• BIST 8718.11
  • Altın 2245.967
  • Dolar 32.3336
  • Euro 35.1866
  • İstanbul 8 °C
  • Ankara 2 °C

Havada hız devrimi başlıyor

Havada hız devrimi başlıyor
Airbus'ın geçen ay patentini aldığı 'hipersonik jet' havada devrim yapacak. Yolcu ve askeri olarak planlanan uçağın jet hızıyla İstanbul-New York 1.5 saate düşecek.

Airbus geçen ay havacılık sektöründe devrim yaratacak yeni bir buluşun patentini aldı: 'Ultra-hızlı hava aracı.' Bu 'hipersonik jet'in uzun uçuş sürelerini 8 saate kadar düşürmesi bekleniyor. Bu durumda İstanbul-New York arası uçuşlar 1.5 saaate düşebilir. Londra-New York arası uçuşun da 1 saate ineceği belirtiliyor. Bir dönemin efsanesi emekli Concorde uçağı da bu yolu 3.5 saatte alabiliyordu.

UZAY MEKİĞİ GİBİ HAVALANIYOR

'Sesten hızlı yolcu uçağı' olarak geliştirilen Concorde, ilk denemesini 2 Mart 1969'da Fransa'nın Toulouse kentinde yapmıştı. Roket motoru ve iki turbojetle havalanan yeni jet, uzay mekiği gibi dikey yol alıyor. Jet, ses hızına ulaştığında, turbojetler kapanıyor, sadece roket motoru kalıyor.

Sadece 20 yolcu taşıyabilir

Airbus hipersonik jet hem yolcu uçağı hem de askeri jet olarak kullanılabilir. Hipersonik jet, yolcu uçağı olarak kullanıldığında sadece 20 kişiye hizmet verebilecek. Uçağın 'jet komando' olarak da kullanışlı olabileceği belirtiliyor. Şimdilik kullanım alanları netleşmese de Airbus'ın elinde tuttuğu bu yeni teknolojiyi pek çok alanda daha genişletebileceği tahmin ediliyor.

Concorde gibi değil

Uçak, süpersonik hıza ulaştığında yaratacak sonik patlamayı azaltacak şekilde tasarlandı. 1970'li yıllarda, Concorde gürültü kirliliği yarattığı gerekçesiyle büyük tepki çekiyordu.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim