• BIST 9524.59
  • Altın 2492.245
  • Dolar 32.5542
  • Euro 34.6939
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 14 °C

"Grand Canyon" törenle denize indirildi

"Grand Canyon" törenle denize indirildi
Türk ve Norveç tersaneleri işbirliği ile üretilen Petrol Platformu İnşa Gemisi ‘Grand Canyon’ törenle denize indirildi.
Türk ve Norveç tersaneleri işbirliği ile üretilen Petrol Platformu İnşa Gemisi ‘Grand Canyon’ törenle denize indirildi.
 
Norveç Hükümeti ve Türkiye Hükümeti arasındaki ekonomik ve ticari işbirliklerini değerlendirmek amacıyla Türkiye’ye ziyarette bulunan Norveç Krallığı Başbakanı Jens Stoltenberg; Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ile birlikte Yalova Boğaziçi Tersan Tersanesi’nde Norveç-Türk yapımı petrol platformu inşa gemisi ‘Grand Canyon’un suya indirme törenine katıldı.

Norveç Krallığı Başbakanı Jens Stoltenberg, Türkiye Cumhuriyeti Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Norveç Krallığı Türkiye Büyükelçisi Janis Bjørn Kanavin, Norveç Krallığı Türkiye Büyükelçiliği Ticaret Ataşesi Rolf Almklov ve sektörün önde gelen iş adamlarının katılımıyla, Yalova Boğaziçi Tersan Tersanesi’nde omurga ve dış kabuğunun yapımı tamamlanan Norveç-Türk yapımı petrol platformu inşa gemisi ‘Grand Canyon’un denize indirme töreni, Yalova Boğaziçi Tersan Tersanesi’nde gerçekleşti.  

Türkiye'de bulunmaktan büyük mutluluk duyduğunu söyleyen Norveç Başbakanı Jens Stoltenberg, Türklerle Norveçlilerin denizcilik konusundaki iş birliğinin geçmişinin bin yıl yıl öncesine kadar dayandığını söyledi. Bugün Türkiye'de inşaa edilen gemilerin Norveç'e geldiğini ifade eden Stoltenberg, "Şuan törenine katıldığımız bu gemi omurgası iki ülke arasındaki iş birliği ve bir birini nasıl tamamladığının göstergesidir. Türkiye'nin denizcilik tarihi olarak gurur verici bir geçmişi bulunmaktadır. Günümüzdeki Türkiye'deki tersaneler tüm dünyaya ileri düzeyde hizmet vermektedir. Türkiye'deki tersaneleri Norveç'teki firmalara rakip yapmış ve aralarında işbirliğine olanak sağlamıştır. Bu gelişmeler sonucunda iki ülke arasında ticaret artmaktadır. Tersan'ın yeni projelerinde kullanılan denizcilik ekipmanların çoğu Norveç'ten gelmektedir. Norveç ve Türkiye'nin güçlerini birleştirerek aslında biz Asya ile Avrupayı da bir araya getirmiş bulunuyoruz. Ben bugün burada gördüklerimden çok etkilendim. Norveç ve Türkiye arasında ileride denizcilik alanında çok iyi ortaklık imkanının olacağını da gördüm." dedi. Türkiye ile Norveç'in dünya gemi ticaretinin yüzde 5'ini kontrol ettiğini vurgulayan Bakan Yıldırım ise "Türk tersaneleri artık özel maksatlı gemileri yapacak bir marka haline geldi. 2003'te tersanelere yaptığımız yatırımlarla tersane sayımızı 37'den 80'ledre çıkardık. İnşa kapasitemizi artırdık. Gerek Tuzla gerek Altınova'da açık deniz petrol platformlarına dahil her türlü tekneyi en iyi kalitede yapılabilecek güce erişmiştir. Ben bugünkü töreni Norveç ile Türkiye arasındaki uzun soluklu bir işbirliğinin başlangıcı olarak görüyorum ve Norveç başbakanı ve heyetine hoş geldiniz diyorum. Denizler derindir durulmaz. Dostluk ebedidir unutulmaz. Norveç ile Türkiye arasındaki daha nice dostluk ve işbirliğinin devam etmesini diliyorum." diye konuştu.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ise yaptığı konuşmada, gemi indirme töreninin ve İstanbul'daki etkinliklerin Türkiye ile Norveç arasındaki dostluğu pekiştirme açısından önemli olduğunu söyledi.

Yaklaşık 4 ay önce de bu tersaneye geldiğini ifade eden Yıldırım, şöyle konuştu: "Yine bu tersanede Norveç için inşa edilen bir başka geminin inişine katıldım. Bu kadar süre içinde, 6 ay içinde bu gördüğümüz destek gemisinin denize inişini yapacağız. Bu şunu gösteriyor, Türkiye'deki tersaneler ve Norveç'teki denizcilik firmaları birbirlerine iyice alışmışlar, birbirlerine olan güveni gittikçe artmaya başlamış. Bunun sonucu da birbiri arka sıra devam eden yeni siparişler, yeni iş anlaşmaları olarak karşımıza çıkıyor."

Yıldırım, 2000'li yılların başında iki ülke arasındaki gemi inşa siparişlerinin miktarının sadece 30 milyon dolar olduğunu dile getirerek, "2000'li yıllardan önce ben İstanbul Deniz Otobüslerinde genel müdür iken, deniz otobüslerini Norveç'te inşa ettiriyorduk. Bugün bu tersine döndü. Norveç gemilerini Türk tersanelerinde yapıyoruz" dedi.

Bu yaşananların ve ortaklıkların, iki ülke arasında "kazan-kazan" esasına göre kurulmuş işbirliği olduğunu belirten Binali Yıldırım, şöyle devam etti: "Norveç'in denizcilikte çok önemli ülke olduğunu biliyorum. 90-91 yıllarında İsveç'te bulunan biri olarak o yıllarda Norveç'in denizcilikle ilgili kapasitesini kabiliyetini yakından öğrendim. Genellikle gemi teçhizatı konusunda donatım malzemeleri konusunda Norveç'in sahip olduğu birikim, tecrübe ve Türk tersanelerinin inşa kabiliyeti bir araya gelmek suretiyle bu gördüğümüz mükemmel ürünler ortaya çıkıyor. Tersan tersanesine sahiplerine, mühendislerine, kaynakçılarına, elektrikçilerine, işçilerine herkese gönülden teşekkür ediyorum. Sizler, Türkiye-Norveç dostluğunun geliştirilmesi için büyük gayret gösteriyorsunuz." 
  
2003'te 30 milyon avroluk işbirliği bugün daha yüksek

Bakan Yıldırım, 2003'te 30 milyon avro ile başlayan alışverişin bugün 150 milyon lirayı geçtiğini vurgulayarak, siparişte olanların da ilave edilmesiyle bu rakamın 250 milyon avronun üzerine çıkacağını anlattı.

Türkiye ve Norveç'in birlikte, dünya ticaret filosunun yüzde 5'ini kontrol ettiğini ve bu rakamın çok mütevazı kaldığını belirten Yıldırım, şunları kaydetti: "Norveç ve Türkiye, dünya deniz ticaret filosuna hizmet ediyor. Türk tersaneleri özel maksatlı gemileri yapabilecek marka haline geldi. 2003'ten bu tarafa tersanelere yaptığımız yatırımlar sayesinde tersane sayımızı 37'den 80'lere çıkardık. İnşa kapasitemizi 550 DWT'den, 3,5 milyon DWT'ye çıkardık. Tuzla ve Altınova tersaneleri, açık deniz petrol platformları da dahil her türlü gemiyi rahatlıkla en iyi kalitede yapabilecek güce erişmiştir. Bugünkü töreni, Norveç ve Türkiye arasındaki uzun soluklu bir iş birliğinin başlangıcı olarak görüyorum. Denizler derindir durulmaz, dostluklar ebedidir unutulmaz." 

Başbakan Jens Stoltenberg ve Bakan Binali Yıldırım, tören sırasında iki ülke arasında denizcilik ve gemi inşa sanayi alanında önemli bir ticari işbirliği olan platform inşa gemisi üretiminin devam edeceğini belirtirken; farklı sektörlerde devam eden işbirliklerinin özellikle denizcilik açısından önemli ölçüde ivme kazandığını kaydetti.

Yapım çalışmaları Türkiye’de Mayıs 2011 tarihinde başlayan Petrol Platformu İnşa Gemisi’nin üretiminde 480 Türk işçi görev aldı. Yalova Boğaziçi Tersan Tersanesi’nde dış kabuğu ile omurgasının imalatı tamamlanan Grand Kanyon önümüzdeki günlerde iç donanımı ve elektronik sisteminin tamamlanması için Norveç’e doğru yola çıkacak.

Üretimi, dünyanın en zor gemilerinden biri olan, 3000 metre derinlikte petrol platformu inşaat çalışması yapabilme kapasitesine sahip ve en ileri düzey olan DP3 notasyonunda dinamik konumlandırma sistemi ile yönetilen petrol platformu inşa gemisi, Türk-Norveç işbirliğinin denizcilik alanında lanse edilen en önemli ürünlerinden biri olma özelliğini taşıyor.

Avrupa’da çok az sayıda ülke çelik levhalardan başlayarak anahtar teslimine kadar platform inşa veya platform destek gemileri üretebiliyor. Boğaziçi Tersan Tersanesi’nin, Norveç ile işbirliği içerisinde platform destek ve platform inşa gemilerini başarıyla üretebiliyor olması, Türkiye’yi de dünyada bu özel gemileri üreten ülkeler arasına sokuyor.

Norveç Deniz Ürünleri ve Yenilenebilir Enerji alanlarında Norveç ve Türkiye arasında süregelen ticari işbirliğinin yanı sıra; bu işbirliği ile dünyada 8’inci sırada anılan Türk gemi inşa sanayii, dünyada adından daha çok söz ettirir hale gelecek.

İki ülke arasında denizcilik alanındaki ticari işbirliğinin önemli bir basamağı olan üretimin bir diğer önemi, Boğaziçi Tersan Tersanesi çalışanlarının Norveç’te Bergen Group Fosen tersanesinde eğitim amaçlı geminin geri kalan donatım çalışmalarına katılacak olmasıdır. Bu sayede daha sonraki gemilerin donatımları da Türkiye’de yapılabilecek.

2.20120110175725.jpg

3.20120110175731.jpg

4.20120110175746.jpg

5.20120110175753.jpg

6.20120110175759.jpg

1.20120111110856.jpg

2.20120111110919.jpg

tersan_sahb.jpg7.20120111110908.jpg

4.20120111111012.jpg

krn.20120111111417.jpg

5.20120111111025.jpg

6.20120111111034.jpg

resim-283.jpg

resim-384.jpg

grand_canyon.jpg

grand_canyon2.jpg

grand_canyon3.jpg

son.jpg

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim