• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 22 °C

Halkbank'tan TİM üyelerine uygun kredi

Halkbank'tan TİM üyelerine uygun kredi
Halkbank ile TİM arasında ''2023 hedef 500 milyar dolar KOBİ İhracat Seferberliği'' protokolü imzalandı.

Halkbank'tan TİM üyelerine uygun kredi

Halkbank ile TİM arasında ''2023 hedef 500 milyar dolar KOBİ İhracat Seferberliği'' protokolü imzalandı.

Halkbank Genel Müdürü Süleyman Aslan, ''TİM üyesi ihracatçılara uygun maliyetli TL/YP işletme kredisini sunuyoruz. USD/EUR döviz kredisini yüzde 4,5 faiz oranından başlayan oranlar ile kullandıracağız'' dedi.

Halkbank ile TİM arasında ''2023 hedef 500 milyar dolar KOBİ İhracat Seferberliği'' protokolü imza töreninde konuşan Aslan, 2011 yılı Ocak ayında ihracatçı firmaların forward işlemlerini kolaylaştırmak için işbirliğine gidildiğini ve KOBİ İhracat Seferberliği protokolüyle birlikte aralarındaki işbirliğinin daha da gelişeceğini söyledi.

Halkbank'ın ekonomiye can suyu verme misyonunu kriz dönemlerinde bile ödün vermeden sürdürdüğünü belirten Aslan, ''Bugün yüzde 13'e yakın pazar payıyla KOBİ'lerin öncü ve lider bankası olmayı sürdüren Halkbank'ın toplam kredilerinin yüzde 37'sini KOBİ kredileri oluşturuyor. Türkiye'nin gelişmesinde üretimin olduğu kadar, ihracatın da büyük önemi var. Türkiye ihracatındaki olumlu gelişme ve beklentiler, Halkbank olarak bizleri de heyecanlandırmakta, bu gerçekten hareketle, sürdürülebilir büyüme ve kalkınmadaki önemli rolü nedeniyle, ihracatın çok yönlü teşvik edilmesi gerektiğine inanıyoruz. Türkiye'nin 2023 yılında 500 milyar dolar ihracat hedefinin gerçekleştirilmesi demek, dünya ihracatından payımızı 11 yılda 2'ye katlamak demek'' şeklinde konuştu.

Yılın ilk 5 ayında yüzde 10,3 artışla 59,3 milyar dolara ulaşan ihracatın yüzde 60'ının KOBİ işletmeler tarafından gerçekleştiğini hatırlatan Aslan, ''KOBİ'lerimizin kredi pastasından aldığı pay Avrupa'ya kıyasla düşük seviyelerde seyrediyor. Ayrıca üretim süreçlerinde teknoloji kullanımının yoğunluğuna paralel olarak, katma değerin arzu edilen seviyenin altında seyretmesi de dış pazarlardaki keskin rekabette Türkiye'deki KOBİ'lerin öne çıkmasını güçleştirebiliyor'' dedi.

-''İhracat pazarında maliyetlerdeki artışlar nedeniyle rekabetçi fiyat sunamama sorunu var''-

Yılın ilk çeyreğinde ihracat pazarlarında karşılaşılan sorunların başında, maliyetlerdeki artışlar nedeniyle rekabetçi fiyat sunamama, Avrupa ve dünya ekonomisindeki belirsizliklerin geldiğini anlatan Aslan, ''AB'deki ekonomik sıkıntılar ve talep daralması, ihracatçılarımızı sıkıntıya sokuyor. İhracatçıların, geçen yılın aynı dönemine göre en yüksek oranda artış gösteren maliyet kaleminin yüzde 70,3 ile girdi maliyetlerinin olduğu görülüyor. Girdi maliyetlerinin içinde enerji, finansman, hammadde ve ara malı fiyatları bulunmakta. İhracatçı firmalar, hedef ülkelerdeki ekonomik koşullar, siyasi engeller, bürokratik engeller, nitelikli personel yetersizliği, ürün kalitesi ve dil konusunda sorunlar yaşandığını dile getiriyor'' diye konuştu.

Süleyman Aslan, TİM'le imzalanan forward anlaşması kapsamında şu bilgileri verdi:

''2011 yılında 1,6 milyar dolarlık, 2012'nin ilk beş ayında ise 250 milyon dolarlık forward işlem hacmine ulaştık. İhracatçı firmalara kullandırılan yabancı para kredi tutarı 7 milyar dolar oldu. 2011 yıl sonu itibariyle bankamızın toplam dış ticaret hacmi 32,6 milyar dolar olup bankamız pazar payı yüzde 8,7'dir. 2012 Nisan ayı itibarıyla toplam dış ticaret hacmi ise 14,9 milyar dolar tutarında gerçekleşmiş olup toplam dış ticaret hacminden aldığı pay yıl sonuna göre yükselerek yüzde 12,1 olarak gerçekleşmiştir.''

İhracatta hedef ülke pazarlarının genişlemesi paralelinde muhabirlik ağlarının çok daha fazla önem taşıdığını söyleyen Aslan, ''Halkbank geniş muhabir ağı ile ihracatçılarımızın hizmetindedir. Bu aşamada Çin'i çok önemsiyoruz. Uzak Doğu'da daha etkili olmak için girişimlerde bulunacağız. Hazine'nin borçlanmalarına Japonya başta olmak üzere Hong Kong, Singapur, Malezya, Endonezya'dan ilgi olduğunu görüyoruz. Bu ülkelerin finansal kurumları ile işbirliğini geliştirmek faydalı sonuçlar doğuracaktır. Dubai ve Katar'da temsilcilik düşünebiliriz'' dedi.

-KOBİ'lere önemli avantajlar-

Süleyman Aslan, TİM ile imzalanan protokol kapsamında şunları söyledi:

''İhracatçı firmaları döviz kurundaki dalgalanmalara karşı koruduğumuz forward enstrümanını özel ayrıcalıklarla kullandırmaya devam edeceğiz. TİM üyesi ihracatçılara uygun maliyetli TL/YP işletme kredisini sunuyoruz. USD/EUR döviz kredisini yüzde 4,5 faiz oranından başlayan oranlar ile kullandıracağız.

Enerji verimliliği kredisi ürünümüzü TİM üyesi KOBİ ihracatçıları için 2 yıl ödemesiz 7 yıl vadede ve esnek geri ödeme planı ile EURIBOR 3,5 faiz oranı ile kullandıracağız.

Bölgesel gelişmişlik farklılıklarının giderilmesi için yatırım desteklerinin arttırılması ayrıca Organize Sanayi Bölgeleri'nde (OSB) yapılacak her yatırımın bir alt grup teşvikten yararlanmasını dikkate alarak, OSB'lerde yapılacak yatırımlara, taşınmalara ilişkin 7 yıl vadeye kadar finansman imkanı sunan Sanayi Bölgeleri Destek Kredisi ürünümüzü KOBİ ihracatçılara uygun maliyetle kullandıracağız. Ayrıca bu kredimiz, İhracat Strateji Belgesinde yer alan KÜMELENME projeleri içinde geçerli olacaktır.

Makine sektörü İhracat Strateji Eylem Planında da çok önem verilen konuların başında geliyor. Bu sektöre yönelik hazırlanan Makine İmalat Sanayi Destek Paketi ile Makine imalat sanayi sektöründe faaliyet gösteren makine üreticileri ve üreticilerin satış yaptığı firmaların, yurt içinden yerli ve yeni makine alımları TİM üyelerine özel faiz oranları ile finanse edilerek yerli makine sanayisini desteklemek, ithal ikamesi fonksiyonunu yerine getirmek amaçlanmaktadır.

Eximbank'ın ihracatçılara verdiği Merkez Bankası kaynaklı reeskont kredi limitinin arttırılması ihracatçılarımız için çok önemli bir gelişmedir. Bu desteğe ilave olarak biz de;  Bankamız aracılığı ile kullandırılan, Eximbank İhracat Reeskont Kredilerine verilen avaller, kredi teminine yönelik teminat mektupları, Eximbank Performans Mektupları ve Niyet mektuplarında Bankamız limitlerini yıllık yüzde 1 komisyonla TİM üyelerine kullandıracağız.

TİM üyelerinin, ihracata yönelik ithalat işlemlerinin finansmanı amacı ile akreditif ve kabul/aval işlemlerinin komisyon oranlarında yüzde 50 indirim yapılacaktır.

Protokolün en can alıcı konularından biri de ihracatçıların güvenli ihracat, ticaret yapmalarına destek olunması, ayrıca ihracat yaptıkları ülkelerdeki ticari ve politik risklere karşı korunma amacıyla, TİM üyesi firmaların AB ülkelerine yapılan azami 100 bin dolarlık azami 180 gün vadeli ihracat alacakları için Eximbank'a yaptırılacak sevk sonrası kısa vadeli ihracat kredi sigortası priminin %50'lik kısmının Bankamız tarafından karşılanmasıdır. Söz konusu sigorta ettirilmiş ihracat alacakları bankamız nezdinde kullanacakları kredilerin teminatında da kullanılacaktır.

Halk Hayat ve Emeklilik'in yeni ürünü olan BES, ihracatçı KOBİ firma sahiplerine ve çalışanlarına yönetim gider kesintisi ve giriş aidatı alınmadan yapılacaktır.

TİM üyesinin ihracat bedelinin bankamızda 2 iş günü tutulması kaydıyla EFT / Havale Masraf muafiyeti, takas çeklerinde, vesaik gönderim ücretleri yüzde 50 masraf indirimi ve sigorta işlemlerinde indirim yapılacaktır.''

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Benzine indirim geldi28 Nisan 2020 Salı 01:40
  • Akaryakıta zam yolda24 Nisan 2020 Cuma 08:53
  • Benzin ve motorine büyük indirim22 Nisan 2020 Çarşamba 09:11
  • Petrol piyasası çöktü21 Nisan 2020 Salı 01:53
  • Benzin fiyatlarına indirim geliyor21 Nisan 2020 Salı 01:16
  • E-Ticaret yüzde 200 arttı20 Nisan 2020 Pazartesi 10:02
  • Araçtan inmeden BP Taşıtmatik ile akaryakıt temini17 Nisan 2020 Cuma 20:14
  • Mazota indirim geldi.. Gece yarısı ikisi de zamlanacak17 Nisan 2020 Cuma 14:16
  • Sabiha Gökçen’in terminal yatırımı bir yıl ertelendi09 Nisan 2020 Perşembe 06:30
  • Motorine 15 kuruş zam08 Nisan 2020 Çarşamba 20:16
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim