• BIST 9475.37
  • Altın 2505.867
  • Dolar 32.5978
  • Euro 34.7962
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C

Havacılık eğitimi bugün başladı

Havacılık eğitimi bugün başladı
Bu yıl ikincisi düzenlenen havacılık eğitim fuarı IFTE 2014 WOW Convetion Center’da kapılarını açtı.

IFTE, sektöre hizmet veren kurum ve kuruluşların uluslararası düzeyde bilinilirliğini arttırarak işbirliği zemini hazırlamak, havacılık eğitimlerinin sürekli gelişimine katkı sağlamak ve sektörle ilgili gelişmeler konusunda doğrudan bilgi sahibi olması amacıyla 17-18 Ekim tarihinde İstanbul Wow Convention Center’da gerçekleştiriliyor. KKTC Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Hasan Taçoy’un yanı sıra Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürü Orhan Birdal ve Sivil Havacılık Genel Müdürü Bilal Ekşi’nin katıldığı IFTE 2014’ün resmi açılışı bugün yapıldı.

Açılışta konuşan Türk Hava Yolları Uçuş Eğitim Başkanı Sedat Şekerci; ‘Türk Hava Yolları olarak fuara katılmaktan mutluluk duyuyoruz. Son yıllarda Türk Havacılığı büyük gelişme aşama katetti. Yolcu sayısı artarken personel sayısı da 200 bin sayısına yaklaştı. 10 yılda sektörün ekonomiye katkısı 21.4 milyar dolara ulaştı. Bizim havacılıkta uluslar arası standartları yakalamamız gerekiyor. Bu anlamda çalışmak ve eğitmek büyük önem taşıyor. IFTE bu nedenle çok önemli bir yere sahip. Bizlerin desteği çok önemli’ dedi. Şekerci’den sonra bir konuşma yapan DHMİ Genel Müdürü Orhan Birdal fuarın önemine dikkat çekti. Birdal; ‘Havacılık sektörü en önemli sektörler arasında yer alan bir faaliyet alanı. İşletilmesi ve yönetilmesi bizim görevlerimiz arasında yer alıyor. Çok sayıda eğitim merkezini faaliyet geçirdik. İnsana yatırım en önemli yatırımdır. Bu nedenle IFTE’nin çok faydalı olacağına inanıyorum. Bu fuar yeni işbirliklerine de kapı açacaktır’ dedi. Fuar açılışında değerlendirmelerde bulunan Sivil Havacılık Genel Müdürü Bilal Ekşi yabancı istihdamına vurgu yaptı. Ekşi; ‘Son 10 yılda gelişen havacılık her yıl biraz daha ileriye gidiyor. 2003’te 160 olan yolcu uçağı sayısı 420’ye hava aracı 1230’a yolcu sayısı 150 milyona çıktı. ICAO sıralamasında da 30’uncu sıradan 15.sıraya yükseldi.

600 BİN PİLOTA İHTİYAÇ DUYULACAK

Uçak üreticilerinin yaptığı araştırmaya göre önümüzdeki 20 yılda 600 bin pilot 400 bin de teknisyene ihtiyaç duyulacak. Gençlere bu yüzden inancımız tam. Ülkemizde pilot sayısı 4814’ü havayolunda 754’ü hava taksi ve genel havacılıkta, 206’sı balonda ve diğer hava araçlarında 496 olmak üzere toplamda 6270 sayısına ulaştı. 2023 hedefleri kapsamında yıllık yaklaşık 500 pilota ihtiyaç duyacağız. Şu anda 350-400 pilot sisteme dahil oluyor ve bu nedenle 100 pilot açığımız ortaya çıkıyor. Kapasiteyi doldurmak kadar kalite de çok önemlidir. Bu fuar paydaşların konuştuğu ve anlaşabildiği bir platform olacaktır. Biz de SHGM ve DHMİ olarak sektör temsilcileriyle bir toplantı yaparak sorunları dinleyeceğiz.

YABANCI PİLOT SAYISININ ARTIRILMASINI DOĞRU BULMUYORUZ

Şu anda sektörümüzdeki 700 yabancı pilotun yeterli olduğunu ve artırılmasının doğru olmadığını ifade etmek istiyorum. Bu konuda aldığımız kararın arkasındayız. Ayrıca teknisyen açığı sebebiyle yabancı teknisyen konusunu da doğru bulmuyoruz’ ifadelerini kullandı. Ekşi’nin ardından KKTC Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Hasan Taçoy ise sektörü yakından takip ettiklerini ifade ederek katılımcılara iyi dileklere bulundu. Pilot olmak isteyen hedef kitleye doğrudan hitap eden IFTE'ye, 20 farklı ülkeden yedek parça tedarikçileri, bakım - onarım şirketleri, piston motorlu uçak üreticileri, simülatör üretim şiketleri, havacılık akademisi kurumları, uçuş ekipman sağlayıcıları, havacılık basın yayın kuruluşları, broker şirketleri ve havacılık sektöründeki birçok şirket katılım sağladı.

ss.jpg

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim