• BIST 9524.59
  • Altın 2492.843
  • Dolar 32.5552
  • Euro 34.7123
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 14 °C

Havacılık Meteorolojisi Çalıştayı başladı

Havacılık Meteorolojisi Çalıştayı başladı
Havacılık Meteorolojisi Çalıştayı, Türk Hava Yolları Havacılık Akademisi Eğitim Tesislerinde düzenlendi.

"PİLOT VE DİSPEÇLER ARTIK HERŞEYİ BİLECEK"

Havacılık Meteorolojisi Çalıştayı, Türk Hava Yolları Havacılık Akademisi Eğitim Tesislerinde düzenlendi.

Türk Hava Yolları Eğitim Akademisi’nde düzenlenen “Havacılık Meteorolojisi Çalıştayı'na Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürü Mehmet Çağlar, Türk Hava Yolları Genel Müdür Yardımcısı Kazım Çalışkan, Sivil Havacılık Genel Müdür Yardımcısı Bahri Kesici, DHMİ Atatürk Havalimanı Başmüdürü Celal Özuğur ve havacılık sektörünün önde gelen isimleri katıldı.

Çalıştay’da konuşan Türk Hava Yolları Genel Müdür Yardımcısı Kazım Çalışkan, bu buluşmaya önem verdiklerini THY’nin geleceği açısından meteorolojinin çok önemli olduğunu belirtirken “Türk Hava Yolları olarak bu çalıştaya önem veriyoruz. Bundan sonraki dönemde de bizim çalışmalarımızda değerli rol oynayacaktır. Çünkü havacılık belki de meteorolojik olaylara en maruz kalan sektördür. Meteorolojinin üretmiş olduğu raporları ticari faaliyetlerinde de en etkin kullanan sektör havacılıktır. Dünyadaki her meteorolojik gelişmenin THY’nin ticari faaliyetlerini geliştirmesi, yeni bölgelere uçması ve planlamalarımızda önemli rol oynamaktadır. Bu etkin raporlamaların bu çalıştaya katkı sağlayacağını düşünüyoruz” dedi.

DHMİ Atatürk Havalimanı Başmüdürü Celal Özuğur ise Atatürk Havalimanı’nda meteorolojinin önemini şu sözlerle ifade etti; “Havalimanımızdan günde 950’ye yakın uçak iniş ve kalkış yapmaktadır. Meteoroloji havacılığın olmazsa olmazlarından biridir. Her sabah kar yağışı ya da yağmurlar ile ilgili bilgileri alıyor ve buna göre personel takviyesi yapıyoruz. Kar yağdığı zaman havaalanını yarım saat bile kapatmak bizim için bir çok uçağı divert ettirmek demektir. Olası kapanmaya önceden tedbir amacıyla meteorolojinin yararının çok fazla olduğunu düşünüyorum. Çalıştayın havacılık sektörüne hayırlı olmasını temenni ediyorum” diye konuştu.

Çalıştay’da konuşan bir diğer isim ise DMİ Genel Müdürü Mehmet Çağlar oldu. Çağlar, Türk Hava Yolları başta olmak üzere Türkiye’de faaliyet gösteren havayolu şirketlerinin, DMİ tarafından havacılık meteorolojisi ürünlerine en hızlı şekilde ulaşmaları amacıyla program ve sistemler kurmaya devam ettiğini ve şu anda en yararlı programlarının “UÇMED” olduğunu ifade etti.

Çağlar Avrupa’da yaşanan kül krizine değinerek DHMİ ve SHGM ile 24 saat koordineli şekilde çalıştıklarını, bu süreç içerisinde online olarak bilgileri şirketlere bildirdiklerini ifade etti. “UÇMED” adlı bu online sisteme tüm pilot ve dispeçlerin ulaşabildiklerini, havalandıkları meydanlardaki hava ve pist durumlarını, uçacakları rotaları, o rotalar içerisindeki hava durumu gibi ihtiyaç duyulan bütün bilgilere pilot ve dispeçlerin oturdukları yerden inceleyebileceklerini belirtirken programın önemini şu şekilde belirtti.

“Bu gerçekten önemli bir program çünkü gerekli olan tüm havacılık bilgilerini içeriyor. Tabi bu kısa bir süreç değil bunun çok uzun bir temeli var. Altyapısı kurduğumuz uydu haberleşme sistemiyle kendi işimiz olan meteorolojik bilgi alım ve dağıtımlarını yapıyorduk, ondan önce yine Türkmedkap adlı sistemle önemli sistemler, sıcaklık katmanları, gözlem verileri ve tahminler gibi bilgilere ulaşabiliyorlardı. Her türlü nroute bilgilerine ulaşabiliyorlardı. Biz bu programı biraz daha geliştirerek bu programı havacılıkla bir bütün haline getirmiş olduk.

Ayrıca "HeliMed" programı ile helikopterlerin 30.000 feete kadar türbülanslara, sıcaklıklara, hava durumlarına ulaşabilecekleri bir sistem kurduk. Bu program sayesinde helikopter'ler nereye ve nasıl uçacağ bilerek havalanmaktadır. Helikopter kazalarını en aza düşürmek amacıyla bu sistemi kurduk" dedi.

Talep üzerine VHF Volved adlı cihazları bir çok bölgeye kurduklarını ifade eden Çağlar "DHMİ ve Pilot derneklerinin ihtiyacları gözetilerek, VHF Volved cihazlarını türkiye geneline yaygınlaştırdık. Sadece İstanbul’da ve Ankara’da vardı. Bunlara ilave olarak Ankara Merkez, İzmir Adnan Menderes, Adana, Samsun, Sivas ve Erzurum’a kurduk ve 24 saat kesintisiz yayın imkanı yapmaktayız” diye konuştu.

Airport Haber

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim