• BIST 9079.97
  • Altın 2321.837
  • Dolar 32.328
  • Euro 34.982
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 14 °C

Gümrüklerde TIR kuyruğu oluşmayacak

Gümrüklerde TIR kuyruğu oluşmayacak
Avrupa'nın en büyük TIR filosuna sahip olan Türkiye, karayolu taşımacılığında AB'ye girdi.

Avrupa'nın en büyük TIR filosuna sahip olan Türkiye, karayolu taşımacılığında AB'ye girdi. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı hem Türk firmalarının Avrupa ülkelerine yönelik ihracatta yaşadığı gümrüklerde bekleme sorunu çözdü hem de TIR'lar aracılığı ile yapılan kaçakçılığı önlemek için yeni bir eylem planının devreye aldı.

TÜRKİYE AB KAPSAMINDA

Sisteme göre Avrupa Birliği (AB) ülkelerine yapılan taşımalarda 'TIR Karnesi' uygulaması asgari düzeye inerken bunun yerine daha az maliyetli olan ortak transit rejimi kullanılacak. Bu kapsamda nakliyeciler hem Türk gümrük idaresinde hem de AB gümrük geçişlerinde daha az bürokrasi ile karşılaşılacak. Örneğin Türkiye'den yapılacak bir karayolu taşımasında Gaziantep'ten açılacak bir transit beyannamesi ile Hamburg ya da Londra'ya kadar eşyanın tek bir beyan ile taşınması mümkün olacak. Aynı şekilde, Rotterdam'da açılacak bir transit beyannamesi de başkaca bir işleme gerek olmaksızın Konya'daki gümrükte sonlandırılacak. Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı'nın büyük önem verdiği projenin pilot uygulaması geçen ay başladı. Karayolu ile başlayan uygulama önümüzdeki dönemde deniz, hava ve demiryolu taşımacılığını da kapsayacak. Ortak Transit Rejiminin "Yeni Bilgisayarlı Transit Sistemi" (NCTS) adı altında elektronik mesajlar kullanılarak beyan ve takip edildiği ulusal düzeydeki yönetmelik kapsamında Türkiye AB üyesi gibi hareket ediyor.

MALİYET AZALACAK

Türkiye'nin ortak transit rejimine tam olarak geçmesiyle birlikte gümrük idarelerinin yanı sıra taşımacılarda önemli avantajlar elde edecek. Mevcut uygulamada taşımacılar AB ülkelerine yönelik mal sevkiyatında TIR karnesi kullanıyor. TIR karnesi ile yapılan transit taşımacılıkta karne, gümrük vergilerinin ödenmesini sınırlı düzeyde güvence altına alırken, geçilen ülke sayısına göre karne maliyetleri de artıyor. Türkiye'nin sözleşmeye taraf olması ile birlikte taşımacılar Avrupa'ya belge maliyeti olmaksızın ve alternatiflerine göre daha düşük maliyetle teminat kullanarak transit işlemi gerçekleştirebilecek.

KAÇAKÇILIKLA ETKİN MÜCADELE

Ortak transit rejimi, özellikle kaçakçılıklarla boğuşan gümrük idareleri için kolaylıklar sağlayacak. Örneğin, Berlin'den Ankara'ya bir transit işleminde araç Berlin gümrüğünden yola çıktığı anda beyanname bilgileri Kapıkule ve Ankara'da görülebilecek.

 www.UlasimOnline.com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim