• BIST 9693.46
  • Altın 2509.141
  • Dolar 32.5708
  • Euro 34.7831
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 22 °C

Havada internet çok sevildi

Havada internet çok sevildi
Havayolu şirketleri, uçaklarda 3G ve 4G kullanımına izin çıkmasının ardından yolcuların da talebi üzerine çalışmalarına hız verdi.

Bu konuda ilk adımı atan THY Boeing 777-300 ER tipi uçaklarda kablosuz internet hizmeti sunmaya başladı. Şu anda sadece dış hat uçuşlarında ve 10 bin feet'in (3048 metre) üzerinde kullanılan internet hizmeti, şirketin 2017 sonunda 62 geniş gövdeli uçağında aktif hale gelecek. İnternet kullanımının, altyapı çalışması yürüten özel havayollarında ise gelecek yıllarda yolcuların hizmetine sunulması bekleniyor. Ancak uçakta telefonla konuşulmasına henüz izin çıkmadı. Yapılan araştırmalarda, hem havayolu şirketleri hem de yolcular, ‘gürültü kirliliğine yol açacağı gerekçesiyle' uçakta telefonla konuşmaya sıcak bakmıyor.

THY'nin TTNET işbirliği ile geçen yıl başlattığı internet erişimi, kablosuz internet altyapısı bulunan Boeing 777-300 ER tipi uçaklarda Wi-Fi özelliğe sahip dizüstü bilgisayar, tablet veya akıllı telefonlarla sağlanıyor. Business class yolcularına ücretsiz sunulan hizmet için diğer yolculardan 1 saat için 9,99 dolar, 24 saat için 14,99 dolar ücret alınıyor. Ödemeler ise sadece kredi kartıyla tahsil ediliyor. Aktarmalı uçuşlarda, diğer uçağın da kablosuz internet altyapısına sahip olması halinde satın alınan paket süresi sonuna kadar bu hizmetten faydalanılabiliyor. Boeing 777-300 ER tipi uçaklar, daha çok New York, Los Angeles, Toronto, Sao Paulo, Pekin, Şanghay, Tokyo, Hong Kong, Guangzhou, Cidde, Medine ve Brüksel uçuşlarında kullanılıyor. Ancak farklı destinasyonlara da bu uçaklarla uçuş yapılabiliyor.

ABD ve Avrupa ülkelerindeki uçuşlarda serbest bırakılan ‘cep telefonu ve tablet bilgisayarların kullanımına', Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'na bağlı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü geçen yıl aralıkta onay vermişti. Alınan karara göre, uçakta cep telefonu, tablet veya e-okuyucu gibi cihazlarla SMS ve e-mail atıp, internete girebileceğiz. Uçuş boyunca açık kalacak elektronik cihazlarımızı sadece güvenlik anonsları sırasında kapatmamız gerekecek. Havayolu şirketleri bu konuda gerekli düzenlemeleri yaparak uygulama ile ilgili kuralları belirleyecek. İnternette gezinme, yazılı mesaj veya veri indirme işlemlerine 10 bin feet'in altında ise izin verilmeyecek.

PEGASUS ÇALIŞMA BAŞLATTI

Pegasus Havayolları Yönetimi de, uçakta internet kullanımına sıcak bakıyor. Bu yüzden filoya yeni katılacak Airbus 320 Neo tipi uçaklarda teknolojik altyapı konusunda çalışma başlatıldı. A 320 Neo tipi uçaklar 2016 Ağustos-Eylül'den itibaren filoya dahil edilmeye başlayacak. Uçakta internet kullanımının ise önümüzdeki yıllarda hizmete sunulması bekleniyor.

UÇAKTA İNTERNET İSTİYORUZ

Uçak bileti, otel ve araba kiralama fiyatlarını karşılaştıran uluslararası seyahat arama motoru Skyscanner'ın gerçekleştirdiği araştırmaya göre, yolcuların yüzde 77'si uçakta internet hizmeti sunan havayollarını tercih ediyor. Yolcuların yüzde 36'sı, uçuşlarda 3G ve 4G teknolojilerinin kullanılmaya başlanmasıyla uçakta e-posta takip etmek istediğini belirtirken, yüzde 32'si internetten sosyal medya hesaplarına bağlanmak, yüzde 23'ü internet üzerinden film izlemek ve oyun oynamak, yüzde 6'sı bu fırsatı gidecekleri yerdeki otellere bakarak rezervasyon yapmak için kullanmayı düşünüyor. Ayrıca Facebook ve Twitter'dan paylaşım yapmak isteyenlerin oranı ise yüzde 32.

Mustafa Gün / Zaman

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim