• BIST 9549.14
  • Altın 2492.827
  • Dolar 32.4863
  • Euro 34.7687
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 25 °C

Hava İş sendikası'ndan TİS açıklaması

Hava İş sendikası'ndan TİS açıklaması
Hava-İş Sendikası halen Yüksek Hakem Kurulu gündeminde bulunan THY 23. Dönem toplu iş sözleşmesi ile ilgili gelişmeler konusunda üyelerine aşağıdaki açıklamayı yaptı.

Değerli Üyelerimiz;

Bilindiği gibi havacılık hizmetlerinde demokrasi ayıbı grev yasağı getiren, AKP milletvekillerince TBMM verilip 3 Haziran 2012 tarihinde yasalaşan torba yasa gereği sendikamız THY A.O 23. Dönem toplu iş sözleşmesi kapsamında yetkisinin düşmemesi için grev yasağı prosedürü işleyen işyerlerinde uygulandığı şekliyle 5 Haziran 2012 tarihinde Yüksek Hakem Kurulu’na başvuruda bulunmuştur.

THY A.O 23. Dönem İşletme toplu iş sözleşmesi halen Yüksek Hakem Kurulunun gündemindedir. Yine bilindiği gibi bu tür başvurularda Yüksek Hakem Kurulu 60 gün içinde toplu iş sözleşmesini için toplanmakla yükümlüdür.

Yine bilindiği gibi bu süre içinde adli tatil gündemde olup, bu sürenin 60 günlük süre içinde değerlendirilip değerlendirilmeyeceği konusunda tarafımıza herhangi bir resmi bildirim gelmemiştir.

Yüksek Hakem Kurulunda işçileri temsilen Konferederasyonumuz Türk-İş görev yapmaktadır. 23. Dönem Toplu iş sözleşmesinin Yüksek Hakem Kurulunda görüşülmesi toplantılarına işçiler adına katılmaktadırlar.Sendikamız bu konuda Türk-İş’i ayrıntılı olarak uyuşmazlık maddeleri kapsamında bilgilendirmiş olup, ayrıca 10 Temmuz 2012 tarihli aşağıdaki resmi yazı ile sendikamızın toplu iş sözleşmesi hakkındaki görüşleri kendilerine bildirilmiştir.
Tüm üyelerimizin bilgisine sunulur.

Türk-İş Genel Başkanlığı’na

ANKARA

İlgi yazımızla THY A.O 23. Dönem İşletme toplu iş sözleşmesi konusunda Yüksek Hakem Kurulu’na sunduğumuz, toplu iş sözleşmesi uyuşmazlık maddeleri hakkındaki sendikamızın görüş ve gerekçeleri, bilgi için tarafınıza da iletilmişti.

Söz konusu bilgilendirme yazısında YHK’na sunulan görüşlerde belirtildiği gibi, 16.000 işçiyi ilgilendiren bu toplu sözleşme işverenlerce olağanüstü zorlama ve anti-demokratik girişimlerle bu Kurulun gündemine aldırılmıştır.
Ayrıca THY A.O Yönetimi, sendikal örgütlülüğü yok etmeye yönelik havacılık işkolunda demokrasi ayıbı grev yasağı getiren anti-demokratik girişime karşı çıkan üyelerimizin verdiği meşru ve Anayasanın 90. Maddesi ile güvence altına alınmış mücadelesi esnasında, haksız bir biçimde ve bildirimsiz olarak 12 kişisi işyeri sendika temsilcisi ve kurul üyesi olan 305 işçiyi acımasızca işten çıkarmıştır.

THY A.O ve THY Teknik A.Ş Yönetimleri Toplu sözleşme düzenini sözde hukuki itirazlarla engelleyerek, bu yetmediğinde grev yasağı isteyerek ve 305 işçiyi işten acımasızca işten çıkararak tüm bu sorunların oluşmasının baş sorumluları olmuşlardır.

Dolayısıyla YHK’da toplu sözleşmenizin gündeme alındığı bu aşamada Konfederasyonuz ve Sendikamız Hava-İş olarak bu haksızlıkların ve İLO’nun ilgili tüm sözleşmelerine aykırı olumsuzlukların ortadan kaldırılması için ortak tavır içinde olmamız gerekmektedir.

Bu amaçla Kurul’da işçileri temsilen görev alan Konfederasyonumuzun bu aşamada işletmede iş barışı ve huzurunun sağlanabilmesi ve mağduriyetlerin giderilmesi amacıyla ancak;
Haksız işten çıkarılan işçilerin işe iadesinin sağlanması,
İşverence getirilen ve kazanılmış hakları ortadan kaldıran tüm karşı tekliflerin geri çekilmesi, Ve işverence 18 ay geciktirilen 01.01.2011 yürürlük tarihli toplu iş sözleşmesinde bu süreçte gerçekleşen enflasyon karşısında hiçbir surette reel ücret kaybı yaratmayacak ücret zammı alınması koşullarının tümü gerçekleştiğinde onay verilebileceği açıktır.

Bu koşulların gerçekleşmediği noktada sorunların baş sorumlusu THY A.O Yönetimi’ne karşı sürdürdüğümüz mücadele çerçevesinde ilgili sözleşme metnine şerh konulmasının işçiler adına gerekli olduğunu düşünmekteyiz.

Gereğini arz ederiz.

TÜRKİYE SİVİL HAVACILIK SENDİKASI

ATİLAY AYÇİN                   MUSTAFA YAĞCI

GENEL BAŞKAN                 GENEL SEKRETER

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim