• BIST 9079.97
  • Altın 2323.945
  • Dolar 32.3564
  • Euro 34.9234
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C

"Heron"ların bakımını TUSAŞ yapacak

"Heron"ların bakımını TUSAŞ yapacak
İsrail, bakım için gönderilen insansız hava aracı HERON'ları geç iade edince Türkiye kendi çözümünü üretti.

HERON'ların bakımını TUSAŞ yapacak 

İsrail, bakım için gönderilen insansız hava aracı HERON'ları geç iade edince Türkiye kendi çözümünü üretti.

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, terörle mücadelede büyük faydalar sağlayan HERON'ların bakımını Türkiye Havacılık ve Uzay Sanayii'nin yapacağını açıkladı. Yılmaz, İsrail'e gönderilen 5 HERON motorundan sadece 2'sinin geldiğini kaydetti

Terörle mücadelede Türkiye'ye büyük faydalar sağlayan İsrail yapımı insansız hava aracı Heron'ların bakımında artık yerli imkanlar kullanılacak. Anlık istihbarat konusunda en etkili çözüm olan söz konusu hava araçlarının tamir ve bakımında İsrail'in sorun çıkarmaya devam etmesi üzerine Türkiye kendi çözümünü üretti.

 
Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Heron'ların bakımını bundan böyle Türkiye Havacılık ve Uzay Sanayii'nin (TUSAŞ) yapacağını açıkladı. Heron'ların garantisinin bitmesi üzerine TUSAŞ ile sözleşme yapıldığını belirten Bakan Yılmaz'ın bu açıklaması, insansız hava araçlarının bakımında Türkiye'nin İsrail'e ihtiyacının kalmadığı anlamını taşıyor. Heron'ların bakımını üstlenen TAI-TUSAŞ tesislerinde Türkiye'nin en önemli insansız hava aracı projesi olan ANKA'ların üretimi gerçekleştiriliyor.
 
10 ARAÇ TUSAŞ'TAN SORULACAK
 
Heron uçaklarının alımına dair sözleşmenin 2005 yılında imzalandığını ve 10 adet alınmasının kararlaştırıldığını hatırlatan Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Heron'ların 2010 yılının başından itibaren etkin olarak kullanıldığını kaydetti. Yılmaz, Heron'ların alım sözleşmesi kapsamında garanti hükümlerinin bulunduğunu, bu çerçevede motorların bakımının bugüne kadar imalatçı firma tarafından yapıldığını belirterek, "Heron'ların yedek motorları bulunmaktadır. Bugüne kadar Heron'ların hepsinin atıl olduğu hiçbir durum söz konusu olmamıştır" diye konuştu. İsrail'e gönderilen 5 Heron motorundan iki tanesinin geldiğini, üç tanesinin ise en kısa zamanda geleceğini bildirdi.
 
KALE GiBi KARAKOLLARIN 31'i TAMAM
 
Bakan Yılmaz, Türkiye-Suriye sınırındaki mayınların 2016 yılı sonuna kadar temizlenmesinin hedeflendiğini kaydetti. Yılmaz şunları söyledi: "TSK'nın iç güvenlik ve hudut karakol tesisi ihtiyacının karşılanması amacıyla, bakanlık, Maliye Bakanlığı ve TOKİ arasında imzalanan protokol kapsamında; Ağrı, Iğdır, Hakkari, Hatay, Şırnak ve Van'da 129 hudut birlik tesisi inşa edilmesi planlanmıştı. 31 tesisin yapımı tamamlandı. 50'sinin inşaatı sürüyor. Ayrıca 172 müstakil gözetleme kulesi ile bin 23 kilometre hudut yolu inşa edilmesi öngörülmüş ve inşaatlar büyük oranda tamamlanmıştır."
 
Yerli üretim oranı yüzde 52
 
2010 yılı verileriyle TSK ihtiyaçlarının yurtiçinden karşılanma oranının yüzde 52'ye, dolaysız sektör cirosunun yüzde 17,8 artışla 2,73 milyar dolara, toplam savunma ve havacılık ihracatının 853,5 milyon dolara, Ar-Ge harcamalarının ise 666 milyon dolara yükseldiğini dile getiren Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, "Ülkemizin 'dünyada savunma sanayisinin en gelişmiş ilk 10 ülke arasına girme' hedefi doğrultusunda; tüm kara ve deniz araçları ile insansız hava araçlarının üretiminde ülkemizin merkez olmasa sağlanacaktır" diye konuştu. Bakan Yılmaz ayrıca, İSO 500 Şirket listesinde 90. sıraya yükselen Makine ve Kimya Kurumu'nun 2010'da 651 milyon TL'lik satış rakamına ulaştığını belirtti. Yılmaz, kurumun yatırımları ile birlikte devam eden Ar-Ge projelerinin toplam tutarının 3 milyar 55 milyon TL olduğunu söyledi.
 
İsrail'le ortak projemiz yok
 
Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, İsrail ile 2007 yılında yapılan bir ihale çerçevesinde başlatılan Taktik Keşif Sensörleri projesi dışında yürürlükte bulunan hiçbir projenin bulunmadığını açıkladı. Yılmaz, İsrail ile 15 yıllık dönemde yaklaşık 2,2 milyar dolarlık proje gerçekleştirildiğini kaydetti. ATAK helikopter üretiminin de 2008 yılında yürürlüğe giren sözleşme çerçevesinde devam ettiğini belirten Bakan Yılmaz, ilk helikopterin 2012'den itibaren teslim edileceğini ifade etti. Genel maksat helikopteri için ihalenin 2011 yılında tamamlandığını, sözleşme görüşmelerinin devam ettiğini bildiren Yılmaz, Malatya-Kürecik'e kurulacak erken uyarı radar sistemi hakkında ise, "Bu sistem NATO üyesi dışındaki ülkelerce kullanılamaz. Sistem başkası tarafından kullanılırsa, sözleşmeyi iptal ederiz" diye konuştu.
 
YERLİ UYDU, RADAR VE JET GELİYOR
 
Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Türkiye'nin 10 yıl içinde kendi jet uçağını üreteceğini söyleyerek şunları kaydetti: "F-16 uçaklarımızın ömürlerini tamamlaması sonrasında kullanıma alınmak üzere, hava-hava sınıfı bir savaş uçağı ile bir jet eğitim uçağının tasarım ve geliştirilmesine başlanılacak ve dost ülkelerle işbirliği alternatifi de değerlendirilerek önümüzdeki 10 yıllık dönemde uçaklarımız tamamlanacaktır. Alçak ve orta irtifa hava savunma sistemleri ülkemiz sanayisi tarafından tasarlanarak önümüzdeki 5 yıllık dönemde üretime geçilecektir. Radar teknolojilerine dayalı bir gözlem uydusunun milli teknolojilerle geliştirilmesi için çalışmalara önümüzdeki 5 yıllık dönemde başlanılacaktır. Havacılıkta hızla gelişen helikopter alanında, orta ve hafif sınıf genel maksat helikopterlerinin sanayimiz tarafından üretilmesine ilişkin kapsamlı bir altyapı oluşturulacaktır. Helikopter üretimlerine önümüzdeki 5 yıllık dönemde başlanacak olup, gerek ülkemizin gerekse bölge ülkelerinin ihtiyaçlarının karşılanması hedeflenmektedir."
 
BÜTÇE 18 MİLYAR
 
Yılmaz, MSB ve Savunma Sanayii Müsteşarlığı'nın 2012 bütçesinin 18 Milyar 229 Milyon TL olarak öngörüldüğünü belirtti. 
 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim