• BIST 9049.36
  • Altın 2294.737
  • Dolar 32.3124
  • Euro 35.0799
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C

Gümrüklerde yeni Özet Beyan Sistemi

Gümrüklerde yeni Özet Beyan Sistemi
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, gümrüklerdeki ithalat ve ihracat işlemlerinin daha hızlı, daha güvenli ve daha etkin gerçekleştirilmesi amacıyla 1 Ocak 2012`den itibaren yeni uygulamaların hayata geçirileceğini bildirdi.

Gümrüklerde yeni Özet Beyan Sistemi

Yeni yılda, gümrüklerde yeni özet beyan, varış ve çıkış bildirimi ile bilgisayarlı transit sisteminin uygulanmaya başlanacağını belirten Yazıcı, ''Bu sayede ihracat işlemlerimiz hızlanacak, ithalat da daha güvenli hale gelecek'' dedi.

Bakan Yazıcı, hızla artan uluslararası ticarete paralel olarak, Türk gümrüklerinin de bilgisayar ve elektronik altyapı sistemlerini yenilediğini söyledi. Bu amaçla Yeni Bilgisayarlaştırılmış Transit Sisteminin, Türkiye'deki 147 gümrük idaresinde 1 Ocak 2012'den itibaren uygulanmaya başlanacağını anlatan Yazıcı, söz konusu sistemin 2012'nin ortalarına doğru da Avrupa Birliği ülkelerinin kullandığı gümrük transit sistemine entegre olacağını kaydetti.

Mevcut durumda mal taşıyan bir TIR'ın her ülkenin giriş ve çıkışında transit beyannamesi vermesi gerektiğini ifade eden Yazıcı, şöyle konuştu:

''Bilgisayarlaştırılmış Transit Sistemi, ağırlıklı olarak kara ulaştırmasında kullanabileceğimiz bir sistem. Bu sistem devreye girdiği zaman örneğin Konya gümrüğünden verdiğimiz bir transit beyannamesinin bilgileri, geçiş yapılacak tüm ülkelerin gümrük idarelerine bilgisayar üzerinden anında ulaştırılacak. Dolayısıyla geçiş ülkelerindeki gümrükler, sistem bilgisine daha önce sahip olacağı için o TIR daha gelmeden risk analizlerini yapmış olacak. Bu sayede Konya'dan yola çıkan bir TIR, başka bir belge düzenlenmesine ihtiyaç duyulmadan malını götüreceği ülkeye varana kadar işlemlerini daha hızlı yaptırmış olacak'' dedi.

-''Sınır geçişleri kolaylaşacak, maliyetler düşecek''-

Bakan Yazıcı, bu sayede sınır geçişlerinin kolaylaşacağını, belge sayısının azalacağını, nakliyatçılar açısından maliyetlerin düşeceğini, ihracat işlemlerinin hızlanacağını ve ihracatçıların rekabet gücünün artacağını belirtti.

Yazıcı, aynı şekilde 1 Ocak 2012'de uygulamaya geçilecek yeni özet beyan sistemiyle de artık ithal edilecek mallar hakkında önceden gümrük idarelerine bilgi verilmesinin zorunlu olacağını söyledi.

-''Ürün gelmeden, o ürünün bilgisi gelecek''-

Bu sayede ithalatın da daha güvenli hale geleceğini anlatan Yazıcı, şu bilgileri verdi:

''Mevcut durumda örneğin bir gemi, ithalat işlemi için ülkemizin limanına yanaştıktan sonra yüküyle ilgili özet beyan veriyor, daha önce herhangi bir bildirim alınmıyor. Şimdi ise o gemi ülkemiz karasularına girmeden önce yüküyle ilgili özet beyanı vermek zorunda olacak. Bundaki amaç, bir eşya henüz ülkemize gelmeden önce o eşyanın insan sağlığına, hayvan sağlığına ve çevreye zararı olup olmadığı önceden araştırılmış olacak, risk analizi yapılacak ve zaman kazanılacak. İthal edilecek o mal tehlikeli ve yasak ise ülkeye girişi, henüz ülkemize gelmeden engellenecek. Aksi takdirde örneğin gemi geliyor limana yanaşıyor ve belgelerini verdikten itibaren artık bizim karasularımızda oluyor. Dolayısıyla içinde radyoaktif ve tehlikeli bir madde de olsa bunu bir noktada geri gönderme şansınız olmayabiliyor. Çünkü gemi bizim liman sahamıza girmiş oluyor.''

Yazıcı, gümrüklerde uygulanacak yeni sistemlere ilişkin bilgi vermek amacıyla geçtiğimiz hafta havayolu, lojistik ve yer hizmetleri sunan firmalar ile hızlı kargo şirketlerinin katıldığı toplantılar yapıldığını kaydetti. 

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim