• BIST 9101.45
  • Altın 2324.897
  • Dolar 32.3656
  • Euro 34.97
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 20 °C

Güney Kore gemi inşa sektöründe lider

Güney Kore gemi inşa sektöründe lider
Yapılan araştırmaya göre 2011'in ilk sekiz ayında Güney Kore gemi inşa sektöründe Çin'den daha fazla sipariş alarak sektör liderliğini aldı.
Güney Kore gemi inşa sektöründe lider
 
Yapılan araştırmaya göre 2011'in ilk sekiz ayında Güney Kore gemi inşa sektöründe Çin'den daha fazla sipariş alarak sektör liderliğini aldı.
 
Clarson şirketinin araştırmasına göre; Güney Kore'nin gemi inşa endüstrisi, yüksek maliyetli tanker üretiminde sahip olduğu teknik ile Çin'e karşı büyük bir rekabet üstünlüğü sağladı.
 
2011'in ilk 8 ayında 37.8 milyar dolar değerinde sipariş ile Çin'in 10.3 milyar dolarlık üretim miktarına göre ezici bir üstünlük sağladı.
 
Araştırmaya göre gemi sahipleri Güney Kore'yi, üzerinde uzman olduğu konteyner gemileri, LNG tankerleri ve yüksek değerli uzun menzil tankerleri üretiminde uzmanlığından dolayı tercih ediyor. Çin ise kuru yük gemisi üretiminde rekabet üstünlüğü sağlıyor.
 
Çinliler inşa sektörlerdeki sipariş sıkıntıları üzerine bu kritik eksikliklerini gidermeye çalışsalarda, Kore yaptığı yatırımlar ile bu sektördeki rekabet üstünlüğünü kolay kolay kaptırmayacağa benziyor.
 
Donfang Gemi İnşa Grubunun Ağustos ayında paylastığı rapora göre Çin gemi inşaatında aldığı yüksek sipariş miktarlarıyla tarihinde ilk defa 
Güney Kore'yi 2010 yılında geçti. Böylece Çin'in son dört sene içindeki gemi üretme kapasitesi dört katına çıkmış oldu.
 
Çin, son zamanlarda yaptığı yatırım ve açıklamalarla gemi inşa sektöründe lider devlet olmayı amaçladıklarını her defasınında dile getiriyor fakat bu senenin ilk 8 ayında Güney Kore'ye oranla baya geri kalmış durumda. 
Tabiki rekabetin bu alanda kızışması en çok yeni gemi alacak nakliyat şirketlerine kalıyor.
 
Orhun BAYHUN - DENİZHABER AJANSI
 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim