• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 10 °C

Havacılık devleri Türkiye'ye geliyor

Havacılık devleri Türkiye'ye geliyor
Türkiye’nin dünyada 10 büyük ekonomi arasına girmesi için her yıl yüzde 7 büyümesi ve 800 bin civarında yeni istihdam yaratması gerektiğini vurgulayan Yorgancılar, “Bu açıdan önemli sosyal sorumluluklarımız var, bu da yatırımdan geçiyor” diye konuştu.

 

Amerika’nın 19 büyük savunma ve havacılık firması, işbirliği için Türkiye’ye geliyor. Ankara ve İstanbul’da gerçekleştirilecek görüşmelere, Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) üyesi İzmirli sanayiciler de davet edildi.
 
EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, İzmirli sanayicilere etkinliğe katılma çağrısı yaparken, önümüzdeki yılın programına İzmir’in de dahil edilmesini istedi.
 
İzmir’de savunma ve havacılık sanayine yönelik üretim yapan firmalara Amerika Birleşik Devletleri’ne ihracat yapma şansı doğdu. ABD savunma ve havacılık firmaları, Türk firmalarıyla 3-5 Aralık günü Ankara’da, 5-7 Aralık günü de İstanbul’da işbirliği görüşmelerinde bulunacak. Etkinliğe Savunma Sanayii Müsteşarı Murad Bayar ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da katılacak. Türk ve Amerikan firmaları işbirliklerini komşu coğrafyalara da taşıyabilecek. ABD savunma ve havacılık işbirliği görüşmelerine katılmak isteyen İzmirli sanayiciler, Ankara veya İstanbul tercihlerine göre yönlendirilecekler. EBSO’da gerçekleştirilen bilgilendirme toplantısında da, görüşmelere katılmak için başvuru formunun doldurulmasına ilişkin eğitim verildi.
 
İşbirliği yapılabilecek alanlar sanayicilere aktarıldı. ABD Büyükelçiliği Ticaret Müsteşarı Michael Lally ile Ticaret Ataşe Yardımcısı Berrin Ertürk, EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar’ı ziyaret ederek, Aralık ayı başında gerçekleştirilecek ticaret alım heyeti organizasyonunu görüştü. EBSO Savunma Sanayi Çalışma Grubu Başkanı Mustafa Özkan ile Genel Sekreteri Yardımcısı Emre Çoğulu’nun da katıldığı ziyarette konuşan ABD Büyükelçiliği Ticaret Müsteşarı Lally, Türkiye’nin bölgesinde lider ve istikrarlı bir ülke olduğuna dikkat çekti. ABD firmalarına “Ortadoğu, Afrika, Rusya ve Ortaasya’ya ulaşmak istiyorsanız işe Türkiye’den başlamalısınız” tavsiyesini verdiklerini belirten Michael Lally, “Şimdi Amerika’nın 19 savunma ve havacılık firması doğru partnerlerle işbirliği için Türkiye’ye geliyor. Bunların arasında Boeing, Sikorsky, General Electric, Hell Helicopter gibi büyük firmaların yanısıra ortak arayan KOBİ’ler de bulunuyor. Çok büyük projeleri var ve Türk firmalarını dahil etmek istiyorlar. EBSO üyesi İzmirli firmalarının da mutlaka bu iki ilden birinde yapılacak görüşmelere katılmalarını arzu ediyoruz” dedi.
 
Türkiye’de daha çok Amerikan firması bulunmasını istediklerini söyleyen Michael Lally, geçen yıl 16 Amerikan firmasının İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’ndeki enerji verimliliği projesi için geldiğini de hatırlattı.
 
YORGANCILAR, “İZMİR’İ DE PROGRAMA ALIN”
 
EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, Türkiye’nin ihracatla büyüdüğünü söyledi. 
Ender Yorgancılar, ordunun modernizasyonu çerçevesinde ihtiyaçların yerli sanayiden tedarik edilmesi amacıyla bütün komutanlıkların katılımıyla TSK Müşterek Malzeme Sergisi’ni gerçekleştirdiklerini, İDEF fuarlarına katıldıklarını, savunma sanayine yönelik ihtiyaç analizi projesi yaptıklarını, Savunma Sanayi Müsteşarı Murad Bayar’ın katılımıyla ana yüklenici kuruluşlarla İzmirli sanayicileri buluşturan Savunma Sanayi Günü düzenlediklerini hatırlatırken, ABD savunma ve havacılık işbirliği görüşmelerini çok önemsediğini, kişisel olarak da takip edeceğini bildirdi. Yorgancılar, “Biz bu etkinliğin İzmir’de de yapılmasını arzu ederiz. Bu sefer değiştirmek için zamanınız yok ancak, bir dahaki sefere İzmir de eklenmeli. İzmirli sanayicilerin katılımı için Oda olarak elimizden gelen çabayı göstereceğiz, çalışma arkadaşlarımızla üyelerimizin görüşmelerini koordine edeceğiz” dedi.
 
İZMİR DOĞRU ADRES
 
EBSO Savunma Sanayi Çalışma Grubu Başkanı Mustafa Özkan da, savunma sanayine yönelik niyetini gösteren 300 firma bulunduğunu hatırlatırken, bu sayıyı daha da artırmak istediklerini ifade etti. Bütün firmaları savunma sanayi standartları konusunda uyardıklarını, yapılacak çalışmalar hakkında bilgilendirdiklerini belirten Özkan, “İzmir firmaları teknoloji, Ar-Ge, inovasyon konularında diğer kentlerden ileride. Savunma sanayi konusunda İzmir doğru adrestir” şeklinde konuştu.
 
Kendisi de muvazzaf subay olduğu dönemde ABD’de askeri ataşelik görevinde bulunan, emekli olduktan sonra savunma sanayine yönelik elektronik firması kuran Özkan, ABD’de görev yaptığım sürede 45 eyalet ve 200’ün üzerinde firmayı görme imkanı buldum. Bütün askeri sistemleri gözlemleme şansım oldu. ABD’de Askeri akreditasyonlar için çok ciddi paralar harcanıyor. Bu akreditasyonların bazıları genelleşmeli ve hafiflemeli. Teknoloji transferi konusunda Amerikan firmaları ile beraber oturup görüşmeliyiz” dedi.
 
www.UlasimOnline.Com
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim