• BIST 9039.84
  • Altın 2301.553
  • Dolar 32.325
  • Euro 35.056
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 21 °C

'Hasan Tahsin' İzmir Körfezi'nde ilk seferine çıktı

'Hasan Tahsin' İzmir Körfezi'nde ilk seferine çıktı
İzmir Büyükşehir Belediyesi, 15 yeni yolcu gemisinden sonra ihalesi ve inşası yaptırılan 3 adet arabalı yolcu gemisinden ilki olan Çeksan Tersanesi'nde inşa edilen "Hasan Tahsin"i İzmir Körfezi'yle buluşturdu.

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin yakıttan yüzde 30 tasarruf sağlarken yolculuk süresini kısaltan 3 yeni arabalı yolcu gemisinden ilki olan "Hasan Tahsin", Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu'nun katıldığı törenle ilk seferine çıktı.

Toplu ulaşımda deniz taşımacılığının payının artırılması ve mevcut filonun modern, çevreci, engelli kullanımına uygun gemilerle yenilenmesi amacıyla "Deniz Ulaşımını Geliştirme Projesi"ni uygulamaya koyan İzmir Büyükşehir Belediyesi, 15 yeni yolcu gemisinden sonra ihalesi ve inşası yaptırılan 3 adet arabalı yolcu gemisinden ilki olan "Hasan Tahsin"i İzmir Körfezi'yle buluşturdu.

Büyükşehir Belediyesi ulaşım filosunu yenileme çalışmaları kapsamında alımı gerçekleşen 3 adet yeni arabalı vapurun ilki olan “Hasan Tahsin" ilk seferi için yola çıktı. Bostanlı İskelesi’nden hareket eden vapurun açılış törenine İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, ilçe belediye başkanları, ÇEKSAN Yönetim Kurulu Başkanı Başaran Bayrak ve çok sayıda İzmirli katıldı. 

 

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Hasan Tahsin Arabalı Yolcu Gemisi'nin Bostanlı İskelesi'nden Üçkuyular İskelesi'ne saat 10.45'de gerçekleştirdiği ilk seferine İzmirliler ile birlikte katıldı. Başkan Aziz Kocaoğlu, yeni geminin ilk yolcusu 15 yaşındaki Bartu Tuncay ile otomobil sürücü Timuçin Öner'e günün anısına plaket verdi. Plaketi eşi Tülhan Öner ile birlikte alan Timuçin Öner, "İzmir'i yaşayan ve yaşanacak bir şehir yaptığınız için aslında bu plaketi bizim size vermemiz gerekiyor" dedi.

Sefer öncesi Bostanlı İskelesi'nde düzenlenen törende konuşan Başkan Aziz Kocaoğlu, "İzmir, körfeziyle var olmuş, dünyaya açılmış, büyümüş bir deniz kenti. 8500 yıldır körfez sayesinde ayakta kalmış bir kentimiz. Osmanlı döneminden bu yana Akdeniz'de önemli ticaret merkezlerin biri olmuştur. İzmir Büyükşehir Belediyesi, 2000 yıllarda rahmetli Ahmet Piriştina'nın girişimleriyle 7 gemi ve 3 arabalı yolcu gemisiyle deniz taşımacılığına başladı. Göreve geldiğimizde gemilerimizin ekonomik ömrünün dolduğunu tespit ettik. Araştırma yaparak, üniversitelerden konunun uzmanlarından bilgi alarak karbon kompozit gemilerin yapılmasına karar verdik. Çeşitli nedenlerden bu gemilerin yapılmaması, tersanelerin ihaleye girmemesi için siyasi manipülasyonlar yaşadık. Yılmadık, 15 adet karbon kompozit geminin üretimine başlandı. 7 tanesi geldi, çalışıyor. Geriye kalan 8 tanesi 3 ay arayla gelecek. 2017 yılının ortalarında bütün gemilerimiz körfezde çalışamaya başlayacak" dedi.

Yeni iskeleler için çalışmalar sürüyor

Deniz ulaşımının daha etkin kullanılması gemilerin yanı sıra yeni iskeleler için de çalışmalarını sürdürdüklerini ifade eden Başkan Aziz Kocaoğlu, "Mavişehir'de mutlaka bir iskele kurmamız gerekiyor. Güzelyalı, Urla, Mordoğan, Karaburun'da iskele problemini çözüyoruz. Foça'da çözdük, yolcu taşımaya başladık" diye konuştu.

İsimleri İzmirliler belirledi

Hasan Tahsin arabalı yolcu gemisi için "gelin aldık, gelinimize gözümüzün içi gibi bakacağız" diyen Başkan Aziz Kocaoğlu konuşmasını şöyle sürdürdü:

"İkinci gemimiz Mart, üçüncü gemimiz Ağustos ayında gelecek. İsimlerini İzmirli hemşehrilerimizin oyalarıyla belirledik. İzmirliler ilk gemiye ilk kurşunu atan Hasan Tahsin, ikinci gemiye görevi başında vefat eden Ahmet Piriştina, üçüncü gemiye ise devrim şehidi Kubilay'ın ismini verdi. Bu gemiler çalıştığı sürece bu 3 isim İzmirlilerin hafızasında yerini daha da güçlendirecek ve ölümsüzlüğe yürüyecek."

Deniz ulaşımına 500 milyon lira

15 karbon kompozit yolcu gemisi ile 3 arabalı yolcu gemisi için 500 milyon TL'lik ihaleye çıktıklarını hatırlatan Başkan Aziz Kocaoğlu, "Bunu yapmazsanız ne tasarrufu sağlayabiliyorsunuz ne de hemşehrilerinizi hızlı güvenli taşıyabiliyorsunuz, ne de körfezi verimli kullanabiliyorsunuz" dedi.

Eksik yok, siyasi irade var

Onay bekleyen Körfez ÇED raporu hakkında açıklamalarda bulunan Başkan Aziz Kocoağlu, konuşmasına şöyle devam etti:

"Bir büyük hayalimiz daha var. Günümüzde kentleri ve devletleri çevre yatırımları ile çevreyi korumak için yaptıkları ön plana çıkarıyor. İzmir Körfezi'nin dolmaması, bizden sonraki nesillere de hizmet etmesi, canlığının artması, yüzülebilir olması için bir çalışma hazırladık. Şu an ÇED sürecinde. Hiçbir eksiği ve hatası yok, siyasi irade var. TCDD ile İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin ortaklaşa hazırlattığı ÇED raporunda hiçbir hata, problem yok. Sadece ötelemek için gerekçe üretmek var. Siyasi irade, 'bu ÇED raporu çıksın' dediği an bir imzayla devreye girecektir. Hem limanız güçlenecek hem körfezde denize girebileceğiz."

Körfeze çok yakışacak

Yeni geminin körfeze çok yakışacağını ifade eden Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar ise, "Bunun için İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocoağlu'na ayrıca teşekkür ediyoruz. Ulaşım denilince akla İzmir Büyükşehir Belediyesi geliyor. Toplu taşımacılıkta en modernize sistemleri İzmirlilerle buluşturuyor. İzmir'de ulaşım hem modern hem ucuz. Ülkemiz özel bir süreçten geçiyor. Hasan Tahsin ismi bu açıdan önemli. Hasan Tahsin özgürlüğün, demokrasinin ve bağımsızlığın simgesidir. Deniz de bizim için bağımsızlığın, özgürlüğün simgesidir. O yüzden Hasan Tahsin'i denizle buluşturup barışın ve özgürlüğün hakim olmasını istiyoruz" diye konuştu.

Buraya kızımızı vermeye geldik

Gemiyi inşa eden ÇEKSAN A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Başaran Bayrak da, "Gemi uluslararası literatürde 'she' diye anılır. O yüzden biz buraya kızımızı vermeye geldik. Umarım uzun yıllar İzmir'e hizmet eder. 40 yıllık bir firmayız bugüne kadar 70'in üzerinde gemi yapıp teslim ettik. Hasan Tahsin'in kardeşleri Ahmet Piriştina ve Kubilay gemilerinin yapımı devam ediyor. Tamamen Türk tasarımcı ve mühendisleri tarafından inşa edilmiş yüzde 75 yerli malı kullanılan bir gemidir" dedi. Başaran Bayrak, konuşmasının ardından Başkan Aziz Kocağlu'na Hasan Tahsin Arabalı Yolcu Gemisi'nin maketini takdim etti.

Yolcu sayısı ikiye katlanacak

İzmir'in yeni arabalı-yolcu gemileri, 78.90 metre boyunda ve 17.40 metre eninde, 450 yolcu ve 71 araç, 10 motosiklet ve 10 bisiklet taşıma kapasiteli, çevreci taşıtlar. İzmir'deki eski arabalı yolcu gemilerine göre yüzde 30 yakıt tasarruflu ve çok daha hızlı. Mevcut gemilerin hızı 9-10 knot iken, yeni arabalı yolcu gemileri 14 knot hızında. Böylelikle sefer süreleri kısalarak sefer sayıları ve taşınan araç sayısı arttırılacak. Ayrıca yılda 480 bin olan yolcu sayısının, yeni araba vapuru ile 800 bine çıkması hedefleniyor.

Çevreci ve engelli dostu olarak ön plana çıkan İzmir'in yeni araba vapurunda, araçlarını karşıdan karşıya güvenle geçirecek olan İzmirliler körfezin tadını çıkarırken, minik çocukları da kendileri için hazırlanan çocuk oyun alanında hoşça vakit geçirebilecek. Son teknoloji ile üretilmiş modern araba vapurunda engelli ve yaşlılar için asansör, vatandaşların evcil hayvanları için de özel bölümler bulunuyor.

İzmir'in diğer arabalı vapurları Ahmet Piriştina ile Kubilay'ın yapım çalışmaları ise devam ediyor.

Yeni araba vapurlarının özellikleri:

• Tüm güverteleri ve yolcu salonları, fiziksel engelli ve görme engelliler ile bebek arabalı yolcuların kullanabileceği şekilde tasarlanmış durumda.

• Gerekli yerlerdeki uyarı ve yönlendirme işaretleri, görme engellilerin okuyabileceği şekilde kabartmalı Braille Alfabesi'nde yazıldı.

• Güverte ve salonlarda, görme engelli yolcuların kullanabileceği tipte yer döşemesi mevcut.

• Yolcu salonunda tekerlekli sandalyeli vatandaşlarımızın araçlarını bağlayarak güvenli bir şekilde seyir yapmasını sağlayacak bağlantı ekipmanları mevcut.

• Gemilerin sancak ve iskele bordalarında, güverteler arasında engelli, yaşlı ve bebek arabalı yolcuların hareket etmelerini sağlayacak yeterlilikte toplam 2 adet engellilere uygun asansör bulunacak.

• Bebek bakım masası mevcut.

• Yolcuların kedi ve büyük boydaki köpeklerini taşıyabilmeleri için 3 adet birbirinden bağımsız evcil hayvan kafesi ile donatıldı.

• Gemilerin yolcu salonunda 2–5 yaş arası çocuklar için çevrili oyun sahası mevcut.

• Gemilerde 10 adet bisiklet ve 10 adet motosiklet park yeri mevcut.

• 2 adet bayan, 2 adet bay ve 1 adet engelli tuvaleti olmak üzere toplam 5 adet tuvalet mevcut.

• Gemilerde büfe ve soğuk–sıcak içeceklerin satıldığı otomatik satış büfeleri (snack) de bulunuyor

• Filo bilgi destek sistemi aracılığıyla yolcular ekranlardan bilgilendirilecek. Gemide ayrıca TV yayınları da izlenebilecek.

• Gemilerde kablosuz internet donanımı bulunacak.

• Gemilerin tam elektronik kontrol sistemi ve manevra yeteneği olacak.

basaran_bayrak_kocaoglu.jpg

basaran_bayrak_kocaoglu1.jpg

hasan_tahsin.jpg

Deniz Haber Ajansı

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim