• BIST 9524.59
  • Altın 2504.807
  • Dolar 32.5602
  • Euro 34.555
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 10 °C

GSM operatörleri maliyetleri düşürecek

GSM operatörleri maliyetleri düşürecek
Beş yıl içinde en az iki işletmecinin mevcut sistemleri için anten tesisi paylaşımı yapması durumunda, söz konusu anten tesisindeki sistemler için takip eden yıla ait telsiz kullanım ücreti alınmayacak.

GSM operatörleri maliyetleri düşürecek

Beş yıl içinde en az iki işletmecinin mevcut sistemleri için anten tesisi paylaşımı yapması durumunda, söz konusu anten tesisindeki sistemler için takip eden yıla ait telsiz kullanım ücreti alınmayacak.

Elektronik haberleşme sektöründe kaynakların etkin, yatırım ve hizmet giderleri ile görüntü ve çevre kirliliğinin azaltılması amacıyla hücresel sistemlere ait anten tesisinin birden fazla işletmeci tarafından kullanımına imkan tanıyacak şekilde tasarımı, kurulumu ve paylaşımına ilişkin usul ve esasların belirlendi. Böylece GMS operatörleri aynı anten tesisini kullanarek maliyetlerini düşürecek. Beş yıl içinde en az iki işletmecinin mevcut sistemleri için anten tesisi paylaşımı yapması durumunda söz konusu anten tesisindeki sistemler için takip eden yıla ait telsiz kullanım ücreti alınmayacak.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun Hücresel Sistem Anten Tesislerinin Tasarımı, Kurulumu Ve Paylaşımına İlişkin Usul Ve Esaslar Hakkında Yönetmelik’i Resmi Gazete’de yayımlandı. Tebliğ’de Elektronik haberleşme sektöründe kaynakların etkin kullanımının sağlanması, yatırım ve hizmet giderleri ile görüntü ve çevre kirliliğinin azaltılması, sürdürülebilir rekabet ortamının oluşturulmasına yönelik altyapı yatırımlarının desteklenmesi ve gelecek teknolojiler için kapasite yaratılması amacıyla hücresel sistemlere ait anten tesisinin birden fazla işletmeci tarafından kullanımına imkan tanıyacak şekilde tasarımı, kurulumu ve paylaşımına ilişkin usul ve esasların belirlendi.

-İKİ İŞLETMECİNİN ANTEN TESİSİ PAYLAŞMASI DURUMUNDA TELSİZ KULLANIM ÜCRETİ ALINMAYACAK-

Kurulmuş bir anten tesisi olan işletmeci, kapsama alanı ve hizmet kalitesi gibi kriterleri karşıladığı takdirde farklı teknolojideki yeni sistemini mevcut anten tesisine kurmakla yükümlü olacak.

Kurulmuş bir anten tesisi olan işletmeci, bu tesisini yeni anten tesisi kuracak diğer işletmecilerle paylaşmakla ve işletmeci kuracağı anten tesisi için, kapsama alanı ve hizmet kalitesi gibi kriterleri karşılayacak mevcut bir anten tesisi var ise bu tesisi kullanmakla sorumlu olacak.

Anten tesisi paylaşım talebinde bulunan işletmeci başvurusunda asgari olarak talebin maksadını ve kurmak istediği cihazların özelliklerini bildirecek. Talepte bulunulan işletmeci talep tarihinden itibaren en geç 15 iş günü içerisinde bu talebe ilişkin cevabını talep eden tarafa iletecek.

Bu günden itibaren beş yıl içinde en az iki işletmecinin mevcut sistemleri için anten tesisi paylaşımı yapması durumunda söz konusu anten tesisindeki sistemler için takip eden yıla ait telsiz kullanım ücreti alınmayacak. Beş yıl içerisinde en az üç işletmecinin yeni kuracakları sistemleri için anten tesisi paylaşımı yapması durumunda söz konusu anten tesisindeki sistemler için takip eden yıla ait telsiz kullanım ücreti alınmayacak.

-KULELERİN EN AZ 3 METREKAREYE DÜŞEY RÜZGAR YÜK ALANINA SAHİP OLMASI GEREKECEK-

Kulelerin kurulacağı bölgeye ait coğrafi yükselti durumu da dikkate alınarak belirlenen il ve ilçe sınırları içerisinde bulunması halinde en az 160 km/saat, diğer bölgelerde ise en az 130 km/saat rüzgar hızına göre tasarlanması gerekecek.

Buz yükü kalınlığının standart olarak en az 2 cm kabul edilmesi gerekecek. Diğer işletmecilerden gelecek kule paylaşım talebinin karşılanabilmesi amacıyla, işletmecinin kendine ait antenler için kullanacağı kapasiteye ilave olarak bir veya birden fazla işletmecinin faydalanabileceği en az 3 metrekareye düşey rüzgar yük alanına sahip olması ve ilave kapasitenin kurulum ve bakım çalışmalarını karşılayacak şekilde tasarlanması gerekecek.

-Rüzgar hızının en az 160 km/saat alınacağı iller:

“Amasya, Antalya, Çanakkale, Edirne, Kahramanmaraş, Kayseri, Kırşehir, Malatya, Manisa, Mardin, Niğde, Sinop, Tokat.”

-Rüzgar hızının en az 160 km/saat alınmayacağı ilçeler:

“Akçaabat, Akşehir, Amasra, Anamur, Bodrum, Bozkurt, Cide, Cizre, Çermik, Erdemli, Ergani, Gevaş, Hadim, İnebolu, İskenderun, Karataş, Kuşadası, Maden, Pazar, Şile, Şuşehri, Ürgüp, Uluboru, Yunak.”

Ayrıca, 16 Nisan 2008 tarihli ve 26849 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Anten ve Ortak Anten Sistem ve Tesislerinin Kurulmasına ve Kullanımına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik yürürlükten kaldırıldı.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim