldırım, diğer taraftan Turkcell'in bu cihazlara 1 yıl boyunca bedelsiz abonelik hizmeti vereceğini bildirdi. Bakan Yıldırım, Turkcell'in verdiği bedelsiz aboneliğin, 200 dakika konuşma, 100 adet kısa mesaj, 100 megabit interneti içerdiğini belirtti.

1 Şubat itibarıyla engellilerin telefon ve internet faturalarında yüzde 25 indirim sağladıklarını da hatırlatan Yıldırım, bütün havaalanlarının alt yapısını da engellilerin kullanımına uygun hale getirmeye başladıklarını kaydetti.

Haberleşme Genel Müdürü Çelik

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Haberleşme Genel Müdürü Atilla Çelik de Gören Göz Projesinin Türkiye'de bir ilk olduğunu ve dünyada da bu cihazla aynı özelliklere sahip başka bir cihazın bulunmadığını söyledi.

Proje çalışmalarının 2007 yılında başladığını ifade eden Çelik, 2011 yılında cihazların üretimi için yüklenici firma ile sözleşme imzaladıklarını ve 5 ay gibi kısa bir sürede cihazların ortaya çıktığını kaydetti.

Araç kullanırken faydalanılan navigasyon cihazlarında yer almayan bir çok detayın bu cihazda bulunduğunu belirten Çelik, haritaların yürüme moduna uyarlandığını, park, otobüs durağı, alt-üst geçit gibi bir çok ayrıntıyı içeren haritaların oluşturulduğunu ifade etti. Cihazların yazılımının modüler şekilde tasarlandığını da belirten Çelik, istenildiği zaman üzerinde değişiklikler yapılabileceğini vurguladı. Çelik, görme engelli vatandaşlara ücretsiz dağıtılacak cihazların maliyetinin, Bakanlığın Evrensel Hizmet bütçesinden karşılanacağını bildirdi.

Gören Göz nedir?

Görme engellilerin sesli komutlar yardımıyla yürümeleri ve toplu taşıma araçlarını kullanmalarında kolaylık sağlayacak ''Gören Göz'' cihazı, genel cep telefonu özelliklerinin yanı sıra internet ve bluetooth teknolojisi, sesli komut ve navigasyon özelliğiyle görme engelliyi ulaşmak istediği yere götürecek. Cihaz sayesinde görme engelliler bulundukları konumu yakınlarına veya istedikleri kişilere mesaj olarak da bildirebilecek. Cihazda yer alan bluetooth teknolojisini kullanarak da görme engelliler birbirleriyle rahatça iletişim kurabilecek.

Kullanıcı, sıklıkla gittiği yerleri cihaza kaydedebilecek ve tek tuşla rotayı seçebilecek. Cihaz saat ve tarih bilgisini görme engelliye okuyabiliyor ve pil durumunu sesli olarak uyararak gerekli tedbiri önceden almasını sağlıyor. Cihazla engelliler, internete girebilecek, elektronik postalarını okuyabilecek ve cihazlarına yüklenecek elektronik kitaplar sayesinde kendilerini geliştirebilecekler.

Cihaz sayesinde görme engelliler bulundukları konumu, yakınlarına veya istediklerine mesaj atabilecek.

Bastonla birlikte kullanılması gereken yardımcı bir cihaz olan Gören Göz cihazları, ilk aşamada pilot uygulama olarak İstanbul için 3 bin, Ankara için 2 bin olmak üzere toplam 5 bin adet dağıtılacak.

Gören Göz cihazları için Ankara ve İstanbul'da alınan başvuruların değerlendirilmesi sonrası, dağıtımlar Ankara'da 24 Şubat 2012'de, İstanbul'da 27 Şubat 2012'de başlayacak.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Benzine indirim geldi28 Nisan 2020 Salı 01:40
  • Akaryakıta zam yolda24 Nisan 2020 Cuma 08:53
  • Benzin ve motorine büyük indirim22 Nisan 2020 Çarşamba 09:11
  • Petrol piyasası çöktü21 Nisan 2020 Salı 01:53
  • Benzin fiyatlarına indirim geliyor21 Nisan 2020 Salı 01:16
  • E-Ticaret yüzde 200 arttı20 Nisan 2020 Pazartesi 10:02
  • Araçtan inmeden BP Taşıtmatik ile akaryakıt temini17 Nisan 2020 Cuma 20:14
  • Mazota indirim geldi.. Gece yarısı ikisi de zamlanacak17 Nisan 2020 Cuma 14:16
  • Sabiha Gökçen’in terminal yatırımı bir yıl ertelendi09 Nisan 2020 Perşembe 06:30
  • Motorine 15 kuruş zam08 Nisan 2020 Çarşamba 20:16
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim