• BIST 9524.59
  • Altın 2487.553
  • Dolar 32.5322
  • Euro 34.693
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 17 °C

Hava-İş Sendikasından basın açıklaması

Hava-İş Sendikasından basın açıklaması
2012 İlerleme Raporu: “Havacılık sektöründeki grevlerin yasaklanması Türkiye’nin iş mevzuatını, AB ve ILO standartlarından daha da uzaklaştırmaktadır”

 

Avrupa Komisyonu, Türkiye’nin son bir yılda Avrupa Birliği’ne uyum yolunda attığı adımları ve devam eden eksikliklerin değerlendirdiği 2012 İlerleme Raporu’nu dün (10 Ağustos 2012) yayımladı.
 
Raporda '4+4+4' ve sezaryen yasaları gibi önemli kararların yeterli hazırlık ve danışma süreci olmadan alındığı belirtilirken, Türkiye'de basın özgürlüğünün giderek kötüleştiği ve ifade özgürlüğü ihlallerindeki artışın kaygı verici olduğu kaydedildi.
 
Raporun işçi hakları ve sendikal hakları ele alan bölümünde havacılık sektörüne THY yönetiminin talebiyle getirilen grev yasağı hakkında şu saptama yapılıyor:
 
“Toplu İş Sözleşmesi, Grev ve Lokavt Kanunu, havacılık sektöründeki grevlerin yasaklanması amacıyla Mayıs ayında değiştirilmiştir. Bu değişiklik, Türkiye’nin iş mevzuatını, AB ve ILO standartlarından daha da uzaklaştırmaktadır.”
 
Görüldüğü gibi bu saptama bir kez daha grev yasağı getirilirken bakanların yaptıkları, “Bu tür yasaklar çeşitli Avrupa ülkelerinde de var,”  açıklamalarının gerçeği yansıtmadığını ve kamuoyunu yanıltmaya yönelik açıklamalar olduğunu kanıtlamaktadır.
 
AB ülkelerinde grev hakkı sadece kimi ülkelerde hava trafik kontrolörlerine yasaklanmaktadır ve bu uygulama da Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO) ilke ve kararları ile uyumludur. Bunun dışında ne AB ne de ILO havacılık sektörüne bu türden bir grev yasağı getirilmesini kabul etmemektedir.
 
Demokratikleşmeyi ve sivilleşmeyi dilinden düşürmeyen hükümeti bir kez daha ILO ve AB normlarına taban tabana zıt bu grev yasağını en kısa zamanda kaldırmaya ve THY yönetimini de, demokratik haklarını kullanarak ILO ve AB normlarına aykırı bu yasağı protesto ettikleri için haksız bir biçimde işten çıkarılan 305 arkadaşımızın işlerine iade etmeye davet ediyoruz.
 
www.UlasimOnline.Com
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim