• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 16 °C

Hava-İş 'grev var', THY 'aksama yok' diyor

Hava-İş 'grev var', THY 'aksama yok' diyor
Türk Hava Yolları yönetimi ile 24. Dönem Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinde uzlaşamayan Hava-İş Sendikası'nın grev kararı almasının ardından bu sabaha karşı 03.00'de grev başladı.

 

Türk Hava Yolları yönetimi ile 24. Dönem Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinde uzlaşamayan Hava-İş Sendikası’nın grev kararı almasının ardından bu sabaha karşı 03.00’de grev başladı. THY yönetimi Atatürk Havalimanı başta olmak üzere yurt çapında seferlerin aksamadığını açıklarken, Hava İş Sendikası işverenin yasadışı bir şekilde grev kırıcılığı yaptığı gerekçesiyle mahkemeye başvurdu.
 
Sivil havacılık işkolu çalışanlarının sendikası Hava-İş ile THY arasında 24. Dönem Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinin tıkanması üzerine THY çalışanları bu sabah 03.00 itibarıyla greve başladı. Dün geceden itibaren İstanbul Atatürk Havalimanı çevresinde ve Dış Hatlar Terminali’nin girişinde polisin geniş güvenlik önlemleri aldığı görüldü. Gece Havalimanı’na sevk edilen 500 çevik kuvvet polisine sabah takviye yapıldı.
 
THY: TÜM PERSONEL İŞ BAŞINDA
 
Hava-İş Sendikası grevini sürdürürken, Türk Hava Yolları'ndan yapılan açıklamada tüm personelin zamanında işe geldiği öne sürüldü.
 
Türk Hava Yolları Basın Müşavirliği'nden yapılan yazılı açıklamada şöyle denildi: "Türk Hava Yolları çalışanları her gün olduğu gibi bugün de tam kadro işbaşında. Yeşilköy'de bulunan Genel Müdürlük binasında görev yapan tüm çalışanlarımız işlerine geldiler. Bugün saat 03.00'te başlayan uçuş operasyonu da kokpit ve kabin ekiplerinin daha önce planlanmış uçuşlarını aynen uygulamaları sonucunda zamanında yürütülüyor. Teknik bakım ekipleri, yer işletme çalışanları, kargo çalışanları, İstanbul ve Anadolu teşkilatı da tam kadro görevlerinin başındadır. 
 
Tüm çalışanlarımız Şirketlerine sahip çıktılar, greve itibar etmediler. Türk Hava Yolları, günlük operasyonunu planlandığı şekilde ve zamanında gerçekleştirilen uçuşlarla sürdürüyor."
 
THY Basın Müşaviri Ali Genç de saat 03.00'dan saat 07.00'a kadar 83 seferin sorunsuz şekilde yapılığını bildirdi. Öte yandan THY Genel Müdürü Temel Kotil’in de ekip odasında grev sürecini yakından takip ettiği ve uçucu personelle sohbet ettiği belirtiliyor. 
 
 
AYÇİN: ÇALIŞANLARIMIZ ATILMA KORKUSUYLA GREVE KATILAMIYOR
 
Sendika cephesinde ise THY yönetimine tepki var. Hava-İş Genel Sekreteri Mustafa Yağcı, grevle ilgili hukuksuzluklar yaşandığını ve Bölge Çalışma ve İş Mahkemelerine başvuruların yapılmakta olduğunu açıkladı.
 
Ekip odasına giden noktada zaman zaman greve katılmayıp uçuşa giden THY çalışanları ile grev gözcüleri arasında sözlü tartışmalar yaşanıyor. Grev gözcüleri, uçuşa giden çalışanlara, "Vicdanınız rahat mı" diye soruyor.
 
Sabah saatlerinde bir açıklama yapan, Hava-İş Genel Başkanı Atilay Ayçin, uçuşların güvensiz olduğunu belirterek, "Havada gördüğünüz 3 tane 5 tane uçak, THY yönetiminin kendisi adına işverenlik sıfatı verdiği kaptanlar tarafından uçuruluyor ve henüz eğitimini tamamlamamış part-time kabin memurlarıyla uçuruluyor" dedi.
 
Sendika, THY Genel Müdürlük Binası önünde bir basın açıklaması yaptı. Hava-İş Genel Başkanı Atilay Ayçin'in yaptığı basın açıklamasına DİSK Genel Başkanı Kani Beko, Kristal-İş Sendikası Genel Başkanı Bilal Çetinbaş, yazar Ataol Behramoğlu, Beşiktaş Kulübünün taraftar grubu "Çarşı" başta olmak üzere çeşitli sendika ve siyasi parti temsilcileri katılarak destek verdi. Polisin çevrede yoğun güvenlik önlemleri aldığı görüldü.
 
Konuşmasında THY ile Hava-İş Sendikası arasındaki 24. dönem toplu iş sözleşmesi anlaşmazlığının ardından başlatılan grevin işveren tarafından kırılmak istendiğini belirten Atilay Ayçin, uçuşların yedek personelle yapıldığını kurslarını tamamlamamış bazı yeni hostes adaylarının elbiselerini bile toplu iğne ile tutturarak uçaklara bindirildiğini iddia ederek, "Kamuoyunun bilgilenmesini istiyorum. THY yasal bir grev dönemindedir. Havada gördüğünüz 3 tane 5 tane uçak, THY yönetiminin kendisi adına işverenlik sıfatı verdiği kaptanlar tarafından uçuruluyor. Başka görevlerle görevlendirdiği kabin amirleriyle uçuruluyor. Henüz eğitimini tamamlamamış part-time kabin memurlarıyla uçuruluyor. 
 
Daha kurslarını tamamlamamış bu personele elbiselerini toplu iğne ile tutturup öyle giydirdiler ve uçaklara bindirdiler. Uluslararası hiç bir standarda uygun uçuş yapılmıyor. Emniyetsiz ve güvensiz uçuluyor. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nü bu uçakların denetime alınması konusunda göreve davet ediyorum. Eğer bu görevini yerine getirmezlerse olabilecek kazanın ve sonunda olabilecek ölümlü olayların sorumlusu Hükümet olacaktır, THY yönetimi, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü olacaktır. Biz bir kez daha sendikamız adına uyarıcılık görevimizi yapıyoruz." dedi. 
 
Ayçin, genel müdürlük binası önünde yaptıkları basın açıklamasında bile polis işgaliyle karşı karşıya olduklarını personeli korku nedeniyle iş yerlerinden çıkamadığını belirterek, "Çalışanlarımız işten çıkarılırım korkusuyla greve katılamıyor. Yüreğine bu kadar korku saldığınız bu insanlarla mı güvenli ve emniyetli uluslararası uçuş standartlarını yakalayacaksınız. Bizim için en büyük tehlike korkuyla uçmaktır. O nedenledir ki havacılık sektörünün yapısına tehditkar şiddete dayalı yöneticilik anlayışı uymaz sizleri tez elden bu anlayıştan vazgeçirmeye vazgeçmeye çağırıyoruz" deyi konuştu.
 
Öte yandan THY'deki grev süreci borsada beklenen etkiyi yapmadı. Dünü 8.10 TL'den kapatan THY hisseleri, güne yüzde 2'lik artışla 8.20 TL'den başladı.
 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim