• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 21 °C

Havalimanı'nda 300 milyon yolcu garanti!

Havalimanı'nda 300 milyon yolcu garanti!
Ulaştırma Bakanlığı, İstanbul'a inşa edilecek 3'üncü havalimanında yatırımcılara 25 yılda verilecek yolcu garantisiyle ilgili çalışmasını tamamladı

 

Ulaştırma Bakanlığı, İstanbul'a inşa edilecek 3'üncü havalimanı için çalışmaları hızlandırdı. Ulaştırma Bakanlığı, 6.4 milyar dolarlık projede yatırımcılar açısından büyük önem taşıyan yolcu garantisi, kişi başına verilecek garanti tutarı, garantinin yıllara göre dağılımı gibi kritik konulara son şeklini vermeye hazırlanıyor. Bakanlık yatırımcılara 25 yılda verilecek yolcu garantisiyle ilgili çalışmasını büyük ölçüde tamamladı. Dış hatlarda 25 yıl için toplam 300 milyon yolcu garantisi verilecek. Yatırım için gerekli finansmanın temini dikkate alınarak, ilk 10 yıllık dönemde yıllık bazda daha yüksek miktarda yolcu için garanti verilecek. İzleyen yıllarda bu miktar göreceli olarak düşecek. Devlet, garanti kapsamında dış hatlarda gelmeyen her yolcu için işletmeciye ödeme yapacak. Hesaplamalar devam ediyor, tutarın 10-15 Euro olabileceği belirtiliyor.
 
DEVLET GELİR ELDE EDECEK
 
3'üncü havalimanı için çıkılacak ihalede, devletin gelir sağlamasını öngören bazı yöntemler üzerinde de çalışma yapılıyor. Bu yöntemlerden biri ‘kira' diğeri ‘ciro paylaşımı' olarak öne çıkıyor. Buna göre ihaleyi, devlete en yüksek tutarda yıllık kira gelirini taahhüt eden ya da yıllık cirosundan en yüksek oranda pay aktaran kazanacak.
 
ATATÜRK KAPANIRSA HAK MAĞDURİYETİ ÖNLENECEK
 
Atatürk Havalimanı'nın, 3'üncü havalimanının işletmeye alınmasının ardından kapatılması güçlü bir opsiyon olarak değerlendirmelerde yerini almaya başladı. Ulaştırma Bakanlığı, Atatürk Havalimanı'nın kapatılmasına karar verirse, söz konusu işleten TAV ve Fransız ortağı Fransız Aeroports de Paris'in (ADP) kazanç kaybından doğan mağduriyetini giderecek. Atatürk Havalimanı'nın kapatılmasıyla kar mağduriyetine uğrayan şirkete, 3'üncü havalimanından sağlanan gelirle ödeme yapılması planlanıyor. Ulaştırma Bakanlığı kaynakları, TAV ve Fransız ADP'nin mağdur edilmesinin söz konusu olmadığını belirterek, "Atatürk Havalimanı, kapatılırsa gerekli hesaplamalar yapılır. Buna göre verilecek tutarlar belirlenir" dedi.
 
YEŞİLKÖY'E BÜYÜK YATIRIM
 
Ulaştırma Bakanlığı, Atatürk Havalimanı'nın kapatılmasının ardından İstanbul'un bu en değerli bölgesine yapılacak yeni yatırımla ilgili de fikir düzeyinde görüş alış-verişlerine başladı. Bölgenin, kentsel kullanıma açılması halinde milyarlarca dolarlık gelir sağlayacağı hesaplanıyor.
 
www.UlasimOnline.Com
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim