• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 16 °C

Hamdi Topçu: Avrupa defterini kapttık

Hamdi Topçu: Avrupa defterini kapttık
Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu, katıldığı bir televizyon programında kaçırılan pilotlardan grev sürecine kadar bir çok konuda değerlendirmede bulundu.

 

 THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu, 2013 yılında bütçe beklentilerini aştıklarıın kaydederek, “ Bu yıl 40 milyon yolcu bekliyoruz. Beklentiler bütçenin üzerinde gelişiyor” dedi.
 
AVRUPA DEFTERİNİ KAPATTIK
 
Bloomberg televizyonunda katıldığı programda konuşan Topçu, Avrupa’daki havayolu şirketi satın alma projelerinden kesin olarak vazgeçtiklerini anlatırken, Polonyalı LOT havayollarından vazgeçme nedenlerini de şöyle sıraladı:
 
“Efektif kontrolü AB dışındaki bir ülke vatandaşı veya şirketi elinde bulundurursa hisse oranına bakılmaksızın kontrol karşı tarafa geçer ve otomatikman AB müktesabatından kaynaklanan haklardan faydalanamaz. Polonya’nın yüzde 49’unu alabiliyoruz ama efektif olarak yönetimde rol alamıyoruz. Zaten Polonya Havayolları bu işi götüremiyor. Yönetemediğimiz yere gitmeyiz. Türk usulü yönetimin nasıl oluduğunu Avrudupa’da göstereceğiz dedik ancak mevzuata takıldık. O yüzden Avrupada bir şirket almayı düşünmüyoruz. 7-8 havayolundan teklif geldi ama biz bundan kaçındık. Mevzuaatı okuduktan sonra herkes bize hak verdi. O yüzden Avrupa’da böyle bir girişim düşünmüyoruz”
 
GREV YASAL OLMASA İŞ AKİTLERİNİ FESHEDERDİK
 
Grev sürecine ilişkin de değerlendirmede bulunan Topçu, grevin mahkeme kararı sonrası yasallık kazanmasına dair şöyle konuştu:
 
“ Usulle ilgili davalardı. Grevi yasal olarak kabul ettik yasalara uyduk. Grev yasal değil diye iddiamız vardı mahkeme yasaldır kararı verdi. Biz yasal olduğu prosedürünü devam ettiriyorduk. Yasal olmasaydı grevdekilerin iş akdini feshederdik. Şu anda grev devam ediyor. Yüzde 98’in üzerinde çalışanlarımız görevinde çalışıyor. Çalışanlar tarafından kabul görmemiş grev küçük bir grup tarafından yürütülüyor. Demokratik bir ülkede böyle bir ortamda çalışanların çalışma kararı verdiği bir ortamda olmaması gerekiyor. Toplama dışarıdan göstericiler getirilerek çeşitli illigal kurumlar gösteri yaptılar Atatürk Havalimanı’nda. Bunların çalışanlarımıza ve çalışma barışımıza katkısı olmaz. THY’nin uluslararası düzeyde çalışma koşulları var. Sendikanın çalışanların dertleriyle dertlenmiş olması gerekiyor. 305 alınmadığı sürece biz sözleşmeyi imzalamayız diyen sendika başkanı 305 kişiyi gündeminden çıkardı. Şu anda sendika sadece kabinde çalışanlara yönelik oynadığı oyun var.”
 
SENDİKAYA İÇ HESAPLAŞMA SUÇLAMASI
 
Dinlenme sürelerinin 36 saatten 24 saate indilmesi uygulamasına da değinen Topçu, “ Bütün dünyada uygulanıyor. Bu hem şirkete fayda getiriyor hem de çalışanların Türkiye’de daha çok kalmasını sağlıyor. Evli ve çocuklu bayan çalışanlarımız özellikle bize teşekkür ediyor. Bunu maalesef istismar ederek evine ekmek götürecek 400’e yakın arkadaşımızın umutlarıyla oynuyor. Sendika iç hesaplaşmasında grevdekileri kullanmak istiyorlar. 6 aya yakındır çalışmayan arkadaşlarımızın hem ekonomik yönden mağdur edildiğini hem de eğitimleri ile ilgili bazı mağduriyetler yaşayacağını hesaba katmadan pervasızva bu hareketi yapıyor. Bu şekilde THY’den bir hak almaları mümkün değil. Biz zor şartlarda rekabet ediyoruz. Bunu engelleyecek adım atmayız” dedi.
 
ÖZEL HAVAYOLLARI 100 SAAT UÇURUYOR
 
Aylık 110 saatlik uçuş saatini 80 saate indirdiklerinin altını çizen Topçu, kabin memurlarının özel havayolu şirketlerinde çok daha fazla uçtuklarını vurguladı.  Topçu, “ Bizde ayda 80 saat uçan bir kabin memuru arkadaşımız yerli özel bir havayolunda 110 saat uçuyor. Bizde 80 saatte kanuni limite kadar uçarsa sonrasında uçtuğu sürede aldığı ücret 3’e katlanıyor. 90 saat uçan arkadaşımız var. Fazla uçuş yaparak aldığı evin taksidini ödeyen var. Şu anda normal mesai saatimiz 80 saat. Özellerde bu 100 saatten aşağı değil” diye konuştu.
 
SABİHA GÖKÇEN’DE KAPASİTE 2 KATINA ÇIKACAK
 
Üçüncü havalimanının Ulaştırma Bakanlığı’nın öngörüsüne göre 2016 yılında tamamlanacağını bildiren Hamdi Topçu, 2019 yılında tamamlanacağına ilişkin açıklamaların Bakanlık tarafından doğrulanmadığını kaydetti. Yeni havalimanı hizmete girene kadar mevcut Atatürk Havalimanı’nın maksimumda nasıl kullanacaklarını düşündüklerini söyleyen Topçu, Pegasus Havayolları’nın merkez üssü Sabiha Gökçen Havalimanı’nda önümüzdeki yıl kapasiteyi iki katına çıkaracaklarını, Antalya merkezli operasyonları da başlatabileceklerini belirtti.
 
Hamdi Topçu, tavan fiyat uygulamasında Ulaştırma Bakanlığı’nın öngörüsü doğrultusunda SHGM ile bir toplantı yaptıklarını ve bu toplantıda belirli bir seviyenin üzerinde bilet satmayacakları sözünü verdiklerini söyledi.
 
KAÇIRILAN PİLOTLAR MAAŞLARINI ALIYOR
 
THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu son olarak kaçırılan pilotlarla ilgili soruyu cevapladı. Topçu, “ Çalışmaları ilgili kurumlardan takip ediyoruz. Bize gelen bilgilerde şu anda sağlıklarıyla ilgili problem yok. Ama daha fazla bilginin paylaşılması uygun değil. Maddi olarak herhangi bir sorun yaşaması mümkün değil. Uçan arkadaşlar gibi ücretlerini vermeye devam ediyoruz. Bu problem değil. Maddi olarak halledilecek bir konu olsa da halledebilsek. Maddi manevi güvenceleri biziz. Azamisini yapmaya çalışıyoruz” dedi.
 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim