• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 22 °C

Havuzlu çıkarma gemisini kim yapacak?

Havuzlu çıkarma gemisini kim yapacak?
Savunma Sanayi İcra Komitesi (SSİK) toplantısının gündeminde olmasına rağmen Havuzlu Çıkarma Gemisi (LPD) İhalesi ile ilgili hiç bir açıklama yapılmaması kafalarda soru işareti oluşmasına neden oldu.

 

Savunma Sanayi İcra Komitesi,LPD ihalesini neden açıklamadı?

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Başkanlığı'nda toplanan Savunma Sanayi İcra Komitesi (SSİK) toplantısında önemli kararlar açıklanırken, gündemde olmasına rağmen Havuzlu Çıkarma Gemisi(LPD) İhalesi ile ilgili hiç bir açıklama yapılmaması, kafalarda soru işareti oluşmasına neden oldu.

Özellikle 3 Ocak 2013 tarihinde yapılan SSİK toplantısında, MİLGEMProjesi dahilinde yapılması planlanan 2 milyar dolarlık 6 Korvet tipi geminin inşa edilmesi Koç Grubu'na ait RMK MarineTersanesi'ne verilmesi kararlaştırılmış ve sözleşme görüşmelerinin başlaması istenmişti.

26 Eylül 2013 tarihinde yapılan Savunma Sanayi İcra Komitesi toplantısındaMİLGEM Projesi dahilinde RMK Marine tarafından inşa edilecek 6 korvet ihalesinin iptal edilmesi ve 2 geminin (BURGAZADA ve KINALIADA), İstanbul TersaneKomutanlığı'nda yapılması kararlaştırıldı. MİLGEM dahilinde inşa edilecek kalan 4 geminin ise yeniden ihaleye çıkarılacağı ise Basın Bülteni ile kamuoyuna duyuruldu.

RMK MARINE'İN ALDIĞI İHALENİN İPTALİ

Mayıs Ayının sonunda başlayan Gezi Parkı olaylarında, eylemcilerinin Koç Grubu'na ait Divan Oteli'ni üs olarak kullanması Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın tepkisini çekmiş ve 26 Haziran 2013 yapılan Fatih Projesi tanıtım toplantısındaki konuşmada, Koç Grubu'nun suça ve suçluya yataklık yaptığını belirtip "Divan Oteli Sahipleri Suç İşliyor" diyerek, Koç Holding'i hedef göstermişti.

Başbakan Erdoğan'ın bu açıklamasından 9 gün önce, 17 Haziran 2013 tarihindeRecep Canpolat imzasıyla Deniz Haber Ajansı'nda "Gezi Parkı Eylemi, Koç Holding vuracak" başlığı ile bir haber yayınlanmış ve bu haberde MİLGEMProjesi dahilinde RMK Marine tarafından inşa edilecek olan 6 korvet ihalesinin iptal edileceği, kamuoyuna duyurulmuştu. (Haber için tıklayınız )

SEDEF TERSANESİ MİLGEM İHALESİNE İTİRAZ ETTİ

Gezi Parkı Eylemleri'nde Ak Parti'ye karşı darbe girişiminin organize edildiği iddiası, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından Koç Holding'in kara listeye alınmasına neden olurken, İMEAK Deniz Ticaret Odası ve Rizespor Başkanı Metin Kalkavan'ın CEO'su olduğu Turkon Holding iştiraki Sedef Tersanesi'nin, Başbakanlık Teftiş Kurulu Başkanlığı'na "MİLGEM İhalesi'nde Sedef Tersanesi'nin başvuru yapmasına rağmen haksız yere ihaleye sokulmadığını" belirterek şikayette bulunması, MİLGEM İhalesi'nin, iptali sürecinin başlamasına neden oldu.

Başbakanlık Teftiş Kurulu, Sedef Tersanesi'nin itirazını yerinde bularak "5 Firmanın katılabilecği ihaleye RMK Marine ve Dearsan Tersanesi'nin katılmasının kamu yararı olmadığını" belirterek iptal edilmesi istemesi ile birlikte 26 Eylül 2013'de yapılan Savunma Sanayi İcra Komitesi'nde, Başbakanlık Teftiş Kurulu Raporu gerekçe gösterilerek, RMK Marine'in kazandığı 6 gemilik MİLGEM Korvet ihalesi iptal edildi.

HAVUZLU ÇIKARMA GEMİSİ İHALESİ NEDEN AÇIKLANMADI?

Başbakan Erdoğan Başkanlığı'nda yapılan Savunma Sanayi İcra Komitesi toplantısında Havuzlu Çıkarma Gemisi (LPD) ihalesi, Komite'nin gündeminde olmasına rağmen, yapılan açıklamada LPD ile ilgili tek bir kelimenin bulunmaması, kafalarda değişik yorumların yapılmasına neden oldu.

Çünkü, 3 Ocak 2013 tarihinde yapılan Savunma Sanayi İcra Komite toplantısındaHavuzlu Çıkarma Gemisi Projesi'ne teklif veren firmaların, tekliflerinin iyileştirmesi istenmişti. Özellikle Başbakan Erdoğan'ın Havuzlu Çıkarma Gemisi Projesi'nde, 80 metre koşu bandı olmasını istemesi, 3 Ocak 2013 tarihinde yapılan SSİK toplantısında bu kararın alınmasına yol açmıştı.

TSK'nın envanterinde olmamasına rağmen dik iniş yapabilen uçakların rahatlıkla inşa edilebilecek LPD'nin üzerine inebilecek hava unsurları ile donatılması ile Türk Donanması'nın daha güçlü bir yapıya kavuşulması istenmişti.

Deniz Haber Ajansı kaynaklarının ulaştığı bilgiye göre, dün yapılan Savunma Sanayi İcra Komitesi'nde Başbakan Erdoğan'ın istediği ölçekte bulunan projenin İspanyol Juan Carlos Sınıfı LPD ile ihaleye teklif veren Sedef Tersanesi'nin öne çıktığı belirlenmiş, Havuzlu Çıkarma Gemisi ihalesinin Metin Kalkavan'ın CEO'luğunu yaptığı Sedef Tersanesi'ne verilmesi ve sözleşme görüşmelerinin bu mihvalde yapılmasının kararlaştırıldığını kaydedildi.

Deniz Haber Ajansı'nın, yine aynı kaynaklardan aldığı bilgiye göre, MİLGEMProjesi'nin iptaline sebebiyet veren şikayet dilekçesinin Sedef Tersanesi tarafından yapılması ve Koç Grubu tarafından inşa edilecek 6 gemilik Korvet İhalesi'nin iptal edilerek devre dışı kalması, Havuzlu Çıkarma Gemisi ihalesinin açıklamasında spekülasyonlara neden olacağı düşünülerek, ileriki bir tarihte kamuoyuna duyurulması düşünüldüğü öğrenildi.

ÜÇ FARKLI PROJE VE ÜÇ TERSANE

Savunma Sanayi Müsteşarlığı'nın, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na inşa ettireceği Levent Tipi Havuzlu Çıkarma Gemisi'ne (LPD) 3 tersane, 3 farklı proje ile teklif vermişti.

İngiliz BAE System ile ortak tasarladığı proje ile ihaleye katılan Koç Holding iştiraki RMK Marine, Çinli Yuzhao Sınıfı Projesi ile Kaptanoğlu Holding iştiraki Desan Tersanesi ve İspanyol Juan Carlos Sınıfı Proje ile Turkon Holding iştirakiSedef Tersanesi, Havuzlu Çıkarma Gemisi ihalesine teklif verdi.

HAVUZLU ÇIKARMA GEMİSİ İHALESİNE TEKLİF VERİLEN 3 LPD PROJESİ

rmk_tasarim.20130928121441.jpg

carlos_sedef.jpg

yuzhao_desan.20130926002246.jpg

Haber: Recep CANPOLAT - Deniz Haber Ajansı

ww.ulasimonline.com

 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim