• BIST 9516.57
  • Altın 2491.699
  • Dolar 32.5984
  • Euro 34.8278
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 23 °C

GYİB Başkanı Başaran Bayrak: Gemi ve yat ihracatımız yüzde 10 düştü

GYİB Başkanı Başaran Bayrak: Gemi ve yat ihracatımız yüzde 10 düştü
İMEAK DTO Ekim Ayı Olağan Meclis Toplantısı’nda söz alan Başaran Bayrak ihracat rakamlarının iyi görünmediğini ve 2023 hedeflerinin gerçekleştirilmesinin çok zor göründüğünün altını çizdi.

İMEAK Deniz Ticaret Odası Ekim ayı olağan Meclis toplantısında konuşan Gemi ve Yat İhracatçıları Birliği Başkanı Başaran Bayrak, ihracat rakamlarının iyi görünmediğini ve 2023 hedeflerine ulaşmanın çok mümkün görünmediğini söyledi.

İhracaat rakamları ile ilgili Meclis üyelerine bilgi veren Başaran Bayrak, “Ekim 2015 tarihi itibari ile 5 günlük ihracat rakamı 17-18 milyon dolar. Önceki yıla göre biraz iyi gidiyor, ancak Eylül sonu toplam 790 milyonluk bir ihracatımız gerçekleşti. Bu da bir önceki yıla göre yüzde 9.8’lik bir düşüş demek oluyor. Tabi ülkenin de toplam ihracatına baktığımız zaman burada yüzde 10’luk bir düşüş söz konusu. Bu düşüş ülke ihracatı ile paralellik gösteriyor" dedi.

2023 hedeflerine ulaşmak için bu yıl 2,8 milyar dolarlık bir ihracat yapılması gerektiğinin altını çizen Bayrak "Şu andan itibaren 2023 hedeflerini tutturabilmemiz için yıllık yüzde 43.8’lik bir artış olmalı ki aslında bunun çok reel olmadığını görüyoruz. Biz TİM’de yapmış olduğumuz çalışmalarda bu rakamları belirlerken, 45 ayrı eylem planı gerçekleştirdik. Bu 45 ayrı eylemin yaklaşık 38 tanesi devlet ile ilgiliydi. Maalesef bunların çok azı gerçekleşebildi. Bir çok konuda hiç bir eylem yapılamadı. Tersanelerin orderbooklarına baktığımızda bu yıldan daha iyi olmayacağını biliyoruz. Bu konuda çok iyimser değiliz. Tabi petrol fiyatlarının düşmesi, en önemli alıcımız olan Norveç ve o ülkelere yönelik offshore tedarik gemilerinde de ciddi bir azalma söz konusu. Bu bizim için çok iyi bir tablo değil “ diyerek ihcacatta yaşanan sıtıntıları göz önüne serdi.

Deniz Haber Ajansı

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim