• BIST 9679.8
  • Altın 2489.215
  • Dolar 32.4449
  • Euro 34.4386
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 13 °C

Haiti açıklarındaki kalıntı, Kristof Kolomb’un gemisi mi?

Haiti açıklarındaki kalıntı, Kristof Kolomb’un gemisi mi?
Kristof Kolomb'un 522 sene önceki deniz seyahatinde Atlas Okyanusu'nu geçerken kullandığı gemilerden en büyüğü olan Santa Maria'nın izine Haiti'nin kuzey sahilinde rastlanıldı.

Kristof Kolomb'un 522 sene önceki deniz seyahatinde Atlas Okyanusu'nu geçerken kullandığı gemilerden en büyüğü olan Santa Maria'nın izine Haiti'nin kuzey sahilinde rastlanıldı. Geminin Santa Maria olduğu kesinleşirse bu, son yılların en büyük keşfi olabilir.

Amerika kıtasının kâşifi olarak dünyaya nam salan Kristof Kolomb’un Santa Maria adlı gemisinin enkazının yer aldığı öne sürüldü. İddiayı ortaya atan isim; Amerika’nın en mühim sualtı arkeoloji araştırmacısı ve kâşif  Barry Clifford. Kolomb’un 1492 senesinde gerçekleştirmiş olduğu deniz seyahatinde Atlas Okyanusu’nu geçerken kullandığı gemilerden en büyüğü olan Santa Maria’nın izine Haiti’nin kuzey sahili açıklarında rastlanıldı. Geminin Santa Maria olduğu kesinleşirse bunun, son yılların en çok büyük keşfi olabileceği dile getiriliyor.

Clifford, elde ettikleri kanıtlara göre Kolomb’un gemisini bulduklarını belirtti. Şayet henüz bu iddialar kesinleşmiş değil. Clifford’a göre en çok büyük kanıt, kalıntının yer aldığı yer. Santa Maria’nın battıktan akabinde mürettebatın kıyıda bir yerleşim yeri inşa ettiğine işaret eden Clifford, gemi kalıntısının buraya yaklaşık olarak beş metre uzaklıkta bulunduğunu açıkladı . Bunun yanında kalıntıların arasında ele geçirilen kırma taşların İspanya ya da Portekiz’e, topun ise 15. yüzyıla ilişkin olduğu aktarıldı. Yani Santa Maria’nın sular üstünde gezdiği döneme. Clifford, Brandon adlı oğlu ile gemi kalıntısını keşfettikleri yeri ve topun fotoğrafını 2003 senesinde çektiklerini anlattı. Ne var ki görselini almayı başardıkları bu top kalıntısının daha akabinde ortadan yok olduğu açıklandı. Elde ettikleri bulguların yağmalanmış olabileceğini düşünen Clifford, Haiti hükümetinden bölgeyi korumasını talep ettiğini aktardı. Konuyla alakalı görüşüne başvurulan Haiti Başbakanı Laurent Lamothe’nin özel danışmanı Salim Succar, hükümetin bölgeyi korumak için lazım gelen her şeyi yapacağını belirtti.

www.ulastirma.com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim