• BIST 9645.02
  • Altın 2429.254
  • Dolar 32.552
  • Euro 34.8813
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 25 °C

Hayati Yazıcı: Uludere sınır kapısı oluyor

Hayati Yazıcı: Uludere sınır kapısı oluyor
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Uludere Gülyazı'nın, hudut kapısı ilan edilmesi için Bakanlığı tarafından İçişleri Bakanlığına bildirimde bulunulduğunu belirtti.

Uludere sınır kapısı oluyor

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Uludere Gülyazı'nın, hudut kapısı ilan edilmesi için Bakanlığı tarafından İçişleri Bakanlığına bildirimde bulunulduğunu belirtti.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, TOBB'da düzenlenen Akaryakıt Kaçakçılığıyla Mücadele Koordinasyon Toplantısında yaptığı konuşmada, son günlerde sınırlarda ve kara hudut kapılarında hayvan sırtında yapılan akaryakıt kaçakçılığına değindi.

Bu bölgelerde kara kapısının açılabilmesi ve gümrük idarelerinin faaliyete geçebilmesi için sınır komşusu ülke ile mutabakat sağlanması gerektiğini ifade eden Yazıcı, sınır ticaretinin geçim kaynağı olması nedeniyle kaçakçılığın yoğun olarak yapıldığı yerlerde sınır ticaretini legal hale getirmek üzere çalıştıklarını söyledi.

Bu çerçevede Şemdinli Derecik ve Çukurca Üzümlü'de çalışmaların belirli bir aşamaya geldiğini, anlatan Yazıcı, şöyle konuştu:

''Şemdinli Derecik, Çukurca Üzümlü ve Uludere Gülyazı hudut kapılarının sınır ticaretinden yararlanmasına yönelik düzenlenmesi için Ekonomi Bakanlığına bildirimde bulunuldu. Son yaşanılan olaylardan sonra bu iki sınır ticaret merkezine ilaveten Gülyazı da gündemimizde yer aldı. Uludere Gülyazı'nın da hudut kapısı ilan edilmesi için İçişleri Bakanlığına bildirim yapıldı. Söz konusu kapıların sınır ticaret merkezlerinin oluşturulması noktasında komşu ülkelerle müzakerelerimizi sürdürüyoruz.

Uludere Gülyazı mevkiinde gerçekleştirilen sınır üzerindeki ve kaçak olarak nitelendirdiğimiz faaliyetin legal hale gelmesi için çalışmalara başladık.''

Yazıcı, bu yöredeki ticari faaliyetin bir uzantısı olarak Habur'da da ilave bir köprü yapılması için çalışmaları sürdürdüklerini kaydetti.

EPDK TARAFINDAN "
UYGUN" YAZISINDA MUTABAKAT

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, akaryakıt harici petrol ürünlerinin ithalatında, EPDK tarafından ''uygun'' yazısı aranmasına ilişkin tebliğin, yeniden yürürlüğe konulması hususunda mutabakata varıldığını bildirdi.

Yazıcı, TOBB'da düzenlenen Akaryakıt Kaçakçılığıyla Mücadele Koordinasyon Toplantısında yaptığı konuşmada, ülke ekonomisinin en çok ihtiyaç duyduğu temel girdilerden birinin enerji olduğunu söyledi.

Devletin petrol ve doğalgaz ürünlerinden aldığı özel tüketim vergisinin 34 milyar 500 milyon lira olduğunu, bu tutarın toplam vergi gelirleri içindeki payın yaklaşık yüzde 14'e denk geldiğini anlatan Yazıcı, bunun da devlet gelirleri açısından petrolün önemini açıkça gösterdiğini kaydetti.

Yazıcı, 2011 yılında 17,6 milyon ton ham petrol, 8 milyon ton motorin, 593 bin ton fuel-oil, 546 bin ton havacılık yakıtı ve 139 bin ton benzin ithal edildiğini, benzin ihracatının 2,5 milyon ton, fuel-oil ihracatının 2,4 milyon ton, havacılık yakıtı ihracatının ise 2,5 milyon ton olarak gerçekleştiğini belirtti.

Devletin en önemli görevlerinden birisinin; iktisadi hayatın belirli kurallar içerisinde, hak ve yükümlülükler gözetilerek sürdürülmesini sağlamak olduğunu ifade eden Yazıcı, tüketicilerin ve firmaların güven içerisinde ekonomik ihtiyaçlarını karşılaması için haksız rekabetten ve eksik bilgiden uzak bir piyasanın varlığının önemine işaret etti. Bu nedenle akaryakıt kaçakçılığı ile mücadelenin; ekonomik yanıyla tüm toplumu ilgilendirdiğini vurgulayan Yazıcı, ''Akaryakıt kaçakçılığı vergi kaçırmak suretiyle devlete zarar veriyor, piyasaya sunduğu standart dışı, kalitesiz akaryakıt ile tüketiciyi aldatarak araçlara zarar veriyor, hava kirliliğine neden oluyor'' diye konuştu.

91 MİLYON LİRALIK VERGİ KAYBI ÖNLENDİ


Yazıcı, 2010 yılında dört kolluk birimi tarafından 31 bin 766 ton akaryakıt ele geçirildiğini, 2011 yılında ise etkin çalışmalarla yakalama miktarının 37 bin 269 tona yükseldiğini, bu sayede yaklaşık 91 milyon liralık vergi kaybının önlendiğini anlattı.

Bakan Yazıcı, geçen yıl akaryakıt sektöründe toplamda denetlenen mükellef sayısının 31 bin 48 ve kesilen ceza miktarının da 2 milyon 685 bin lira olduğunu belirtti. Ödeme Kaydedici Cihaz denetimlerine ilişkin bilgi veren Yazıcı, 9 bin 461 akaryakıt istasyonunun denetlendiğini, denetimler sonucu 30 bin 369 pompanın Ödeme Kaydedici Cihazlara bağlı olduğunun, 4 bin 100 pompanın ise bağlı olmadığının tespit edildiğini, bunlara toplam 1 milyon lira ceza uygulandığını anlattı.

''PETROL PİYASASI KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMALI"


Bakan Yazıcı, bugün düzenlenen Akaryakıt Kaçakçılığıyla Mücadele Koordinasyon Toplantısında, tüm kurumların eylem planındaki sorumluluklarını, planda belirtilen şekil ve sürede yerine getirmeleri hususunda azami hassasiyet gösterilmesinin kararlaştırıldığını belirtti.

Yazıcı, toplantıda ayrıca 5015 sayılı Petrol Piyasası Kanunu başta olmak üzere mevzuat değişiklerinin bir an önce gerçekleştirilmesi, akaryakıt harici petrol ürünlerinin ithalatında, EPDK tarafından ''uygun'' yazısı aranmasına ilişkin tebliğin, yeniden yürürlüğe konulması konularında da mutabakata varıldığını bildirdi.

MADENİ YAĞ İHRACATINDA ÖZEL FATURA ORTADAN KALKACAK


Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, madeni yağ ihracının özel fatura kapsamı dışında tutulması konusunda çalışmaların tamamlanmak üzere olduğunu belirterek, ''Bu çalışma bittiğinde madeni yağ ihracatına ilişkin özel fatura uygulaması ortadan kalkacak'' dedi.

Bakan Yazıcı, TOBB'da düzenlenen Akaryakıt Kaçakçılığıyla Mücadele Koordinasyon Toplantısında yaptığı konuşmada, ilgili tüm kurumların katılımıyla hazırladıkları Akaryakıt Kaçakçılığı ile Mücadele Eylem Planı'nın 25 Mart 2011 tarihinde yürürlüğe girdiğini hatırlattı.

Yazıcı, eylem planı kapsamında akaryakıt harici petrol ürünleri ile ilgili ÖTV tecil ve terkini ile ilgili daha kapsamlı düzenlemeler yapılması, madeni yağ ihracının özel fatura kapsamı dışında tutulmasının da bugünkü toplantıda ele alındığını belirtti. Bu konuda Maliye Bakanlığı yetkililerinin çalışmalarını tamamlamak üzere olduğunu ifade eden Yazıcı, bu çalışma bittiğinde madeni yağ ihracatına ilişkin özel fatura uygulamasının ortadan kalkacağını bildirdi.

Akaryakıt Harici Petrol Ürünleri ile ilgili kapasite raporlarının düzenlenmesine dair mevzuatın gözden geçirilmesinin de ele alındığını anlatan Yazıcı, şu bilgileri verdi:

''Standart depo muafiyeti kapsamında getirilen akaryakıtla ilgili değerlendirme de eylem planında yer aldı. Bu konuyla ilgili düzenleme de Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre bundan böyle yurt dışından ayda ancak 4 defa standart depo kapsamında kişiler akaryakıt getirebilecek. Bugüne kadar yurt dışına çıkan bütün araçlar akaryakıt transferi yapabiliyordu. Şimdi bu ayda 4 defa ile sınırlandırıldı.''

Bakan Yazıcı, 5015 sayılı Petrol Piyasası Kanunu ve buna bağlı olarak ikincil mevzuatta yapılacak değişikliklerin de toplantıda ele alındığını, bu kapsamda vergi incelemeleri sonucunda, ticareti yapılan akaryakıttan belgesi ibraz edilemeyen veya sahte fatura ile belgelendirildiği tespit edilen ürünlerin kaçak akaryakıt kapsamına alınmasının kararlaştırıldığını söyledi.

Mahkeme kararı kesinleşinceye kadar geçen sürede kaçak akaryakıt olayına karışan bayinin faaliyetlerine devam etmesine engel olmak amacıyla faaliyetinin askıya alınası gerektiğini belirten Yazıcı, rafinerici lisansı sahiplerinin de tesislerindeki hammadde, yarı mamul, yurt içi ve yurt dışı satış tanklarını lisanslarına işletme yükümlülüğünün getirilmesine yönelik karar alındığını kaydetti.

Dağıtıcı lisansı sahiplerinin bayilerinde kaçak petrol satışı yapmalarını önleyen teknolojik yöntemleri de içeren bir denetim sisteminin oluşturulmasını da toplantıda ele aldıklarını ifade eden Yazıcı, ''Akaryakıt haricindeki petrol ürünlerinin ithalat, ihracat ve yurt içi tedarik faaliyetlerinin EPDK'nın iznine tabi tutulması da gerekmektedir. Bu konularda yaptırımların caydırıcı olmadığı dolayısıyla cezai yaptırımların artırılması noktasında fikir birliğine varıldı'' dedi.

İdari kapasitenin güçlendirilmesi kapsamında alınan kararlara değinen Yazıcı, şu bilgileri verdi:

''Kolluk kuvvetlerimizce yakalanan akaryakıtın muhafaza altında tutulabileceği depoların kurulması, mücadeleci birimlerin yapacağı müşterek denetim sayısının artırılması, tüm birimlerin katılımı ile akaryakıt kaçakçılığı ile mücadele eğitimlerinin düzenlenmesi, petrol ve türevlerinin analizini yapabilecek akredite laboratuvarların sayısının artırılması yönünde mutabakata varıldı. Medya aracılığı ile kaçak akaryakıtın insan ve çevre sağlığı ile araçlara verdiği zararlarla ilgili kamuoyunun bilinçlendirilmesine önem vereceğiz.''

Bakan Yazıcı, 2012 yılının akaryakıt kaçakçılığıyla mücadelede daha tempolu, daha sonuç alıcı, daha caydırıcı bir yıl olacağını sözlerine ekledi.

Yazıcı, Türkiye'de akaryakıt kaçakçılığının maddi boyutunun ne kadar olduğuna yönelik bir soru üzerine, ülkede ne kadar akaryakıt üretildiği ve ithal edildiğinin belirlenmesinin kaçakçılıkla mücadele açısından oldukça önemli olduğunu belirterek, ''Önümüzdeki yıl bunu ortaya çıkaracağız. Bunları bilelim ki kaçağı ölçme imkanımız olsun'' dedi.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim