• BIST 9008.05
  • Altın 2278.004
  • Dolar 32.3105
  • Euro 35.0468
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 13 °C

Gül, Türk Deniz Şehitliği'ni ziyaret etti

Gül, Türk Deniz Şehitliği'ni ziyaret etti
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İngiltere'ye gerçekleştirdiği resmi ziyaretin son gününde Londra'dan Portsmouth şehrine geçerek, buradaki Türk Deniz Şehitliği'ni ziyaret etti.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İngiltere'ye gerçekleştirdiği resmi ziyaretin son gününde Londra'dan Portsmouth şehrine geçerek, buradaki Türk Deniz Şehitliği'ni ziyaret etti.

Cumhurbaşkanı Gül, Londra'dan karayoluyla geldiği Portsmouth'ta, şehitlik kapısından içeriye İngiliz Kraliyeti Deniz Kuvvetleri mensubu Müslüman din görevlisi Asım Hafız'ın duasıyla girdi. 
 
Din görevlisi Asım Hafız'ın Fatiha suresini okumasının ardından Gül ve eşi Hayrünnisa Gül, 26 askerin mezarına kırmızı karanfiller bıraktı. 
 
Burada gazetecilere açıklama yapan Cumhurbaşkanı Gül, Türk milletinin neredeyse dünyanın her köşesinde şehitleri olduğunu söyledi. Ülkelerin büyüklüğünün sadece kazandıkları zaferler ya da başarılarla değil yaptıkları fedakarlıklarla da ölçüldüğünü ifade eden Gül, "Bu anlamda bakıldığında Türk milleti çok büyük fedakarlıklar yapan bir millettir. Japonya'dan İngiltere'ye, Balkanlardan Yemen'e, Ukrayna'dan Baltıklara kadar nereye giderseniz Türk şehitlikleri vardır" dedi. 
 
 
Portsmouth'taki şehitliğin 1800'lü yıllardan kaldığını anlatan Gül, o dönemde İngiltere'ye eğitim için gelen bazı denizcilerin hayatlarını kaybettiğini belirtti. 
 
Türk ve İngiliz askerlerinin Kırım'da birlikte savaştığını hatırlatan Cumhurbaşkanı Gül, "İngilizlerle zaman olmuş beraber olmuşuz, zaman olmuş karşı karşıya gelmişiz, ama karşı karşıya savaştığımızda bile sağlam dostluklar çıkarmasını bilmişiz. Gelibolu'ya, Çanakkale'ye gittiğimizde de bunu göreceğiz" diye konuştu. 
 
 
1993 yılında açılan şehitlikte, Osmanlı Sultanı Abdülmecid tarafından 5 Ağustos 1850 tarihinde seyir ve topçuluk eğitimi almak üzere İngiltere'nin Portsmouth ve Gosport limanlarına gönderilen Mirat-ı Zafer ve Sirag-i Bahri gemilerindeki denizcilerden, burada kaldıkları 6,5 aylık süre içerisinde kolera salgını ve diğer sağlık sorunları nedeniyle yaşamını yitirenlerin mezarları bulunuyor. 
 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim