• BIST 9060.78
  • Altın 2293.698
  • Dolar 32.31
  • Euro 35.1283
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C

Hava-İş: THY TİS ihlali yapıyor

Hava-İş: THY TİS ihlali yapıyor
HAVA-İŞ, "THY, A.O'da maaş ve ikramiye ödemeleri günlerinin değiştirilmesinin TİS ihlali olduğu belirlendi" diyerek basın açıklaması yaptı.

Hava-İş: THY TİS ihlali yapıyor

HAVA-İŞ, "THY, A.O'da maaş ve ikramiye ödemeleri günlerinin değiştirilmesinin TİS ihlali olduğu belirlendi" diyerek basın açıklaması yaptı.

THY A.O işverenliğinin tek taraflı olarak Temmuz ayı içinde maaş ödeme günlerini değiştirmesi ve TİS hükümleri gereği ikramiyeleri 90. günün sonunda (ikramiye aylarının son günü) ödenmesini, 8 gün ötelemesi konusunda sendikamız Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İstanbul Bölge Müdürlüğüne 21.06.2011 tarihinde başvurarak;

“THY A.O mevcut ücret sisteminde üyelerimizin devam çizelgeleri 45 gün geriden gelmektedir. Bu nedenle bu ücret sistemi değişikliğinin geçiş aşamasında üyelerimizin fiili devamları incelenerek ücret kayıplarının olup olmadığının belirlenmesi, Ayrıca EK’te sunduğumuz 22. Dönem TİS ikramiye maddesinde;
 
Madde 34 (Eski MADDE 85) : İKRAMİYE (EK AYLIK ÜCRET)

İşveren, sendika üyesi personele, her yıl, Mart, Haziran, Eylül ve Aralık aylarında, her biri, bu toplu iş sözleşmesinin, Ek-1’deki Kıdem Ücret cetvelindeki aylık ücret ile, Ek-2’deki İş Tazminat Cetvelindeki veya Ek-3’deki Uçuş Tazminat Cetvelindeki aylık ücretlerinin toplamı üzerinden, dört adet ikramiye (ek aylık ücret) ödemeyi kabul eder. (22. Dönem TİS Kitabı EK-1)
Şeklinde açık hüküm varken ve ikramiye ödeme ayları belirli iken, ödemelerin takip eden diğer ayın 8’inde yapılmasının TİS ihlali olup olmadığının belirlenmesi amacıyla ilgili THY A.O işletmesinde gerekli teftişlerin yapılması konusunda gereğini arz ederiz.” Şeklindeki taleple teftiş istemiştir.

Müfettişlerce yapılan teftiş sonucunu sendikamıza iletilmiştir.

Bu teftiş neticesinde

“Normatif hükümleri geçerli mevzuat gereğinde işyerinde uygulanmakta olan 22.dönem toplu iş sözleşmesinin 34. Maddesine göre değiştirilen ikramiye ödeme günlerinin anılan madde gereğince ödemenin yapılacağı ayın 30’unda, yine ücretlerinde uygulana gelen teamül gereğince iki ayı kapsayan ayların 14-15 günleri baz alınarak 14’nde ödenmesi gerektiği tespit edilmiş, fazlaya yönelik iddialarınız varsa durumu yargıya intikal ettirmeniz gereği bildirilmekte olup, konu hakkında işverenliğe gerekli bildirimde bulunulmuştur.” Şeklindeki Müfettiş raporu oluşmuştur.

Sendikamız bu rapor çerçevesinde THY A.O Genel Müdürlüğü’ne yazı ile de başvurarak ilgili raporla belirlenen TİS ihlalinin sonlandırılmasını talep etmiştir.
 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim