• BIST 9079.97
  • Altın 2322.804
  • Dolar 32.3596
  • Euro 34.9247
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 15 °C

Güvenli sürüşün sırları

Güvenli sürüşün sırları
Michelin, en büyük sorumluluk alanlarından biri olan yol, yaya ve yolcu güvenliğini sağlamak için sürücülere öneriler sunmaya devam ediyor.


Her türlü koşulda yol, yaya ve yolcu güvenliğini sağlamak için güvenli sürüş bilincini oluşturacak ipuçları veriyor.

Michelin’den zorlu koşullar altında dahi güvenli sürüş için ipuçları:

Yağışlı havalarda fren mesafesine dikkat

Yağışlı havalarda yollar kaygandır. Bu nedenle öncelikle hızınızı azaltarak önünüzdeki araçlarla aranızda belirli bir fren mesafesi bırakarak, kısa farlarınızı ve çevresel aydınlatmayı kullanmayı tercih edin. Özellikle ıslak zeminlerde fren mesafesi kuru zemine oranla daha da uzayacaktır. Fren mesafesinin daha da artmaması için fren esnasında tekerleklerin kilitlenmesini engellemek için kademeli olarak fren yapın.

Ön ve arka tekerlekleri kontrol edin

Ön tekerleklerde direksiyon hâkimiyetini kaybetmeniz durumunda yol tutuşunu yeniden kazanabilmeniz için, gaz pedalından ayağınızı çekerek hızı azaltmanız gerekir. Gerekiyorsa, tekerlekleri kilitlemeden fren pedalı üzerine hafifçe basın.

Arkadan itişli bir araçta, arka tekerlekler yol tutuşunu yeniden kazanıncaya kadar ayağınızı gaz pedalından hafifçe kaldırın. Daha sonra hızınızı tekrar kazanmak için hafifçe gaz pedalına basın. Hiçbir şekilde fren pedalına basmayın, çünkü fren arka tekerleklerin dengesizliğini arttırır.

Sisli havalarda kısa ve sis farlarınızı yakmayı unutmayın

Sisli havalarda sollama yapmamaya özen gösterin. Bu tür havalarda sürücüler en çok görüş mesafesinin azalmasından olumsuz yönde etkiler. Bu nedenle öncelikle kısa farlarınızı, sis farlarınızı açın ve önünüzde seyreden araçlarla aranızda güvenli bir fren mesafesi bırakarak, hız sınırlarına uyun.

Otoyollarda ve dağlık alanlarda güvenli sürüş teknikleri

Otoyollarda özellikle görüşünüz kapalı olduğunda, virajlara girerken yavaşlayarak korna ile tehlikeleri azaltın. Dağlık alanlarda aracınızı sürmeye başlamadan önce hava , yol durumlarını kontrol edip güzergâhınızı belirleyin. Herhangi bir arıza ile karşılaşma ihtimaline karşı gerekli olacak bütün aletleri yanınızda bulundurarak yedek lastiğinizin durumunu kontrol edin.

Gece görüş mesafesi azaldığında aracınızın hızını azaltın

Aracınızı gece sürerken, gözlerinizin ışık ve karanlığa alışması zaman alabilir. Bu nedenle karşı yönden gelen araçlardan ve çevreden yansıyan ışıkların gözünüzü almaması, herhangi bir kazaya sebebiyet vermemesi, aracınızı güvenle sürmeniz amacıyla dikiz aynasının açısını değiştirin ve geceleri görüş mesafesi azaldığından aracınızın hızını azaltın.

 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim