• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 20 °C

Grev yasağının kaldırılması umut yarattı

Grev yasağının kaldırılması umut yarattı
TBMM'de önceki gece kabul edilen Sendikalar ve Toplu Sözleşme Yasasıyla hava iş kolunda grev yasağının kaldırılması, Türk Hava Yolları'nda (THY) işten atılan 305 hostes ve yer hizmetleri görevlisinde umut yarattı.

 

Hava İş Sendikası Genel Başkanı Atılay Ayçin, beş ay sonra da olsa yanlıştan dönülmesinin önemli bir adım olduğunu belirterek, "Yasakta geri adım atılması arkadaşlarımızın haksız yere işten atıldığının kanıtıdır. Şimdi ikinci etapta 305 kişinin işe iadesini bekliyoruz" dedi. Ayçin, yasağın kalkmasında, uluslar arası kuruluşlar nezdinde yürüttükleri ilişkiler sonrası gelen baskı ve eleştirilerin de etkili olduğunu savundu. Ayçin şöyle konuştu: "Beş ay sonra da olsa yasaktan dönülmesi önemli bir adımdır. Artık önümüzdeki süreçte grev hakkı olan sendika olarak masaya oturacağız. İkinci adım olarak en kısa zamanda arkadaşlarımızın işe iade edilmesini istiyoruz. Yasa Cumhurbaşkanı tarafından onaylanıp yürürlüğe girdikten sonra THY yönetimiyle görüşerek arkadaşlarımızın işe alınmasını talep edeceğiz."
 
GREV YASAĞI KALKTI
 
Mayıs ayında AK Parti'li Metin Külünk'ün verdiği teklif üzerine torba yasayla getirilen THY'deki grev yasağı önceki gece kabul edilen yasayla kaldırıldı. Mevcut Sendikalar ve Toplu sözleşme Yasası'nın yerini alacak yasada grev ve lokavt yasakları yeniden düzenlenirken, grev yasağı uygulanacak iş kolları arasında havacılık sektörüne yer verilmedi. Böylece havacılık sektöründe grev yasağı kalkmış oldu. Mayıs ayında greve gitmeye hazırlanan Türk Hava Yolları'nda eylem yapan 305 hostes ve yer personeli cep telefonlarına gönderilen mesajla işten atılmıştı.Grev yasağının ardından devreye giren Yüksek Hakem Kurulu da sendikanın birinci yıl için istediği yüzde 17 oranındaki ücret artışına karşın ilk yıl için birinci altı ay yüzde 5, ikinci altı ay yüzde 5 oranında; 2. yıl için ise ilk altı ay için yüzde 4, ikinci altı ay için yüzde 3 oranında zam yaptı.
 
POZİSYONUMUZ DEĞİŞMEDİ
 
THY Kurumsal İletişim Müdürü Ali Genç, sivil havacılık sektöründe grev yasağının kalkmasına rağmen işten çıkartılanların geri alınmasının henüz düşünülmediğini bildirdi. Genç, "Pozisyonumuz değişmedi" dedi. İşten çıkartmaların grev yasağı ile bir ilgisi bulunmadığını savunan Genç, "Grev yasağı ile ilgili bir konu değil. Konu bize göre yasadışı eyleme katımlarıyla ilgili" dedi. Konunun yargıya taşındığını hatırlatan Genç, "Yargının kararını bekleyeceğiz. Eylem yapıldığı zaman kanun çıkmış değildi. Meclis'te komisyonda görüşülüyordu. Bize göre ilintili bir durum değil. O gün görevlerine gelmediler" diye konuştu.
 
THY ÖZEL ŞİRKET
 
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, hava iş kolunda grev yasağının kalkmasının ardından THY'de işten atılan 305 kişinin işe iadesiyle ilgili soru üzerine şöyle dedi: "Bu konuyla ilgili benim şu anda bir açıklama yapmama ihtiyaç olmadığını düşünüyorum. THY, tamamen özel şirket statüsündedir. İşveren-işçi ilişkilerinde verecekleri karar bizim dışımızda gerçekleşmesi icap eden bir karardır."
 
YENİ GREV YASAKLARI
 
Kabul edilen düzenlemeye göre, grev ve lokavt yasağı uygulanacak iş kolları şöyle:"Can ve mal kurtarma işleri; cenaze işleri ve mezarlıklar; şehir şebeke suyu, elektrik, doğalgaz; petrol üretimi ve dağıtımı; petrokimya; bankacılık; Milli Savunma Bakanlığı ile Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı işyerleri; itfaiye; şehir içi toplu taşıma; hastaneler."
 
www.UlasimOnline.Com
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim