• BIST 9645.02
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 18 °C

Helal sertifika artık turizm sektöründe

Helal sertifika artık turizm sektöründe
Tüm dünyada 400’e yakın İslami yaşam tarzının gereklerine uygun, muhafazakar otel bulunurken, bunlardan 150’si Türkiye’de yer alıyor.

Ancak Türkiye, helal turizm pazarında Malezya’nın ardından geliyor. Türkiye’yi bu pazarda lider konuma yükseltmek için devletten tanıtım desteği bekleniyor.

Dünya'dan Yıldız Taşdelen Erli'nin haberine göre, Türkiye’de 4 yıl önce gıda sektörü ile kullanılmaya başlanan ve kozmetik sektörü ile devam eden helal sertifika, artık turizm sektöründe... Türkiye’nin ilk helal sertifikası alan tur operatörü Evra Turizm oldu. Yurtiçinde “Evratur”, yurtdışında ise “Halal Voyage” markaları ile hizmet veren Evra Turizm’in Genel Müdürü Cüneyt Çetin, normal otellerin yıllık ortalama doluluk oranlarının yüzde 60 seviyelerindeyken, muhafazakar otellerde bunun yüzde 90’ı bulduğunu ifade etti. Çetin, “Ülkemizdeki toplam yatak kapasitesi yaklaşık 1 milyon, muhafazakar tesislerin yatak kapasitesi ise 30 bin civarında” dedi. Çetin, Türkiye’nin bin yıllık İslam kültürü ve dünyadaki en fazla muhafazakar otele sahip olması sebebiyle bu pazarda kısa zaman sonra lider ülke olacağına inandığını ifade etti.

Çetin, Malezya’nın Müslüman turistleri ülkesine çektiğini, yüzde 17’lik artışla turist geliş sıralamasını 21’den 9. sıraya yükselttiğini bildirdi. Türkiye’yi bu pazarda lider konuma yükseltmek için devletten tanıtım desteği beklediklerini dile getiren Çetin, helal turizme, daha çok ülkelerinde İslam’ı rahat yaşayamayan Müslümanlardan talep geldiğini, İngiltere, İspanya ve Güney Afrika gibi ülkelerin buna örnek gösterilebileceğini söyledi.

Turlar namaz saatine göre organize ediliyor

Çetin, Türkiye’ye gelen ve yurtdışına çıkan turistlere bayan-erkek ayrı kullanım alanları olan, kesinlikle alkol servis etmeyip helal gıda ile misafirlerine yemek servisleri yapan, bünyelerinde mescit bulundurup odalarında seccade, kıble yönü, Kur’an’a yer veren otellerde konaklama imkanı sunduklarını belirterek, “Düzenlediğimiz turlarda gidilen ülkelerin şartlarına göre muhafazakar otellerde konaklatıp anlatılan yerleri İslami bakış açısı ile anlatıp kesinlikle tur süresi boyunca programlarımızı namaz saatlerini zayi etmeden düzenliyoruz” dedi.

Yaklaşık 57 milyar dolar hacimli pazar

Çetin, dünya genelinde 2011’de yapılan helal turizm araştırmasına göre, turizm endüstrisinin yıllık harcama miktarının 1.03 trilyon dolar, Müslüman turistlerin harcama oranının da (hac&umre hariç) 126.1 milyar dolar olduğunu, Müslüman turistler arasında yapılan anketlere göre yüzde 45’nin helal otelde konaklama tercihi bulunduğunu kaydetti.

Helal turizm pazar hacminin yıllık yaklaşık 57 milyar dolar  olduğunu belirten Çetin, “Helal turizm, endüstrinin yaklaşık yüzde 6’sını kapsamaktadır. Helal turizm pazarı turizm endüstrisine göre her yıl yüzde 40 daha hızlı büyümektedir” dedi.

www.ulasimonline.com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim