• BIST 9749.61
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 28 °C

Hayalet uçak siparişi gelecek yıl verilecek

Hayalet uçak siparişi gelecek yıl verilecek
Türkiye'nin radara yakalanmadığı için ''hayalet uçak'' olarak anılan 5. nesil savaş uçağı F-35'lerle ilgili siparişi gelecek yıl vereceği ortaya çıktı.

Savunma Sanayii Müsteşarı Murad Bayar, "Savunma Sanayii İcra Komitemizin vereceği karar, burada önemli olacak. İki alternatif var, üçüncüsü yok. Uçak alımına çok yaklaşmış durumdayız. Uçak siparişlerini ya bu sene ya da önümüzdeki sene vermeye başlayacağız. Ağırlık önümüzdeki seneye kayıyor gibi görünüyor. Birinci yıl siparişimiz iki uçak, ondan sonra 100 uçak olacak" dedi.
Vatan'ın haberine göre, hayalet uçaklarla ilgili kararın geçtiğimiz 25 Şubat'ta toplanacak SSİK(Savunma Sanayii İcra Komitesi)'ten çıkması bekleniyordu. Ancak toplantı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla ertelenmişti.
SSİK'te, F-35 projesi kapsamında ise sipariş kararının verilip verilmeyeceği de netleşecekti. Geçen yıl 5 Ocak'ta sipariş kararı verilen 2 uçağın tedariki, daha sonra tekrar değerlendirilmek üzere ertelenmişti. Bayar, yaptığı açıklama ile bu konuya açıklık getirdi. "F-35 projesinde siparişler ertelenmişti. Görüşmeler ne aşamada?" şeklindeki soruya Bayar, "Savunma Sanayii İcra Komitemizin vereceği karar, burada önemli olacak. İki alternatif var, üçüncüsü yok. Uçak alımına çok yaklaşmış durumdayız. Uçak siparişlerini ya bu sene ya da önümüzdeki sene vermeye başlayacağız. Ağırlık önümüzdeki seneye kayıyor gibi görünüyor. Birinci yıl siparişimiz iki uçak, ondan sonra 100 uçak olacak" karşılığını verdi.
Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nın envanterinde yer alan F-4'lerin yerini alacak F-35'ler radara yakalanmadığı için hayalet uçak olarak da nitelendiriliyor. Üretici ülkeler arasında ABD ile Türkiye'nin yanı sıra İngiltere, İtalya, Danimarka, Norveç, Avustralya ve Kanada da yer alıyor. Türkiye, yazılım kodları verilmediği gerekçesiyle F-35'lerin siparişini bir süreliğine ertelemişti. Aynı gerekçeyle, İngiltere'nin de projeden çekilmesi gündeme gelmişti. Bazı ülkelerin uçaklarla ilgili alım sayısını azaltması maliyetlerde artış yaşanmasına neden olmuştu. ABD'de uçaklarla ilgili hazırlanan bazı raporlarda, projeye ilişkin eksikliklerin belirtilmesi ise dikkat çekmişti.

www.ulasimonline.com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim