• BIST 9645.02
  • Altın 2416.205
  • Dolar 32.5833
  • Euro 34.8133
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 25 °C

'Haşere ilaçlama balıkları öldürdü' iddiası

'Haşere ilaçlama balıkları öldürdü' iddiası
Muğla'ya bağlı Seydikemer Belediyesi tarafından bir firmaya yaptırılan haşere ilaçlamasının, iki alabalık tesisindeki yaklaşık 75 bin balığın ölümüne yol açtığı ileri sürüldü

Ören Mahallesi Alacain mevkisindeki iki alabalık tesisini besleyen su kaynağı, belediyenin işbirliği yaptığı ilaç firması tarafından önceki gün ilaçlandı. İlaçlamanın ardından Bülent Öztürk'e ait alabalık tesisinde bulunan yaklaşık 70 bin, Yüksel Pehlivan'a ait tesiste ise 5 bin civarında alabalık öldü.

Tesis sahibi Pehlivan, gazetecilere yaptığı açıklamada, ilacın tesise gelen suya atıldığını ve balık ölümlerinin bu nedenle yaşandığını savundu. Pehlivan, belediyeden ve İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüden yetkililerin gelerek inceleme yaptığını ve ölen balıklardan numune aldığını söyledi.

Pehlivan, havuzlarında yaklaşık 60 bin balığı olduğunu, ölen 5 bin balığın dışında yaklaşık 30 bin balığın da ilaca maruz kalarak rahatsızlandığını belirtti. İlaca maruz kalan balıkların gelişimlerinde problem yaşanacağını savunan Pehlivan, şöyle konuştu:

"İlerleyen süreçte diğer balıklar da ölebilir. Daha önce suya atılmayan ilaçlamada balık ölümü olmamıştı. Son yapılan ilaçlamada suya ilaç atıldığını düşünüyoruz. Tesise gelen suya dökülen ilaç nedeniyle deredeki kurbağa ve diğer balık türlerinde de ölüm olduğunu gözlemledik. Aylık yaklaşık 2 ton satış yaptığımız tesisimizde ilaca maruz kalan balıkların insana da zarar verebileceği için satış yapamıyoruz. Yetkililer zararımızın karşılanacağını söylediler. Ama ne kadarını karşılarlar bilmiyorum."

Tesisindeki yaklaşık 70 bin balığı ölen Bülent Öztürk ise 22 yıldır yaptığı alabalık yetiştiriciliğinde ilk kez böyle bir durumla karşılaştığını anlattı. 9 havuzlu tesisindeki balıkların tamamının öldüğünü kaydeden Öztürk, ölümlerin neden yaşandığını bilmediğini ifade etti.

Yaklaşık 100 bin lira zararı olduğunu savunan Öztürk, yetkililerle yaptıkları görüşmede zararlarının karşılanacağının söylendiğini vurguladı.

- "Ölümler ilaçtan kaynaklandıysa zarar karşılanacak"

Seydikemer Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Turhan da Ören Mahallesi'nde yapılan ilaçlamanın ardından balık ölümleri olduğunu duyduklarını ve çok üzüldüklerini dile getirdi.

İlaç firması yetkilisi ve su ürünleri mühendisi olan meclis üyeleriyle bölgede inceleme yaptıklarını anlatan Turhan, balık ölümlerinin yapılan ilaçlamanın mı yol açtığını tespit etmek için İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yetkililerinin çalışma başlattığını ifade etti.

Turhan, ölümler yapılan ilaçlamadan kaynaklandıysa tesis sahiplerinin zararını karşılayacaklarını, hiçbir vatandaşı mağdur etmeyeceklerini sözlerine ekledi.

İlaç firması satış yöneticisi ziraat yüksek mühendisi Cihangir Gökalp ise kullandıkları ilaçların Sağlık Bakanlığı onaylı ve uygulama dozları bulunan ilaçlar olduğunu, uygulandığı yerlerdeki su canlılarına zarar vermeyeceğini savundu.

http://www.ulastirma.com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim