• BIST 9596.13
  • Altın 2493.407
  • Dolar 32.6002
  • Euro 34.8556
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 23 °C

Her yıl 100 milyon ton şeker taşınıyor

Her yıl 100 milyon ton şeker taşınıyor
Denizyolu ile her yıl 100 milyon ton civarında şeker ve yaklaşık 3 milyar litre de şeker yapımında kullanılan ethanol taşınıyor.

Her yıl 100 milyon ton şeker taşınıyor

Denizyolu ile her yıl 100 milyon ton civarında şeker ve yaklaşık 3 milyar litre de şeker yapımında kullanılan ethanol taşınıyor. Çeşitli ülkelerde devam eden rafineri yatırımlarının gemilere yeni rotalar açması bekleniyor.

11-12 Nisan’da İstanbul’da düzenlenen ‘Dry Bulk Shipping’ konferansında, deniz ticaret filosundan ziyade dökme kuru yük piyasalarındaki gelişmeler irdelendi. Uluslararası ciddi katılımcıların yer aldığı konferansı takip eden Türk denizcilerin sayısı bir elin parmaklarını geçmedi.

Konferans süresince, global deniz ticaret filosundaki gelişmelerin yanı sıra, ülkelerin demir cevheri, çelik, hurda, şeker ve çimento gibi üretim ve ihracatındaki gelişmeler irdelendi. Niş pazarların incelendiği konferansta dikkat çekici yüklerden biri de şeker oldu. Bugün deniz yolu ile 3 milyar ton civarında dökme kuru yük taşınıyor. Bu yüklerin içinde şeker yükü 100 milyon ton ile küçük pay olarak görülse de, handy tonajı için önemli pazarlar sunuyor.

Uluslararası Şeker Organizasyonu (ISO) ekonomisti Leonardo Bichara Rocha, şeker ihracatçısı üç bölge dışında çeşitli ülkelerde devam eden rafineri yatırımlarının şeker ticaretinde gemilere yeni rotalar açacağını söyledi. Yılda üretilen 168 milyon ton şekerin 100 milyon tonunun ihraç ve ithal edildiğinin altını çizen Rocha, 2009’da 161 milyon ton olan dünya şeker talebinin 2020’ye kadar 201 milyon tona çakacağını belirtti. Bugün en büyük şeker üreticisi ve ihracatçısının Brezilya olduğunu söyleyen Rocha;

“Brezilya yılda 39 milyon tonluk şeker üretiminin 28 milyon tonunu ihraç ediyor. Geçen yıl 10 rafineri açtı ve bu yıl 5 tane daha açacak. Üç yıl içinde şeker ihracatını 5 milyon ton daha artıracak” dedi. Ethanol ticaretinin de pazarda önemli bir role sahip olduğuna dikkat çeken Rocha, şu an Brezilya ve Orta Amerika’nın en büyük ihracatçılar olduğunu belirterek, Hindistan, Mısır ve Nijerya gibi ülkeler de yapılmaya başlanan rafinerilerin şeker ticaretinde yeni rotalar açacağını kaydetti.

Kaynak: Perşembe Rotası

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim