• BIST 9524.59
  • Altın 2489.437
  • Dolar 32.5108
  • Euro 34.7039
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 21 °C

Güneş Sistemi'nde davetsiz misafir

Güneş Sistemi'nde davetsiz misafir
Dünya’ya tehdit oluşturabilecek meteorların tespit edilmesi için kurulan Pan-STARRS 1 teleskopuyla uzayı gözlemleyen gök bilimciler, herkesin duymaktan çekindiği açıklamayı yaptı.

Güneş Sistemi'nde davetsiz misafir

Dünya’ya tehdit oluşturabilecek meteorların tespit edilmesi için kurulan Pan-STARRS 1 teleskopuyla uzayı gözlemleyen gök bilimciler, herkesin duymaktan çekindiği açıklamayı yaptı.

Gök bilimciler, yeni keşfedilen bir meteorun 2013 yılında Dünya’nın yakınından geçeceğini, hatta çıplak gözle izlenebileceğini açıkladı.

ABD’nin Hawaii Adaları’nda kurulu olan teleskop, 5 ve 6 Haziran günü yapılan gözlemlerde C/2011 L4 (PANSTARRS ) olarak adlandırılan meteorun tespit etti. Meteorun gerçek olduğu, diğer gözlemevlerinde yapılan analizler sonucunda doğrulandı.

Bilim insanları, C/2011 L4 meteorunun Mart veya Şubat 2013’te Güneş’e 50 milyon kilometre mesafede geçeceğini belirtti. Bu mesafe, Merkür’ün yörünge hareketi boyunca Güneş ile arasında oluşan en yakın mesafeye de oldukça yakın.

Yüzeyi buzlarla kaplı olduğu belirtilen C/2011 L4 meteorunun, iki yıl içinde görülebilecek mesafeye girdikten sonra günbatımından sonra izlenebileceği ifade edildi.

Hawaii Üniversitesi’nden Richard Wainscoat, “Meteorun parabole benzeyen bir yörüngesi var. Bu da Güneş’e ilk defa bu kadar yaklaşacağı ve geri dönemeyebileceği anlamına geliyor” dedi.

C/2011 L4, şu an Güneş’ten 1.2 milyar kilometre mesafe uzaklıkta. Kısaca, şu an Jüpiter’în yörüngesinin bile gerisinde olan meteor o kadar silik ki, sadece hassas elektronik detektörleri olan Pan-STARRS 1 gibi teleskoplar tarafından tespit edilebiliyor.

DÜNYA’YI TEHDİT ETMİYOR

Gök bilimciler, her ne kadar kozmik mesafeler içinde Dünya’ya yakın bir noktadan geçeceği belirtilse de, C/2011 L4 meteorunun insanlığa bir tehdit oluşturmadığını belirtti.

Keşfettiği meteora adını veren Pan-STARRS 1 teleskopu, 1.8 metre çapında bir aynaya ve dünyanın en büyük dijital kamerasına sahip.

Kamera tam 1.4 milyar piksel ve her 45 saniyede uzayın derinliklerine ait bir görüntü yakalıyor. Teleskopun çektiği her bir fotoğraf yaklaşık 3 gigabyte büyüklüğünde.

Güneş’e çok uzak bir yıldızın Güneş Sistemi’ne fırlattığı bir meteor olduğu düşünülen C/2011 L4’ün, Oort Bulutu’ndan geldiği düşünülüyor. Gök bilimciler, C/2011 L4 üzerindeki araştırmalarıyla meteorun gelecek birkaç hafta içinde ne kadar parlaklık kazanacağını tespit etmeye çalışacak.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim