• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 10 °C

Hastane gemiler Türkiye'de yapılacak

Hastane gemiler Türkiye'de yapılacak
Ocak ayında ihaleye çıkılacak hastane geminin ülke kaynaklarıyla Türkiye'deki tersanelerde, yolcu gemisi standartlarında inşa edilmesi planlanıyor.

 

Ocak ayında ihalesine çıkılması planlanan, okyanusa bile açılabilecek Sağlık Bakanlığının gemi hastanesi, afet ve olağandışı durumlarda sadece Türkiye'de değil başka ülkelerde de hizmet verecek.
 
ABD, Çin ve İspanya gibi ülkelerin sahip oldukları genellikle yük gemisi ve tankerlerden dönüştürüldüğü halde Türkiye'ninki gemiden dönüştürülmeden dünyada bu amaç için tasarlanan ilk hastane gemi olacak.
 
 Ocak ayında ihaleye çıkılacak hastane geminin ülke kaynaklarıyla Türkiye'deki tersanelerde, yolcu gemisi standartlarında inşa edilmesi planlanıyor.
 
Gemi hastane, normal zamanlarda yurt içinde uygun limanlarda poliklinik ve hastane, afet ve olağandışı durumlarda da sağlık hizmeti sunacak, belirlenecek denizyolu güzergahlarındaki ülkelere belli periyotlarla tıbbi eğitim ve yardım amaçlı görevlere çıkacak. Okyanusa açılabilecek şekilde yapılacak gemi hastane, afet durumlarında başka ülkelerin de insani amaçlı yardımına koşacak.
 
Boyu 203, genişliği 26, yüksekliği 29 metre olacak, 10 güvertesi, heliportu ve 15-20 bin metrekare kapalı alanı bulunacak gemi hastane, 20-22 deniz mili hızla gidecek.
 
Gemi hastanenin acil ünitesinde 15'er muayene ve müşahade, 2'şer müdahale ve resüsitasyon yatağı olacak. 17 branşta poliklinik ve her tür ameliyatın yapılabileceği gemi hastanede, ikisi özellikli beyin ve kalp damar cerrahisi olmak üzere 8 ameliyathane bulunacak.
 
Gemi hastanede 2 doğumhane, 20'si erişkin, 6'sı çocuk, 4'ü yeni doğan olmak üzere 30 yoğun bakım yatağı, 6 yataklı diyaliz ünitesi, 2 yataklı yanık ünitesi, tıbbi gaz üretim ve dolum sistemi, 200 hasta yatağı olacak.
 
Personel ve hasta bölümleri yolcu gemisi standardında planlanan gemi hastanede 316 sağlıkçı, 35 de geminin işletiminden sorumlu personel görev yapacak. Görev türüne göre sağlık personeli planlamasında değişiklik yapılabilecek.
 
Müezzinoğlu ABD'de hastane gemisi incelemişti
 
Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, 19 Nisan'da ABD'nin Kalifornia eyaletine bağlı San Diego kentinde demirli USNS Mercy hastane gemisini ziyaret etmiş, gemi kaptanından bilgi almış, tedavi birimlerini gezerek yetkililerden tecrübelerini dinlemişti.
 
Petrol tankerinden hastaneye dönüştürülen, 35 yıl önce projelendirilen ve 25 yıldır faaliyette olan gemi hastaneyi ziyareti sırasında yetkililerden yeni bir gemi hastane için tavsiyeler alan Müezzinoğlu,  200 milyon liralık maliyet öngörüldüğünü açıklamıştı.
 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim