• BIST 9138.22
  • Altın 2325.105
  • Dolar 32.3778
  • Euro 35.0091
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 21 °C

Helikopter çam ağacına takılıp düşmüş

Helikopter çam ağacına takılıp düşmüş
Beş kişiye mezar olan yangın helikopterinin, su tankının ağaca takılması üzerine düştüğü ortaya çıktı. Alçak uçan helikopteri telsizle yapılan ‘Yükselin’ anonsu da kurtaramadı...

Muğla’nın Köyceğiz İlçesi’ne bağlı Otmanlar Köyünde çıkan orman yangınına müdahale için havalanan ve 5 kişinin ölümüyle sonuçlanan helikopter kazasıyla ilgili soruşturma sürüyor. İlk tespitlere göre yangın sahasında dört sorti yapan helikopterin, beşinci sortiyi yaparken düştüğü ortaya çıktı. Hava Kuvvetleri Komutanlığı’ndan emekli Atıf Ateşok’un son sortiyi yaparken çok alçaktan uçtuğu, bunu gören söndürme ekibi şefi Umut Şahan’ın telsizle helikoptere ‘Alçaktan uçuyorsun, yüksel’ uyarısında bulunduğu öğrenildi.

Kurtulmak için manevra yaptı ama

Bu uyarının ardından yangın bölgesine su bırakan helikopter, boşalan ‘bambi’yi (su atılan hazne) doldurmak için en yakın su havuzuna gitti ve suyu aldıktan sonra tekrar aynı bölgeye geldi. Şeytan deresi mevkiinde kayalık bölgeye gelen helikopter alçak uçuşa devam ederek, yangın bölgesine su bıraktıktan sonra yükselmek istedi. Ancak alçaktan uçan helikopterin ‘bambi’si çam ağacına takıldı. Helikopteri kurtarmak için manevralar yapan kaptan Atıf Ateşok, irtifa kaybetmeye başladı. Pervanesi de ağaçlara çarpan helikopter 2-3 saniye içinde  kayalık alana düşerek infilak etti. Dehşet anlarına tanıklık eden yangın söndürme işçilerinden Muhammet Koçbıyık ve Sezai Erzik, “Helikopter telsizle ikaz edildikten sonra alçak irtifada uçmayı sürdürdü. Ağaca takılıp düştükten sonra da büyük bir patlama oldu. Koşarak olay yerine ulaştık ama yapacak bişey yoktu. Helikopter alev alev yanıyordu” dedi. Bu arada Atıf Ateşok ve Orhan Çelik’in yakınları, İzmir Adli Tıp’ın önünde DNA örneği vermek üzere çağırıldı. Ölen iki Türk personelin yakınları, cenazelerini ancak DNA testinin yapılmasının ardından teslim alacaklarını bildirdi.

BÖLGEYİ AVUÇLARININ İÇİ GİBİ BİLİYORLAR

Orman yangınları açısından Türkiye’nin en hassas bölgelerinden birisi olan Muğla’da son 8 yılda 3 yangın söndürme helikopteri düştü. Ancak önceki gün düşen söndürme helikopterindeki personelin bölgeyi avuçlarının içi gibi bildiği öğrenildi. Orman Genel Müdürü Mustafa Kurtulmuşlu, helikopterin düştüğü Otmanlar bölgesinde istatistiki verilere göre bugüne kadar bine yakın orman yangını çıktığını, düşen helikopterdeki personelin ise 3 yıldır bölgede uçtuğunu bildirdi. Kurtulmuşlu, “Kazada yaşamını yitiren pilotlar birer kahraman. Onlar, dünyanın farklı bir ülkesinden gelip bir ağacın bile yanmaması için hayatlarını feda eden insanlar. Bugüne kadar yüzden fazla şehit verdik. İzmir ve Bodrum yangınlarında kasıt olduğunu tespit ettik. Bu yangınlar, basit bir menfaati elde etmek kastıyla çıkartılmış yangınlar’’ diye konuştu.

Muğla Orman Bölge Müdürü Ali Yıldırım (solda) tarafından geçtiğimiz yıl yaptığı başarılı söndürme çalışmaları nedeniyle plaket verilen pilot Atıf Ateşok’u oğlu kolundaki saatten teşhis etti.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim