• BIST 9068.33
  • Altın 2324.893
  • Dolar 32.3725
  • Euro 34.9755
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 15 °C

'Hermione' tarihe yolculuğu başarıyla tamamladı

'Hermione' tarihe yolculuğu başarıyla tamamladı
Hermione Fırkateyni’nin replikası ABD'ye yaptığı tarihi yolculuğun ardından Fransa’ya döndü. Fransa tarihinde önemli bir yere sahip olan Hermione Fırkateyni’nin kopyası Brest Limanı’nın ardından Bordeaux’ya gidecek.

İki asır sonra aynı gemiyle aynı rotayı izleyen savaş gemisi Hermione bire bir kopyası ile tarihi yeniden canlandırdı. Fransa tarihinde önemli bir yere sahip efsane gemi 1780 yılında General Marquis de Lafayette’i Fransa’dan Amerika kıtasına taşıyarak Amerikan Devrimi’nde büyük rol oynamıştı.

Fırkateynin bir kopyasıyla, altı hafta süren yolculuk için 54 kişi gönüllü oldu. Daha önce denizcilik tecrübesi olmayan mürettebat, 18. yüzyılda kullanılan yöntemleri sıkı bir eğitimden geçerek öğrendi.

Uzun ve zorlu yolculuğa rağmen gemi ve mürettebat ayakta kalmayı başardı. Hedefe varmadan iki gün önce gemi kumandanı Yann Cariou 6 Ağustos’da yaşanan o yorucu geceyi hatırlattı:

“İnanılması zor bir geceydi. Gemi saatler boyunca 12 knot hızda ilerledi. 13 knota da çıkabildik ve şimdiye kadar görülmemiş bir şekilde geminin performansını ölçme şansımız oldu.”

Hermione île d’Aix sularından 18 Nisan’da ayrılmıştı. Amerika Birleşik Devletleri’ne varmadan önce ilk durağı Kanarya Adaları oldu. Toplam 18 durakla yolculuğunu süsleyen gemi Yorktown’dan Philadelphie ve New York’tan geçerek Boston’a kadar ulaştı.

Orijinal Hermione kaptan hatasından dolayı 20 Eylül 1793 günü Fransa açıklarında sulara gömülmüştü. Kopyasıysa 5 Haziran’da Yorktown limanına demir attı. Fırkateyn yolculuğu boyunca ABD’deki 10’dan fazla limana uğradı.

Geminin kumandanı Yann Cariou “Gezinin duygusal anlamda en heyecanlı anı Yorktown’a vardığımız andı.” dedi. “Amerikalıların bizi karşılamasına çok şaşırdık ve bunu da diğer duraklama zamanlarımızda da gördük. Bu gemiyi yeniden inşa etmek, Lafayette’in anısını yeniden yaşatmak ve ABD’nin bağımsızlığı için bir asır boyunca yapılan yardım gerçekten inanılmaz” ifadelerini kullandı.

Kopya Hermione’nun yapımı 17 yıldan fazla sürdü ve 20 milyon Euro’ya mal oldu. Hermione’un yeni maceralara yelken açmadan önce Fransa’nın Bordeaux ve Rochefort kentlerini ziyaret etmesi bekleniyor.

Deniz Haber Ajansı

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim