• BIST 9708.23
  • Altın 2490.431
  • Dolar 32.5901
  • Euro 34.8531
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 22 °C

"Havaalanları yaşamı kolaylaştırmalı"

"Havaalanları yaşamı kolaylaştırmalı"
Hürriyet Gazetesi yazarı Mehmet Y. Yılmaz, Türkiye’deki havaalanlarında süregelen birtakım güvenlik uygulamalarının, hayatı kolaylaştırmaktan uzak olduğunu yazdı

" HAVAALANLARI YAŞAMI KOLAYLAŞTIRMALI "

Hürriyet Gazetesi yazarı Mehmet Y. Yılmaz, Türkiye'deki havaalanlarında yürürlükte olan uygulamaların yaşamı kolaylaştırmak yerine zorlaştırdığını yazdı.

İşte Yılmaz'ın o yazısı:

"Havaalanları ve vatandaşın hayatını kolaylaştırmak meselesi"

Yolculuklarımın önemli bölümünü uçaklar ile yapıyorum ve şu son bir yılda dünyanın dört bir yanındaki havaalanlarından geçtim.

Dünyada bizimkinden başka girişinde “nizamiye” olan havaalanı yok. Orta Asya’daki devletlerde tek tük kaldı, hepsi o kadar.

Bizde ise “sivilleştikçe” havaalanlarının dışındaki “nizamiye kapıları” büyüyüp, modernleşiyor! Bu nasıl bir sivilleşme anlayabilmek mümkün değil.

Mesela Atatürk Havalimanı’na gelişteki yoğun trafiğin tek nedeni de bu “kapı”. Otomobiller plastik konilerle daraltılmış yoldan geçiyor, bazılarını polis durdurup arıyor. Neden arıyor, aradığını nasıl seçiyor ve ne buluyor, bilebilmek mümkün değil. Bir tek sonucu var: Trafik tıkanıyor!

Havaalanlarında uçağa binerken bagajların ve insanların aranması işlemi de bizde iki kere yapılıyor. Başka hiçbir ülkede böyle bir uygulama görmedim.
Bizde bir kere terminal binasına girerken aranıyorsunuz, bir kere de uçağa binerken.

İki arama noktası arasındaki mesafe bazen (mesela Bodrum Havaalanı) 10 metre bile değil.

İkinci bir aramaya ihtiyaç duyulduğuna göre, birinci arama ya laf olsun diye yapılıyor ya da terminal binalarının güvenliği tam olarak sağlanamıyor olmalı.
Her şeyi aranarak terminale girmiş bir kişinin, havaalanı ve uçuş güvenliğini tehdit edecek “malzemelere” ulaşma ihtimali mi var ki buna gerek görülüyor?

Kişisel görüşüm şu ki bu iş bir defa öyle başladığı için devam ediyor. Kimse vatandaşların çektiği sıkıntıyı kendisine dert etmiyor ve “Neden dünyada her ülkenin başardığını biz yapamıyoruz” sorusunu sormuyor.
Bin tane problem arasında belki bu küçük bir problem sayılabilir ama sadece bu bile devlet görevlilerinin vatandaşlara bakışını gösteren bir örnek.

Vatandaş peşin suçlu olarak görülüyor, vatandaşların hayatını kolaylaştırmanın kamu görevlilerince hiç umursanmadığını ortaya koyuyor. İşe yaramayacak biliyorum ama ben yine de dikkat çekmiş olayım!

Mehmet Y. YILMAZ / Hürriyet

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim