• BIST 9079.97
  • Altın 2310.536
  • Dolar 32.3369
  • Euro 35.0909
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 19 °C

Gümrüklerden 37 milyarlık vergi geldi

Gümrüklerden 37 milyarlık vergi geldi
Gümrük Müsteşarı Ziya Altunyaldız, geçen yıl toplanan vergilerin yüzde 18'ine tekabül eden 37,2 milyar liralık kısmının gümrük idarelerince toplandığını söyledi.

Gümrüklerden 37 milyarlık vergi geldi

Gümrük Müsteşarı Ziya Altunyaldız, geçen yıl toplanan vergilerin yüzde 18'ine tekabül eden 37,2 milyar liralık kısmının gümrük idarelerince toplandığını söyledi.

Gümrük işlemlerinin basitleştirilerek kısa sürede ve güvenli bir şekilde tamamlanmasına yönelik olarak, gümrük vergilerinin bankalar aracılığıyla tahsilin yaygınlaştırılması amacıyla Türk Ekonomi Bankası, Turkland Bank ve Deutsche Bank ile Gümrük Müsteşarlığı'nda protokol imzalandı.

Gümrük Müsteşarı Altunyaldız, imza töreninde yaptığı konuşmada, 4458 sayılı Gümrük Kanunu'nun gümrük vergilerinin, yetki verilen bankalara aracılığıyla tahsilini mümkün kıldığını belirtti. Altunyaldız, gümrük vergilerinin bankalarca tahsiline ilişkin uygulamanın 2001 yılında başladığını, bugüne kadar 24 banka ile bu çerçevede protokol imzalandığını kaydetti.

Protokollerin Gümrük Müsteşarlığı, bankalar ve Maliye Bakanlığı Muhasebat Genel Müdürülüğü arasında imzalandığına işaret eden Altunyaldız, bu uygulama sayesinde ithalatçıların vergi ödemelerini işlem yaptırdıkları gümrük idareleri nerede olursa olsun anlaşmalı bankaların tüm şubelerinden yapabildiklerini belirtti.

Bankaların söz konusu tahsilatları internet, telefon, atm'ler aracılığıyla veya müşterilerinden alacakları talimata istinaden de gerçekleştirilebildiğini anlatan Altunyaldız, dolayısıyla uygulamanın dış ticaret erbabı açısından gümrük vergilerinin ödenmesinde önemli bir esneklik getirdiğini söyledi.

Geçen yıl Türkiye'de 210 milyar 532 milyon lira vergi geliri elde edildiğini belirten Altunyaldız, bunun yaklaşık yüzde 18'ine tekabül eden 37 milyar 218 milyon lirasının gümrük idarelerince toplanan vergilerden oluştuğunu ifade etti. Altunyaldız, toplanan gümrük vergilerinin 22 milyar 857 milyon lirasının (yüzde 61) bu protokolleri çerçevesinde bankalar aracılığıyla, yüzde 24'ünün GÜMKART ile, geriye kalan yüzde 15'inin de saymanlık veznesine verilen bloke çekler ile gerçekleştirildiğini kaydetti.

Konuşmaların ardından Maliye Bakanı Muhasebat Genel Müdürü Mehmet Sarıtaş, Turkland Bank Genel Müdürü Dinçer Alpman, Deutsche Bank Genel Müdürü Ersin Akyüz ve Türk Ekonomi Bankası Genel Müdürü Varol Civil protokolleri imzaladı.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim