• BIST 9079.97
  • Altın 2323.454
  • Dolar 32.3566
  • Euro 34.9396
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C

Halkalı'da nakliye şirketleri çalışanları eylem yaptı

Halkalı'da nakliye şirketleri çalışanları eylem yaptı
Uluslararası nakliye şirketlerine mensup yüzlerce çalışan, mevcut koşullarının iyileştirilmesi amacıyla iş bırakma eylemi yaptı. Gümrüğe çıkan yollarda uzun TIR kuyrukları oluşurken, Gümrükte işler durdu.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı kararıyla sınırlarda bulunan gümrüklerdeki bazı işlemlerin iç gümrüklere kaydırılmasıyla iş yükünün arttığını gerekçe gösteren uluslararası nakliye firması çalışanları, bugün iş bırakma kararı aldı. Eylemle birlikte yurt dışına ürün götüren TIR’ların Halkalı Gümrüğü'ndeki işlemleri geçici olarak durduruldu. Eylem nedeniyle gümrük girişinde ve çevresindeki yolarda uzun TIR kuyrukları oluştu. Eylemle birlikte TIR'ların gümrüğe girişi ve çıkışı durduruldu. 

Eyleme katılan uluslararası nakliye temsilcilerinden Akan Günay, “Sıkıntımız 23 Haziran’da başladı, bugünlük bir şey değil. Sınır kapılarındaki gümrüklerin sıkıntıların azaltılması amacıyla buralardaki iş yoğunluğu iç gümrüklere kaydırıldı. Halkalı Gümrüğü olarak zaten fazla çalışıyoruz. En ölü günümüzde 200-300 araç çıkışını yapıyoruz. Bazı günlerde bu rakam bin 200 TIR oluyor." şeklinde tepkisini dile getirdi.

Artan iş yüküne bağlı yaşanan evrak gecikmesinden yakınan Günay, birçok gümrük çalışanının yeni uygulama hakkında detaylı bilgi sahibi olmadığını ileri sürdü. Günay, “Sen bir pilot bölge seçmeden direk balyoz gibi gelip başımıza vurursan burada hepimiz cahil oluruz. Burada memur da, mükellef de cahil. Kimse bir şey bilmiyor. Bir tane karne yapmamız uzun süre alıyor. Şu anda elimizde bulunan bu evrakların hiçbirini Cumartesi’den beri işlem sokmadık. Şu anda sadece bunların ülke ekonomisine zararı 300 bin dolar.” dedi.

Bu arada, eylem yapan çalışanların eylemini çekmek isteyen basın mensupları ile gümrük güvenlik görevlileri arasında kısa süreli arbede yaşandı. Güvenlik görevlileri, yasak olduğu gerekçesiyle basın mensuplarının içeriden görüntü almasına müsaade etmedi. Bunun üzerine iş bırakma eylemi yapan firma temsilcileri, gümrük girişimde toplanarak basına açıklama yaptı. 

Gümrük girişinde toplanan çalışanlar adına konuşan Bülent Düz, ağırlaşan iş şartlarının düzeltilmesi için eylem yaptıklarını belirtti. Halkalı Gümrüğü Müdürü ile konuyu konuştukların kaydeden Düz, ”Bunun neticesinde verilen sözler var. Hafta sonuna kadar iyileştirme yapılacak. Aksi taktirde bu grev tekrar yapılacak. Sonuç alınana kadar.” ifadelerini kullandı.

Öte yandan, grevle birlikte gümrük işlemlerinin durma noktasına gelmesinden en çok etkilenenlerden biri de TIR sürücüleri oldu. Güneş altında aracında bekleyen sürücülerden Nezirhan Renda, “Cuma gününden beri bu eziyeti çekiyoruz. Ne bir banyo ne bir tuvalet, görüyorsunuz yani. Bu sıcakta durulmaz. Buranın çilesine ek daha Kapıkule çilesi de var.” diye konuştu.

Eylem yapan çalışanlarla gümrük müdürlüğü arasında varılan mevcut şartların hafta sonuna kadar iyileştirileceği vaadi üzerine TIR’ların gümrüğe girişine ve çıkışına izin verildi.

http://www.ulastirma.com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim