• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 17 °C

Gümrük kapılarındaki esaret bitti

Gümrük kapılarındaki esaret bitti
Kapıkule Gümrük Kapısı'nda arıza nedeniyle oluşan 17 kilometrelik kuyruk, saat 03.00'te başlayan alımlarla azalmaya başladı.

GÜMRÜKLERDEKİ ESARET BİTTİ

Kapıkule Gümrük Kapısı'nda arıza nedeniyle oluşan 17 kilometrelik kuyruk, saat 03.00'te başlayan alımlarla azalmaya başladı.

BAŞBAKANLIK Gümrük Müsteşarlığı'nın bilgisayar sistemlerinin çökmesi nedeniyle Türkiye'deki tüm gümrük kapılarında 9 saat boyunca giriş ve çıkış işlemi yapılamadı. Kapıkule Gümrük Kapısı'nda arıza nedeniyle oluşan 17 kilometrelik kuyruk. saat 03.00'te başlayan alımlarla azlamaya başladı.

Gümrük Müsteşarlığı'nda oluşan elektrik kesintisi gümrük sistemlerinin de çökmesine neden oldu. Dün saat 16.00'da başlayan sistem arızası gece 22.30’da giderildi. Ancak gece yarısı yeniden sistem çökünce tüm gümrük kapıları yeniden giriş çıkışlara kapatıldı. Arıza nedeniyle Edirne Gümrükler Başmüdürlüğü’ne bağlı Kapıkule, Hamzabeyli, İpsala sınır kapılarında küçük ve büyük araçların yanı sıra çok sayıda vatandaş gümrük işlemlerini yapamadı ve sınır kapılarında sabahladı.

Kapıkule Gümrük Kapısı’nda dün başlayan sistem çökmesi nedeniyle gece yarısı 17 kilometre TIR kuyruğu oluştu. Saat 03.00'da yeniden sistemlerin açılması ile alımların başladığı gümrükte 10 kilometre TIR kuyruğu bulunuyor. Hamzabeyli Sınır Kapısı’nda ise çıkış yapmak isteyen TIR’lar 4 kilometre kuyruk oluşturdu. Arıza nedeniyle gümrük kapılarına gelenler saatlerce bekleyince isyan etti. Özellikle yaşlı kadın ve küçük çocukların bulunduğu araçların İpsala Gümrük Kapısı ile Kipi Gümrük Kapısı arasındaki tampon bölgede bekletilmesi tepkilere neden oldu.

9 SAATİ TELAFİ ETMEYE ÇALIŞIYORUZ

Edirne Gümrükleri Başmüdürü Kaptan Kılıç, merkezden kaynaklanan 9 saatlik sistem çökmesini telafi etmeye çalıştıklarını söyledi. Alınan tedbirler sayesinde kuyrukların kısaldığını belirten Kılıç şunları söyledi:

“Gümrük Müsteşarlığı’nın sistemi dün saat 16.00 sıralarında çöktü. Akşam 22.00’ye kadar sistem arızalıydı. Bu nedenle sınır kapıları giriş çıkışlara kapandı. Sistem kesintisi merkez kaynaklı oldu. Gecede 12’den sonra 3’e kadar yeniden bir arıza oldu. Yaklaşık 9 saat kesinti oldu. İşi bitmiş olanları ’manuel’ olarak çıkardık. Diğer zamanları telafi etmeye çalışıyoruz. 9 saatlik kesintiye rağmen çok uzun kuyruklar olmadı. TIR çıkışlarında bizim sayısal olarak bizim sıkıntımız yok, biz günde bin 500 TIR’a çıkış yapabiliriz ancak Bulgaristan’ın kapasitesi en fazla 800’dür. Şuanda bir sıkıntımız yok alımlara devam ediyoruz. Sistem sıkıntısını gidermek, telafi etmek için çalışıyoruz. Bulgar gümrükleri ile de sürekli görüşüyoruz.”

TIR SÜRÜCÜLERİ TEPKİLİ

Kapıkule Sınır Kapısı’nda 10 kilometrelik TIR kuyruğu devam ederken, gümrük görevlileri alımlara devam ediyor. Her hafta aynı sorunla karşılaştıklarını belirten TIR sürücüleri ise arızaya tepkili. Sistemin çökmesinin normal olduğunu belirten sürücüler, sistem arızasının uzun sürmesinin kendilerini zor duruma düşürdüğünü ve sırada aç, susuz kaldıklarını belirtti.

Gümrük Müsteşarlığı ise internet sitesinden ‘Merkez sistemlerinde oluşan arıza nedeniyle, bir süreliğine hizmet verilememiştir. Arıza giderilmiştir’ açıklamasında bulundu.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim