• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 27 °C

Güney Kore'den nükleer enerjiye yeşil ışık

Güney Kore'den nükleer enerjiye yeşil ışık
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Sinop'ta kurulması planlanan nükleer santral konusunda, Türkiye'nin Güney Kore'nin teklifine açık olduğunu bildirdi.

Güney Kore'den nükleer enerjiye yeşil ışık

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Sinop'ta kurulması planlanan nükleer santral konusunda, Türkiye'nin Güney Kore'nin teklifine açık olduğunu bildirdi. Bakan Çağlayan, Güney Kore Bilgi Ekonomisi Bakanı Choi Joang-Kyung'la görüştü.

Çağlayan, görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, Kore tarafının görüşmede, Türkiye'de kendileri açısından fırsat gördükleri sektörlere ilişkin bir sunum yaptıklarını ve Türkiye'yi en az Türkler kadar tanıdıklarını söyledi.

Koreli Bakan ile iki ülke arasındaki işbirliğini ve ekonomik ilişkileri artırma konusunda görüş birliği içinde olduklarını belirten Bakan Çağlayan, bu çerçevede, Türkiye'nin bölgesel ve sektörel avantajlarını anlattıklarını kaydetti.

Çağlayan, görüşmede, sektörleri tek tek ele aldıklarını ve özellikle Kore tarafının tespit ettiği sektörlere, ilave sektörler konusunda mutabakat sağladıklarını bildirdi.

Demir-çelik, otomotiv, müteahhitlik-alt yapı sektörü, savunma sanayi, uzay ve havacılık, elektronik, maden, gıda tarım ve finans sektörünün birlikte çalışılacak alanlar olarak tespit ettiklerini ifade eden Çağlayan, bu konularla ilgili çok kısa bir süre içinde iş konferansları düzenleneceğini belirtti.

Çağlayan, Kore tarafının Türkiye piyasasından, Türkiye'nin coğrafi yapısından ve stratejik konumundan haberdar olduğunu kaydederek, enerji konusunda da işbirliğine gidilebilecek alanlar bulunduğunu söyledi. Türkiye'nin enerjisini çeşitlendirme, yenilenebilir enerji kaynaklarını artırma konusunda kararlı olduğunu ifade eden Çağlayan, Türkiye'nin nükleer enerji konusunda da önemli çalışmalar içinde bulunduğunu belirtti.

Bakan Çağlayan, Sinop'ta kurulması planlanan nükleer santral konusunda Güney Koreli firmaların her türlü teklifine ilgili bakanlığı ve Türk hükümetinin açık olduğunu ifade etti.

Çağlayan, ''Bu konuda bizim taleplerimiz biliniyor, bir kez daha bunu konuştum ve somut bir teklifiniz varsa açığız dedim. Sinop'ta yapılacak olan nükleer santral konusunda Türkiye, Güney Kore'nin teklifine açıktır'' dedi. Güney Kore'nin üçüncü köprü başta olmak üzere Türkiye'deki pek çok projeye ve sektöre ilgi duyduklarını ifade ettiklerini belirten Çağlayan, Güney Kore Türkiye arasındaki dostluğun son derece büyük olduğunu da söyledi.

Çağlayan, şöyle devam etti:

''Mesafelerimiz uzak ama gönül mesafelerimiz birbiriyle iç içedir. Ticari ilişkilerimiz açısından bozuk bir balansımız var ama bunu düzelteceğiz.

Otomotiv sektöründe de ciddi yatırım bekliyoruz ve bu konudaki yatırımlara özel destek vereceğiz. Kore'de 2012'de yapılacak helikopter ihalesine de TAI-TUSAŞ katılıyor, niyetimizi beyan ettik. Savunma da off-set mekanizmasını çalıştıracağız.

Kore ile ciddi işbirlikleri olacak. 5 milyar dolar olan ticaret hacmimizi 25-35 milyar dolara çıkarabiliriz.''

-KORE BİLGİ EKONOMİSİ BAKANI-

Kore Bilgi Ekonomisi Bakanı Joang-Kyung da 2023'de Türkiye'nin dünyanın ilk 10 ekonomisi içine girme hedefine inandığını belirterek, Türkiye'nin bu potansiyele sahip bir ülke olduğunu söyledi.

Joang-Kyung, şöyle konuştu:

''Böyle bir hedef için kardeş ülke Kore'den de destek hiç eksik olmayacaktır.

Kore Savaşı sırasında bize verdiğiniz destekten minnet duyuyoruz. İki ülkenin birbirini tamamlayıcı özellikleri var, kazan-kazan bir sinerji yaratılacağına inanıyoruz. Birçok alanda işbirliğini geliştirmek için Türkiye'ye ziyaret gerçekleştireceğiz.''

-''TÜRKİYE EKONOMİSİ, TAŞ GİBİ''-

Bir gazetecinin ''Güney Kore, Türkiye'de nükleer enerji kurmaya istekli mi?'' şeklindeki sorusu üzerine, ''Bizim tarafımızdan Sinop'ta nükleer santrale ilişkin ilgi ve alaka devam etmektedir. Bakan Çağlayan, kapının açık olduğunu ifade etti, buna sevindik bu konuda tekrar Türkiye ile görüşeceğiz. Yalnız nükleer enerji değil hem enerji hem diğer alanlarda işbirliğinin güçleneceğine inanıyorum'' yanıtını verdi.

Bakan Çağlayan, küresel ekonomik krize ilişkin soru üzerine de Türkiye ekonomisinin kaya gibi, taş gibi olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

''Bunu söylerken elimizdeki parametreler ortada. Bizim borç rasyolarımız, enflasyon, faizle ilgili rakamlarımız, mali disiplinimiz fevkalade seviyelerde. Kriz ortamında Türkiye ekonomisi en güçlü ülkelerden biri. Niye? Alt yapımız sağlam. Bu çerçevede, EKK sürekli işinin başında. Bunu sadece belli durumlarda kullanmıyoruz. 2009 küresel krizde yaptığımız çalışmalarla ve alınan tedbirlerle kriz teğet geçmişti. Bu teğetinden uzağından geçecek diye Sayın Başbakanımızın ifadesi oldu. Bu konuda Türkiye rahat.

Sadece cari açık konusu var. Bizim bugün Kore'de bulunuş nedenimizde cari açıktır. Yatırım avcılığına başladığımızı söyledik, bu kapsamda çalışıyoruz. İnşallah buradan müjdeli haberlerle Türkiye'ye döneceğiz.''

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim