• BIST 9681.89
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 25 °C
  • Ankara 28 °C

Gümrüklerde kaçak telefon ve sigara alarmı

Gümrüklerde kaçak telefon ve sigara alarmı
Cep telefonu, sigara ve alkolde vergi artışına gidilmesi Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nı harekete geçirdi. Bütün sınırlarda denetimler sıklaştırıldı. sigarayla ilgili Irak'taki sınır kapılarına özel uyarıda bulunuldu.

Gümrüklerde kaçak telefon ve sigara alarmı

Cep telefonu, sigara ve alkolde vergi artışına gidilmesi Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nı harekete geçirdi. Bütün sınırlarda denetimler sıklaştırıldı. sigarayla ilgili Irak'taki sınır kapılarına özel uyarıda bulunuldu.

Bakanlıktan gönderilen talimatta kaçakçılığın daha çok gümrüklerin yoğun ve memur sayısının az olduğu dönemlerde arttığı belirtilerek dikkatli olunması istendi.

Ekonomi yönetiminin bazı ürünlerin Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) oranlarında artışa gitmesinin ardından vergi kaybı oluşmaması amacıyla gümrüklerde kaçak cep telefonu, sigara ve alkol avı başladı. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, ÖTV artışları sonrasında yılbaşından itibaren sıklaştırdığı denetimlerini artırdı.

Sigara ile ilgili olarak Irak sınır kapıları özel olarak uyarıldı. Gümrük Muhafaza Genel Müdürlüğü ekipleri tüm sınır kapılarında operasyona başladı. Hedef, vergi düzenlemeleri sonrasında artan kaçakçılığı en aza indirmek.

1 Ocak 2010'da sigaranın vergisinin 60 kuruş artırılmasının ardından kolluk kuvvetlerinin sigara yakalama miktarları katlandı.

Gümrük muhafazanın yanı sıra emniyet ve jandarma 2008'de toplam 24 milyon 879 bin paket kaçak sigara ele geçirirken aynı rakam 2009'da 21 milyon 535 bine geriledi. Ancak vergi artışının yapıldığı 2010'da 76 milyon paket kaçak sigara yakalandı.

Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu (TAPDK) verilerine göre geçen yıl sigara satışları bir önceki yıla oranla yüzde 13 civarında düşüş gösterdi.

Satış rakamları 2005 yılından sonra ilk kez 100 milyar adedin altına geriledi. Yılbaşından itibaren 12 milyon lira değerinde 2 milyon 821 bin paket kaçak sigara yakalayan gümrük muhafaza birimleri şimdiden geçen yılın toplamında yakalanan rakamı aştı.

2010 sonu itibarıyla 2 milyon 487 bin paket sigara gümrüklerde ele geçirilmişti. Hükümetin sigara ve alkol ürünleri başta olmak üzere yapmış olduğu ÖTV artışlarının ardından Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, sınır kapılarında görev yapan personelinin dikkatini çekti. Sigara ile ilgili olarak Irak'ta bulunan sınır kapılarına 'özel' uyarıda bulunuldu.

Gönderilen talimatta kaçakçılığın daha çok gümrüklerin yoğun olduğu dönemlerde ve gümrük memuru sayısının az olduğu zamanlarda arttığı belirtilerek bu konulara dikkat edilmesi istendi.

Kaçakçılık faaliyetinin belli bir yoğunluk döneminin yanı sıra zamana yayılabildiğinin ifade edildiği uyarı yazısında tüm gümrük muhafaza birimlerinin hazırlıklı olması istendi.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim