• BIST 9125.16
  • Altın 2324.488
  • Dolar 32.3582
  • Euro 34.9376
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 14 °C

Hafif ticaride ÖTV gözden geçirilebilir

Hafif ticaride ÖTV gözden geçirilebilir
Hafif ticari araçlardaki ÖTV'yi yüzde 10'dan yüzde 15'e çıkaran düzenlemede geri adım sinyali.

'Hafif ticaride ÖTV gözden geçirilebilir'

Hafif ticari araçlardaki ÖTV'yi yüzde 10'dan yüzde 15'e çıkaran düzenlemede geri adım sinyali.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, hafif ticari araçlardaki vergiyi yüzde 10'dan yüzde 15'e çıkaran düzenlemeyi, hükümet olarak geri çekebileceklerinin işaretini verdi. Bakan Ergün, "ÖTV artışı hafif ticari araçların üretimini, satışını, iç pazardaki dengelerini, otomobille arasındaki ilişkiyi nasıl etkileyecek, bunu 3-5 ay bir görmek lazım. Ondan sonra bir gözden geçirme olabilir." açıklaması yaptı.

Bakan Ergün, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (MÜSİAD) Bilgi Teknoloji Proje Yarışması (Biltronik) ödül töreninde gazetecilerin sorularını cevapladı. Bir soru üzerine Bakan Ergün, hafif ticari araçlardaki ÖTV artışının gözden geçirilebileceğini söyledi. ÖTV artışının Türkiye'de üretilen modellerde olmadığını belirten Ergün, 'lüks otomobil' kategorisinde bir artış olduğunu ifade etti. Otomotivdeki ÖTV artışının cari açığı azaltmak için getirildiğini anlatan Ergün, bu şekilde lüks otomobil ithalatının bir nebze olsun önüne geçileceğini dile getirdi.

Lüks araçlardaki vergi artışının herkes tarafından genel olarak doğru algılanan bir konu olduğunu anlatan Ergün, hafif ticarideki ÖTV artışına ise şu sözlerle karşı çıktı: "Belki burada tartışılacak olan konu hafif ticari araçlardaki ÖTV artışıdır. Zaten bu açıklanırken de 'cari açıkla ilgili olmadığı, hafif ticari araçla otomobil arasındaki makasın kapatılmasına dönük olduğu' şeklinde açıklandı. Hafif ticari araçlarda yüzde 70 kullanım var iç pazarda, otomobillerde yüzde 70 ithalat var. Biz onun için otomobilde üretimin artışını yeni model ve markaların hem yatırım yapmasını hem de üretimi artırmalarını, Türkiye'de de bir marka model ortaya çıkarılmasını istiyoruz. Çünkü yüzde 70 ithal otomobil kullanıyor Türkiye'de otomobil sahibi olmak isteyenler. Sadece Türkiye'de üretilenlerin yüzde 30'unu tüketiyor. Karşıdan baktığımızda hafif ticari araçlarda bunun tersi, yüzde 70 Türkiye'de üretilen hafif ticariler kullanılıyor. Bu ÖTV artışının iyi gözlemlenmesi lazım. Otomobille hafif ticari arasındaki haksız rekabeti ortadan kaldıracak etki meydana getirir mi getirmez mi, bu uygulamayı bir görmemiz lazım. Uygulamayı gördükten sonra belki hafif ticari araçla ilgili ÖTV artışı konusu bir gözden geçirilebilir. Ama 'Otomotiv Strateji Belgesi'ne uygun olmayan bir vergi artışı oldu' diye düşünmek doğru olmaz. Bütün strateji belgelerinin temel yaklaşımlarından biri de cari açığa neden olmamaktır."

Hafif ticarideki ÖTV artışının uygulamasını göreceklerini dile getiren Ergün, "Hafif ticari araçların üretimini, satışını, iç pazardaki dengelerini, otomobille arasındaki ilişkiyi nasıl etkileyecek, bunu 3-5 ay bir görmek lazım ondan sonra bir gözden geçirme olabilir.'' dedi.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim