• BIST 8970.5
  • Altın 2281.96
  • Dolar 32.3217
  • Euro 35.018
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 16 °C

Görme engelli vatandaşlardan metro isyanı

Görme engelli vatandaşlardan metro isyanı
İzmir'deki metro istasyonlarında görme engelliler için yapılan düzenlemelerin yetersizliği engellileri hayati tehlikelerle karşı karşıya bırakıyor.

Metroda vagonların kapılarının açıldığı yerler, sarı çizgilerin bittiği yerin hizasında olması gerekirken, iki vagon arasında kalması görme engelliler için tehlikelere de davetiye çıkarıyor. Ayrıca metro istasyonlarında yerlerinden sökülen yönlendirici sarı noktalı kabartmaların yerlerine yenilerinin konulmaması tehlikeleri de artırıyor. Son günlerde sık sık raylara düşerek hayati tehlikeyle karşı karşıya kalan görme engelli vatandaşların isyanına İzmir Büyükşehir Belediyesi ise sessiz kalıyor.

Görme engelliler adına konuşan Mehmet Ortakaya, sorunlarla ilgili Metro A.Ş. Genel Müdürü Sönmez Alev ile görüşme yaptıklarını ancak 'Metro'da uluslararası standartlara sahip engellliler için gerekli bütün teknik ve mimari önlemlerin bulunduğu' cevabını aldıklarını söyledi.

Aldıkları cevabın gerçekle ilgisi olmadığını belirten Ortakaya, "İstasyon girişlerine konan kabartma haritaların hiçbir işlevi yok. Çünkü haritadan yararlanarak yön bulmak görenlerin yapabileceği bir iş. Peronların kıyılarına konan kabartma uyarı bantları tren kapılarını göstermiyor, görme engelli yolcunun vagon aralığına yönelmesini engellemiyor" dedi. 

Bariyer istediler

Bugüne kadar birçok görme engellinin yaşanan aksaklıklar nedeniyle kaza yaşadığını söyleyen Ortakaya, "Metro istasyonlarına, trenler perona girdiğinde kapıları açılan bariyer sistemi kurulmalı. Bu sadece engelliler için değil diğer yolcuların can güvenliği için de yararlı olacaktır. Bu sistem kurulana kadar da görme engellilere personeller rehberlik hizmeti sunmalıdır. Bunların yapılmamasından kaynaklanacak kazaların hukuksal sorumlusu Metro A.Ş.'dir. Siyasal sorumluluksa yakınmalarımıza ilgi göstermeyen Büyükşehir Belediyesi'dir" diye konuştu. 

Protesto ettiler

Görme engelli vatandaşlar, metro istasyonlarında kendileri için gerekli düzenleme yapılmadığı gerekçesiyle geçtiğimiz günlerde İzmir Büyükşehir Belediyesi'ni protesto etmişti. (Tolga Tekin - Yeni Asır)

1434647557834.jpg

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim