• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 11 °C

Hava işletmelerine güvenlik yapılanması

Hava işletmelerine güvenlik yapılanması
Sivil havacılık faaliyetlerinde güvenlik standartlarının en üst düzeyde uygulanması amacıyla Ulaştırma Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından yeni bir düzenleme hayata geçirildi.

Havacılık işletmelerinde güvenlik yapılanması

Sivil havacılık faaliyetlerinde güvenlik standartlarının en üst düzeyde uygulanması amacıyla Ulaştırma Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından yeni bir düzenleme hayata geçirildi.

SHGM, 2010 Aralık ayı sonunda yayımladığı “Havacılık İşletmeleri Güvenlik Yönetimi ve Organizasyonu Talimatı” çerçevesinde havacılık sektöründeki tüm kuruluşlardan güvenlik yapılanmasına gitmelerini istedi.

Yeni düzenlemeye göre, havayolu işletmeleri, havaalanı ve terminal işleticileri, hava taksi işletmeleri, yer hizmetleri ile ikram kuruluşları, yetkili hava kargo acenteleri ve genel havacılık işletmeleri de dâhil olmak üzere sivil havacılık alanında faaliyet gösteren tüm işletmeler kendi bünyelerinde güvenlik birimleri oluşturacak. Havacılık faaliyetlerinin havacılık güvenliği kurallarına uygun olarak yürütülmesi ve geliştirilmesinde birinci derecede işletme sorumlu olacak.

İşletmelerin güvenlik birimlerinde Güvenlikten Sorumlu Yetkili Yönetici, İdari Birim, Eğitim Birimi, Plan, Program ve Denetleme Birimi ile Harekât Birimi bulunacak. İşletmelerin ilgili düzenlemede belirtilen kurallar çerçevesinde belirlediği Güvenlikten Sorumlu Yetkili Yöneticisi SHGM tarafından onaylanacak.

İşletme içi denetimlerden ve değerlendirmelerden, işletme yönetimi, güvenlik yönetimi ve kalite yönetimi birlikte sorumlu olacak. Yetkili otorite tarafından yapılan inceleme ve denetlemelerde, güvenlik yönetiminde gerekli faydayı belirli bir süreçte sağlayamayan veya uygulamalarda olumsuzluk ya da havacılık güvenliğini direk etkileyen bir kusur tespit edildiğinde, işletmelerin güvenlikten sorumlu yetkili yöneticisinin değiştirilmesi ve/veya güvenlik yapılanmasının gözden geçirilmesi, SHGM tarafından istenebilecek.

Talimatta ayrıca Güvenlikten Sorumlu Yetkili Yöneticilerin taşıyacağı özellikler de yer alıyor. Buna göre havayolu işletmelerindeki Güvenlikten Sorumlu Yöneticilerin Havacılık Güvenliği, Güvenlik Yönetimi, Havaalanı Güvenlik Operasyonu, Kokpit ve Kabin Güvenliği, Havacılık Güvenliği Kalite Kontrol Sistemi, Kargo Güvenliği, Kriz Yönetimi gibi konularda eğitim almış olması gerekiyor.

İlgili düzenleme, sivil hava taşımacılığı ve sivil havacılık alanında faaliyet gösteren havacılık işletmelerinin yanısıra hava meydanlarında faaliyet gösteren yetkilendirilmiş özel güvenlik kuruluşlarını da kapsıyor.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim